Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Oradea barocă”, o carte despre adevărata valoare simbolică

,,O carte de colecție”

„Oradea barocă”, o carte despre adevărata valoare simbolică

Agata Chifor, specialistă în arta barocă şi bunuri culturale cu semnificație artistică, și-a lansat cartea ,,Oradea barocă", ediția a II-a.

Evenimentul editorial a avut loc miercuri, 3 aprilie, a.c., la sala festivă a Palatului Baroc (Episcopia Romano-Catolică Oradea).

Răsplătită cu o diplomă de excelență, pentru contribuția sa remarcabilă la valorificarea culturii și patrimoniului național, Agata Chifor scrie această carte de o mare luminozitate, care ne obligă să ne imaginăm ce a însemnat barocul în Oradea. „Este o carte de colecție și o lucrare foarte importantă care aduce în fața cititorului o imagine și un studiu aprofundat", a declarat episcopul romano-catolic de Oradea László Böcskei. Pasiunea pentru artă avută încă de la facultate, în special pentru arta barocă clasică, ar fi unul din motivele pentru care Agata Chifor a scris această carte. În opinia directorului Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, Agata Chifor este „omul serios al muzeului ce își urmează scopurile". Astfel, autoarea reușește să prezinte, în cartea sa, stilul baroc chiar și după ce acesta a dispărut. Față de prima ediție, această a II-a ediție se dezvoltă atât ca număr de pagini, dar și ca aprecieri asupra unor monumente. „Acest volum este interesant prin faptul că aduce o textualizare a barocului în spațiul european, dincolo de Transilvania", a subliniat Aurel Chiriac. O adevărată dovadă a unei munci de durată, Agata Chifor dedică întreaga sa carte stilului baroc, considerat o renaștere degenerată. ,,Stilul baroc e foarte important pentru Oradea, o adevărată valoare", a menționat arhitectul Emodi Tamas.
În încheiere, autoarea a mulțumit Episcopiei Romano-Catolice și tuturor celor cu care a colaborat.
Laura Stratevici, Jurnalism, an I

Trimite email

joi, 27 iunie 2019