Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O scurtă oprire prin Roma antică la Muzeul Țării Crișurilor

Marți, 12 martie,

O scurtă oprire prin Roma antică la Muzeul Țării Crișurilor

Marți, 12 martie 2019, a avut loc, la Muzeul Țării Crișurilor, vernisajul expoziției „Roma antică. Civilizație și grandoare. Tehnologie civilă și militară", expoziție distinsă de preşedintele Italiei cu medalia de aur pentru inovaţie culturală.

În cadrul vernisajului a luat cuvântul directorul instituţiei muzeale, Aurel Chiriac, care a subliniat faptul că „Nu mizăm pe piese originale, ci pe reproduceri ale tehnologiei militare după Vitruvius și după obiectele aflate în muzeele din Italia".
Evenimentul l-a avut ca invitat pe prof. univ. dr. Mihai Bărbulescu, directorul Institutului de Studii Clasice al Universităţii „Babeş-Bolyai" şi membru corespondent al Academiei Române. Acesta a prezentat câteva dintre exponate, aducând în discuție și existența celor două monumente romane importante aflate pe teritoriul țării noastre: podul de peste Dunăre de lângă Drobeta şi monumentul de la Adamclisi, ambele din timpul împăratului Traian. Profesorul a mai prezentat și alte câteva exponate aflate în cadrul expoziției: Tabula Peutingeriana (acesta a punctat că a fost realizată în secolul al XIII-lea, prin lipirea mai multor harți ale Europei, reprezentând un sul de șapte metri, cu numele localităților și distanțele dintre ele), tăblițele cerate (sunt documente extrem de rare, găsindu-se peste 30 de bucăți la Roșia Montană) etc.
Expoziţia va putea fi vizitată până în 2 iunie 2019, conform programului muzeului (www.mtariicrisurilor.ro). Pentru a se evita aglomeraţia, grupurile (min.15 persoane, max. 30 persoane) vor putea intra cu programare prealabilă la numărul de telefon 0259/706101, între orele 10.00-15.00.
Preţul biletelor pentru expoziţia temporară Roma antică este de: 8 lei - adulţi; 4 lei - elevi, studenţi, pensionari. Ghidajul (dacă se solicită): 5 lei/grup. Menţionăm că pentru restul expoziţiilor temporare din Muzeul Ţării Crişurilor preţul este de 8 lei şi 4 lei, iar pentru Vivariu de 6 lei şi 3 lei. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.
Important de precizat este că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.
Mariana Chiriac,
Jurnalism, An I

Trimite email

luni, 27 mai 2019