Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O sută de zile pline de iubire

100 de zile de școală, la C.N. ,,Mihai Eminescu”

O sută de zile pline de iubire

Pentru elevii clasei pregătitoare din alternativa educațională „Step by Step" de la Colegiul Național „Mihai Eminescu" din Oradea și doamnele lor învățătoare, prof. Silvana Bistriceanu și Adriana Popa, ziua de 7 martie 2019 a fost o zi „magică", palpitantă și plină de surprize, în care școlarii și dascălii lor au marcat călătoria frumoasă și cu pași siguri a micuților învățăcei, prin cele mai provocatoare și interesante 100 de zile de școală din lunga lor viață de elevi.

Bucuria și emoția celor mici le-a trăit și doamna director a Colegiului, prof. dr. Livia Cătălina Muntean, al cărei chip a fost luminat de zâmbete la vederea mezinilor din „Eminescu", mezini pe care doamnele învățătoare i-au poreclit „Generația iubitorilor".
Doamnele învățătoare Silvana și Adriana și mascota clasei, Rița-Gărgărița, și-au întâmpinat Comorile sărbătorite cu un mesaj demn de o așa zi specială de sărbătoare: un joben uriaș, plin de surprize, așa cum doar magicienii au! Ghirlande de inimioare multicolore ieșeau de sub joben, câte o inimioară pentru fiecare zi de școală petrecută împreună, zile pline de iubire, de învățături și de prieteni minunați. Ca orice joben de magician, și acesta adăpostea o mare comoară: din spatele lui, s-a ivit o felicitare uriașă, în formă de inimă „cu aripi", cum au remarcat copiii, o felicitare al cărei mesaj către copii a deschis calea spre ceea ce avea să urmeze. Deschizând „aripile" inimioarei, copiii s-au descoperit pe ei înșiși, sub forma a 30 de fotografii, grupate în perechi, fiecărei perechi revenindu-i câte o sarcină de îndeplinit în 100 de secunde, sarcini care i-au antrenat și bucurat pe toți, mici și mari: citirea de propoziții, recitarea poeziei Greierele și furnica, de La Fontaine, „statui" pentru 100 de secunde, sărituri ca mingea, genuflexiuni, flotări, numărare din 2 în 2 până la 100, citirea în sens invers a prenumelor copiilor din clasă, o construcție din cuburi de lemn, cântarea melodiei Ochii tăi, mamă, rază de lumină..., de câte cuburi e nevoie să construim o inimă, de câte ori se poate scrie numele în 100 de secunde, câte adunări și scăderi se pot rezolva, câte flori se pot colora, câte codițe se pot face...
După mesajul de sărbătoare, a sosit momentul creat exclusiv de către copii: prezentarea colecțiilor de 100 de obiecte. Cele treizeci de colecții au reflectat ingeniozitatea și creativitatea celor mici, ajutați în demersurile lor de către familii. Colecțiile copiilor au purtat auditoriul din Africa până în Rusia, din România în Republica Moldova, în toate colțurile lumii. Cu multă onoare, iată lista colecționarilor și a colecțiilor lor: Petra Banszki ­-  Peisaj marin cu scoici; Ayan Bănoi - Primele 100 de poze de când sunt elev în clasa pregătitoare; Alexandru Bâtea - Tortul cu 100 de steluțe; Mate Bimbo -  Acvariul; Antonia Brindea - Ariciul cu 100 de țepi jr.; Giulia Buhaș -  Peisaj urban tridimensional; Brianna Bunea - Eu, în 100 de fotografii; Rafael Cacuci - 100 de mașinuțe; Tanya Cacuci - Tortul din 100 de pixuri; Rareș Chiș - 100 de inimioare; Sofia Ciuciu - Lumea abțibildelor; Sara David - Portret de fetiță din pietre; Tania Gîtlan - Copacul cu 100 de Rițe-Gărgărițe; Tudor Jurca - Lego Land; Andreas Kormanszky - Ariciul cu 100 de țepi sr.; Eric Lăzuran - 100 de zâmbete în fotografii; Mattia Magri - 100 de conuri din Africa; Dan Melniciuc - 100 de țări de vizitat; Rebeca Moraru - 100 de styki; Elisa Rus - Coșulețul cu 100 de prăjituri, decorat pe exterior cu 100 de capace de sticle; Teodora Stoicovici - Căsuța din 100 de inimioare; Casian Șandor -  Caruselul figurinelor Kinder; David Todor - Corabia din scoici a clasei pregătitoare, cu destinația Rusia; Cristian Toth - Cutiuța cu valori Kinder; Anamaria Tudose -  Casa celor 100 de ponei; Eduard Tunduc - 100 de porumbei călători; Alesia Vancea - 100 de brățări; Cassiana Varodi - Buchet de flori din 100 de nasturi; Luca Vereș - Cutia pentru pensule făcută din 100 de bețe de înghețată; Aurora Verzea - Drumul de-acasă la școală, din 100 de pietricele.
N-au lipsit din programul copiilor nici feliile de pizza și de tort, nici cântecelele potrivite evenimentului sărbătorit, dar nici baloanele cu heliu, care au adus mult chef de joacă Comorilor sărbătorite. Magia zilei a continuat cu ceea ce doamnele învățătoare au numit „cireașa de pe tort". Una din colecțiile copiilor, cea a lui Eduard, a fost puțin altfel: caldă, aducătoare de pace și încântare, transmițătoare de mesaje, fremătătoare, cu aripi, cu multă viață. Cei 100 de porumbei călători aduși de Edi la școală au trebuit ajutați să se întoarcă acasă. Treizeci de perechi de mânuțe, temătoare să nu facă rău, emoționate pentru ceea ce simțeau că le bate în palme, au ridicat către cer 30 de porumbei, alți 70 luându-și zborul spre lumină simultan, din cutiile în care stăteau ascultători. Bucuria și emoția copiilor a fost mai mult decât ne-am fi putut imagina!
Bucuroși și mulțumiți de ceea ce au găsit în joben de dimineață, de munca depusă în realizarea și prezentarea colecțiilor, de feliile de pizza și tort servite alături de prieteni, plini de veselia și fericirea adusă de porumbeii lui Edi, copiii și-au continuat ziua cu întrecerea de joc și mișcare, „Ștafete colorate". O oboseală plăcută i-a cuprins pe toți cei mici și mari, alături de marea fericire de a petrece cea de-a 100 zi de școală în felul în care au făcut-o.
Ziua de 7 martie 2019 a fost o răsplată pentru tot efortul depus de toți cei treizeci de copii isteți și iubitori în cele 100 de zile de școală, alături de dragele lor doamne învățătoare, Adriana Popa și Silvana Bistriceanu. Copiii au arătat nu doar că au învățat să citească, să scrie și să socotească, dar că au devenit mai grijulii, mai iubitori, mai atenți la nevoile celorlalți, mai pricepuți în arta de a fi copil. Și pentru că diplomele fac parte din viața de școlar, o frumoasă diplomă a fost înmânată la finalul zilei fiecărui școlar destoinic și iubitor, pentru a marca minunata călătorie prin cele 100 de zile de școală.
Prof. Silvana Bistriceanu & Adriana Popa
 
Arta de a fi copil!
Frumos spus, stimate doamne profesori de calitate! Felicitări pentru ziua specială de 7 martie, cu atâtea comori, între care cele mai minunate au fost (și sunt) copiii și lucrările lor, dascălii și părinții lor admirabili, dăruiți pentru a împlini arta din cele 30 de luminițe superbe!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (154 de poze) în Galeria foto: O sută de zile pline de iubire.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 23 mai 2019