Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Elevii reprezentanți bihoreni iau inițiativa!

Consiliul Județean al Elevilor Bihor

Elevii reprezentanți bihoreni iau inițiativa!

Consiliul Județean al Elevilor Bihor este singura structură de reprezentare a intereselor și drepturilor beneficiarilor primari ai actului educațional, elevii, la nivel județean.

În această postură, comunitatea reprezentanților elevilor bihoreni poartă pe umerii săi o responsabilitate masivă: aceea de a apăra cu succes libertățile și interesele celor peste 95.000 de elevi bihoreni.
Pentru ca actul reprezentării să fie unul desăvârșit, structura a adoptat o serie de inițiative menite să răspundă pozitiv nevoilor comunității de elevi reprezentate.
Cel mai ambițios proiect în derulare în care structura este implicată este proiectul „Oradea - Capitala Tineretului din România 2020-2021", inițiativă concretizată sub egida unui parteneriat cu Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului - ARDT și Uniunea Studenților Maghiari din Bihor - USMB. Prin intermediul acestuia, ne propunem să fructificăm potențialul cultural, educațional și social al Oradiei prin proiecte dinamice și evenimente de calibru național, care să stârnească interesul tinerilor bihoreni pentru implicare civică și inițiativă comunitară.
Pe data de 3 aprilie, președintele CJE Bihor, Horea Dobai, și vicepreședintele Kovács Norbert au avut o întrevedere cu domnul Szabó József, managerul județului Bihor.
Temele abordate în cadrul discuției au fost acordarea burselor elevilor din județul Bihor cu performanțe la învățătură și decontul navetei pentru elevi. Consiliul Județean Bihor s-a arătat dispus să le acorde sprijinul în vederea rezolvării acestor probleme stringente ale elevilor bihoreni.
„Săptămâna elevului reprezentant"
Consiliul Județean al Elevilor este, de asemenea, activ în mediul online, pe rețelele de socializare. Aici sunt demarate campanii de informare și concursuri pentru elevii interesați și, de asemenea, sunt publicate activitățile și oportunitățile înaintate de liderii structurii. Momentan are loc campania „Săptămâna elevului reprezentant", zilnic fiind postate materiale vizuale și texte care informează elevii cu privire la unele dintre drepturile lor fundamentale.
„Cum arată școala ideală în viziunea ta?"
De asemenea, elevii creativi pot să participe la concursul creativ-artistic „De la A la Z", realizând lucrări prin care să răspundă la întrebarea „Cum arată școala ideală în viziunea ta?"
Gratuitatea abonamentelor pentru transportul în comun din Oradea pentru elevi
Spre sfârșitul lunii ianuarie, Biroul executiv al CJE Bihor a avut o primă întrevedere cu viceprimarul Oradiei, domnul Mircea Mălan, întâlnire cu ocazia căreia au fost abordate o multitudine de subiecte cu un impact major asupra elevilor. În cadrul discuției, reprezentanții elevilor au propus gratuitatea abonamentelor pentru transportul în comun din Oradea pentru elevi.
,,Oradea - Capitala Tineretului din România 2020-2021"
De asemenea, s-a adus în discuție proiectul în derulare, ,,Oradea - Capitala Tineretului din România 2020-2021", iar, în urma conversației purtate, am fost asigurați de sprijin maxim din partea Primăriei Oradea.
Lipsa burselor de merit pentru elevii din ciclul liceal
Cu toate acestea, topicul cel mai dezbătut a fost lipsa burselor de merit pentru elevii din ciclul liceal ai Oradiei.
Biroul executiv al structurii este format din președintele Dobai Horea, vicepreședinții Kovacs Cezar, Kovacs Norbert și Trandafir Alex și secretara Vasile Ioana. Departamentele sunt conduse de către elevii: Matiu Sorina (programe educaționale și cultură), Foncea Răzvan (comunicare și relații publice) și Brândaș Dalia (avocatul elevului). Din Biroul de Presă al structurii fac parte elevii: Florina Hahău, Miron Miruna, Muț Ștefania, Rus Lorena, Șandra Antonia, Zoica Andra (redactori),  Dale Denisa, Tiron Cristian, Tunduc Claudiu (designer grafici) și Oșvat Cătălina (fotograf).
Pentru a urmări activitatea și inițiativele elevilor reprezentanți ai Bihorului, accesați conturile de Facebook (https://www.facebook.com/CJEBihor/) și Instagram (https://www.instagram.com/cje_bihor/) ale structurii și proaspătul website: https://www.cjebihor.com/.
Florina Hahău

Trimite email
Sunday, 10 December 2023