Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cinci elevi vor reprezenta județul Bihor la București

Olimpiada Națională de Lingvistică 2019

Cinci elevi vor reprezenta județul Bihor la București

Printre ei, va fi și elevul Petrache Remus Mircea de la C.N. „Teodor Neș" din Salonta, elev dublu-olimpic național, în clasa a XII-a (în foto).

În premieră pentru învățământul liceal salontan, elevul Petrache Remus-Mircea, din clasa a XII-a B a Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta (director prof. Vasile Trăncău) va reprezenta județul Bihor, alături de alți patru elevi merituoși ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu" din Oradea, la Olimpiada Națională de Lingvistică care are loc la Universitatea București, în perioada 10 - 12 mai 2019.
Salontanul Petrache Remus-Mircea este singurul elev calificat din clasa a XII-a (secțiunea performanță), la nivel județean și va reprezenta Bihorul alături de elevii orădeni ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu": Natalia Boncea din clasa a X-a (secțiunea performanță) și Victor Caba din clasa a IX-a (secțiunea performanță), precum și elevii de gimnaziu ai renumitului colegiu orădean, Raisa Caba din clasa a VIII-a și Andrea Daria Bogdan din clasa a VI-a.
O premieră pentru învățământul liceal salontan și, în mod special, pentru Colegiul Național „Teodor Neș" o reprezintă realizarea elevului Petrache Remus-Mircea care este, în clasa a XII-a, dublu-olimpic național, acesta fiind calificat și la Olimpiada Națională de Matematică care va avea loc în județul Hunedoara, în perioada 22 - 26 aprilie 2019.
Școala salontană reprezentată de corpul profesoral al C.N. „Teodor Neș" își dovedește tot mai pregnant valoarea prin prezența elevilor de liceu și gimnaziu pe locuri fruntașe la olimpiadele județene și naționale. Anul acesta, echipajul olimpicilor la Lingvistică a fost însoțit la Oradea de prof. Gabriela Dumiter ai căror elevi au realizat punctaje valoroase, peste media de concurs.
Prof. Adina Sotea, diriginta și profesoara de Limba română a elevului Petrache Remus-Mircea, singurul calificat din județ, la clasa a XII-a, la Olimpiada Națională de Lingvistică ne-a declarat în exclusivitate: „Olimpiada de Lingvistică „Solomon Marcus" este o competiție transdisciplinară organizată sub auspiciile Ministerului Educației Naționale, în colaborare cu Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere din cadrul Universității București, cu Institutul de Lingvistică al Academiei Române și cu Human Language Technologies Research Center, prin implicarea directă a tuturor inspectoratelor școlare județene. Anul acesta, subiectele Olimpiadei Județene de Lingvistică au fost concepute de către cercetători și cadre didactice universitare de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Române și din cadrul Facultății de Litere din cadrul Universității București. Corectarea, evaluarea, notarea, ierarhizarea și stabilirea elevilor calificați la Olimpiada Națională de Lingvistică 2019 au fost realizate în cadrul acestui institut al Academiei Române. Olimpiada de Lingvistică precum și știința în sine - „Lingvistica" - contribuie la formarea competențelor care definesc capacitatea elevului de a utiliza diferite limbi sau de a înțelege și descifra noi algoritme lingvistice, asigură abordarea transdisciplinară, logică și analogică a comunicării lingvistice și culturale și, nu în ultimul rând, stimulează performanța elevului la nivel comunicativ-funcțional, se înscrie în tendințele moderne din comunicare, vizând diminuarea limitelor și eliminarea barierelor existente din perspectiva strict idiomatică".
„Subiectele Olimpiadei de Lingvistică presupun iniţierea în învăţarea unei limbi necunoscute, urmărind comportamentul contextual și combinatorial al semnelor grafice aparţinând diferitelor limbi ale lumii. Participanţii se află în faţa unor texte scrise într-o limbă necunoscută și, în absența unui profesor care să folosească un metalimbaj cunoscut, urmează, ca folosind aspectele combinatoriale și regularitățile observate în text, să inducă fragmente de sintaxă și semantică în idiomul respectiv", ne-a declarat prof. Gabriela Dumiter.
Cristian Butcă

Trimite email

joi, 27 iunie 2019