Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Omagiu poetului național

Joi, la Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea

Omagiu poetului național

Derulând proiectul educațional de parteneriat Omagiu poetului național, elevii claselor a VI-a, a VII-a și a VIII-a C, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea (îndrumați de prof. Furtos Mariana, Andronesi Maria, Costea Mihaela, Cheregi Anca), au avut joi « testul final » în fața direcțiunii școlii (director-prof. Mircea Gârba, director adjunct-prof. Smaranda Burcă) și în fața colegilor gimnaziști invitați să-l sărbătorească împreună pe Domnul Eminescu într-un mod cu totul special.

 După anunțarea scopului activității de către organizatori, s-a prezentat pe scurt biografia poetului, amintindu-se legătura cu orașul Oradea, Iosif Vulcan și revista Familia. Concomitent s-au urmărit imagini la video-proiector.
Elevii au au recitat fragmente din variate categorii ale poeziei eminesciene: Fiind băiet păduri  cutreieram, Peste vârfuri, Sara pe deal, Mai am un singur dor, La steaua, Criticilor mei, Ai noștri tineri, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Dintre sute de catarge etc. Pe lângă poeziile despre  natură și iubire au desprins elemente simbolice din poezia filozofică, unele mesaje concretizate în sfaturi pentru viață. Au înțeles ușor preocupările lui Eminescu pentru culegerea folclorului și înaltul său patriotism.
S-au audiat înregistrări muzicale ale Filarmonicii din Oradea pe versurile poetului nepereche, alături au fost expuse picturi inspirate de creația sa, realizate de către elevii școlii. În acest mod, toți au rămas convinși că Eminescu rămâne  mereu actual, viu și veșnic tânăr.
Atmosfera a fost înălțătoare, emoționantă.
În partea a doua a activității, a fost adus prinos de recunoștință prin depunerea de flori la statuia poetului din centrul orașului.
Cu siguranță, această zi va rămâne marcantă în sufletele tuturor... (Anca C.)

Trimite email

duminic, 21 iulie 2019