Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Proiectul „Jurnalism muzical pentru comunitate”

Bursa talentelor

Proiectul „Jurnalism muzical pentru comunitate”

Inițiatorii proiectului „Jurnalism muzical pentru comunitate" au urmărit viața muzicală a orașului și au constatat că în pofida valorii incontestabile a artiștilor și spectacolelor, presa de specialitate nu reflectă deloc sau doar sporadic calitatea excepțională a acestora. Un demers în acest sens era necesar.

Finanțat prin Fundația Comunitară Oradea din fondul Bursa talentelor și realizat prin colaborare interuniversitară între Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel și Universitatea Partium, în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Oradea, proiectul „Jurnalism muzical pentru comunitate" își propune să încurajeze și să îndrume elevii, studenții, artiștii profesioniști sau chiar melomanii concitadini către jurnalismul muzical, un domeniu care merită explorat mai mult în peisajul mass-mediei orădene.
În cele patru luni, cât va dura proiectul, vor fi organizate patru cursuri gratuite de jurnalism muzical, susținute de personalități în domeniu, dirijorului Romeo Rîmbu alăturându-i-se  doamna cercetător gr. 1  habil. Elena Maria Șorban de la Academia Națională de Muzică „Gh. Dima" din Cluj-Napoca, doamna prof. univ. dr. coordonator științific Laura Otilia Vasiliu de la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu" din Iași și domnul senior jurnalist TVR Iași și profesor asociat dr. Alex Vasiliu.
Cursanții vor asista la aceste masterclass-uri și apoi vor putea elabora materiale jurnalistice sub atenta supraveghere a coordonatorilor programului, cadre didactice ale celor trei instituții și a altor specialiști. Materialele vor reflecta atât concerte de muzică clasică, sacră, spectacole de musical sau folclorice,  recitaluri de muzică de cameră, cât și de muzică pop, rock, folk ș.a. Cele mai valoroase interviuri, cronici, avancronici, știri sau alte materiale în domeniul jurnalismului muzical scris sau radio-TV vor fi premiate.
Sunt invitați în această temerară echipă toți iubitorii de muzică ce doresc să experimenteze și să învețe lucruri noi. Cursanții de altă naționalitate vor putea publica materiale în limba maternă, într-o rubrică dedicată lor.
Programul cursurilor
4-7 martie (luni-joi), între orele 9.30-12.00, Curs interactiv de stilistica și analiza interpretării instrumentale, prof. univ. dr. habil. Romeo Rîmbu; miercuri, 6 martie, între orele 11.30-12.00 cursanții vor asista la conferința de presă de la Filarmonică. Locație: Str. Moscovei nr. 5, Filarmonica de Stat Oradea, sala Bartók- Enescu;
20-22 martie (miercuri-vineri), Curs practic de jurnalism muzical, cercetător gradul I dr. habil. Elena Maria Șorban, miercuri, 20 martie, orele 16.00-19.00; joi, 21 martie, orele: 9.00-12.00, 14.00-17.00 și de la ora 19.00 participarea la concertul Filarmonicii de Stat Oradea; vineri, 22 martie, orele: 10.00-13.00. Locație: Universitatea Emanuel, corpul C (Muzică), sala Studio, Str. Nufărului 87;
4-5 aprilie (joi-vineri), Curs de critică muzicală, prof. univ. dr. Laura Otilia Vasiliu și Curs de jurnalism muzical radiofonic și de televiziune, dr. Alex Vasiliu, câte 8 ore pe zi. Locație: Universitatea Emanuel, corpul C (Muzică), sala Studio, Str. Nufărului 87.
Proiectul „Jurnalism muzical pentru comunitate" este finanțat prin programul Bursa talentelor al Fundației Comunitare Oradea, cu sprijinul sponsorilor: Vernicolor, Viva Pharm, Decitex RO, Accesa, Partizan Security, Prestige Business Center, ArcA Ventures, Madrugada, Medlife, Rotary Club Oradea și alți donatori individuali.
Mădălina Hotoran,
coordonator proiect Jurnalism muzical pentru comunitate
 
Despre Fundația Comunitară Oradea
 Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității.
Fundația Comunitară Oradea face parte din programul național de ,,Fundații Comunitare", inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare, în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat și Fundația Pact, cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Romanian-American Foundation.
Claudia Abrudan,
director executiv  

Trimite email

duminică, 29 noiembrie 2020