Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Festivalul-concurs ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”, ed. a VII-a

Joi, la sala festivă a Lic. T. ,,Onisifor Ghibu” a avut loc

Festivalul-concurs ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”, ed. a VII-a

Joi (11 aprilie 2019), sala de festivități a Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" din Oradea a găzduit cea de-a VII-a ediție a Festivalului-concurs ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", înscris în CAERI 2019, poziția 305, desfășurat în cadrul proiectului interjudețean cu același nume, inițiat și derulat de Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul" din Oradea, alături de partenerii săi din Oradea și județul Bihor.

Deci, de șapte ani la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul" din Oradea, moștenirea, tradițiile și simțirea românească sunt cultivate cu sfințenie prin intermediul acestui proiect interjudețean, respectiv prin antrenarea preșcolarilor și a școlarilor mici în derularea acestui festival.
,,Cultivarea simțămintelor și a respectului pentru folclorul românesc"
,,Tradițiile populare românești constituie una dintre valorile inegalabile și incontestabile ale națiunii noastre și nu trebuie să lăsăm timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Folclorul este pentru poporul român depozitul a tot ceea ce înseamnă port, cântec, dans popular, obiceiuri și tradiții, izvorâte din rădăcinile istoriei, cu specificul acestor meleaguri, e de părere directorul Grădiniței Nr. 28 - ,,Nufărul", doamna profesor Cornelia Româneac, de șapte ani sufletul acestui festival. Proiectul interjudețean ,,Tradiție, moștenire și simțire românească" urmărește cunoașterea și valorificarea de către copii a unor obiceiuri și tradiții specifice, dezvoltarea simțului estetic și muzical, cultivarea simțămintelor și a respectului pentru folclorul românesc".
Și la actuala ediție, concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: I. Interpretare cântece populare (individual, în duet sau în grupuri mici) II. Dansuri populare III. Obiceiuri și tradiții populare, scenete.
La categoria preșcolari,
s-au prezentat pe scena festivalului, în 23 de secvențe artistice, soliști, duete și grupuri mici de artiști sufletiști de la Liceul Teoretic ,,Gheorghe Lazăr" din Pecica, județul Arad, grupul ,,Alegria" de la Grădinița Nr. 27 - ,,Voinicel" din Oradea (cu ,,Paparudele"), un duet și soliști de la Grădinița Nr. 54 din Oradea, doi soliști vocali de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul", un grup vocal de la Grădinița Nr. 42 din Oradea, două grupuri vocale slovace și un solist vocal de la Grădinița Nr. 1 din Aleșd, soliști și un duet de la Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" din Oradea, doi soliști de la Grădinița Nr. 53 din Oradea, din nou micii artiști (,,Alegria") ai Grădiniței Nr. 27 - ,,Voinicel" (cu ,,Drăgaica"), micii dansatori ai Grădiniței Nr. 20 din Oradea, pentru ca finalul să aparțină micilor artiști din grupa mare, soliști și dansatori în șezătoare, de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul".
La categoria școlari, din învățământul primar,
am avut 11 momente artistice, cu artiști de artiști de la C.S.E.I. ,,Orizont, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" și Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" (soliști vocali); grupul vocal ,,Mlădițe bunteștene", cu cântec și dans de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Buntești și dansatorii de la ,,Ghibu" ai dlui prof. Iosif Româneac. Festivalul a fost onorat și la această ediție de membrii Ansamblului folcloric ,,Mugurelul Bihorului", care au evoluat la toate cele trei secțiuni, cu două cântece, cu Colindul Soarelui și cu o suită de dansuri populare din Bihor.
Felicităm, în egală măsură, organizatorii și participanții, micii artiști, profesorii și instructorii care i-au coordonat!
Adela Horga & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: Festivalul-concurs ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”, ed. a VII-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 aprilie 2020