Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


,,Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!”

La Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea

,,Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!”

Dată fiind realitatea secolului XXI și tendința inevitabilă de digitalizare, este esențial ca fiecare adult implicat în procesul de educație să ia în considerare crearea de contexte de învățare pentru copii care să le permită acestora explorarea, dezbaterea, formularea și deprinderea principiilor de folosire utilă, creativă și sigură a Internetului.

Tema dependenţei de internet este de mare actualitate în zilele noastre, iar ca urmare a acestui fapt, am dorit să participăm la concursul ,,Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!", lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul programului Ora de Net.
Coordonatorii acestei activităţi în cadrul instituţiei noastre sunt prof. Brânda Florina şi prof. Crainic Geanina, iar grupul ţintă, elevii de gimnaziu. Ca primă activitate, am avut o dezbatere în care am discutat aspecte legate de rolul tehnologiei în viaţa oamenilor, nevoile copiilor împlinite în mediul online şi efectele utilizării excesive.
Cea de-a doua activitate pe această temă a fost sub forma unei discuţii libere, plecând de la constatările pe care le au participanţii după ce au observat cum utilizează tehnologia şi nivelul de control pe care îl au asupra comportamentului lor online. Împreună am identificat alternative de petrecere a timpului liber care să înlocuiască, acolo unde este cazul, timpul excesiv petrecut online.
Iar activitatea finală a fost făcută sub forma unei acţiuni publice, unde am avut invitaţi din mai multe domenii. Doamna doctor Cheregi Simona ne-a vorbit despre aspectele pe care le implică timpul îndelungat în faţa unui ecran din perspectiva medicală (probleme de vedere, obezitate etc), dar ne-a oferit şi alternative de a ne petrece timpul liber, fie el în pauzele şcolare sau acasă, în parc. Profesor psihopedagog Cozma Anca le-a comunicat copiilor despre importanţa relaţionării faţă în faţă cu cei din jur pentru dezvoltarea stimei de sine, dar şi despre faptul că dependenţa de internet şi de jocurile în reţea ne face uneori să ne schimbăm comportamentul şi să devenim irascibili şi să ne schimbăm total comportamentul. Mascaş Ema, reprezentanta Organizaţiei Abolishion a venit în faţa elevilor cu filmuleţe şi materiale interesante care abordau informaţii la care trebuie să fim atenţi pentru a putea fi în siguranţă pe social media. Aspect esenţial, având în vedere faptul că mare parte din elevi folosesc minimum o reţea de socializare (Facebook, Instagram etc), iar capcanele acesteia sunt nenumărate.
În urma discuţiilor, este important ca fiecare participant să înţeleagă că este în puterea şi responsabilitatea lui de a decide scopul şi durata timpului petrecut online şi să fie dispus să înveţe modalităţi prin care poate evita capcana obiceiurilor care îl îndeamnă spre dependenţă.
#SID2019, #OraDeNet, #StopDependentaDeNet
Prof. psihoped. spec. Crainic Geanina
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 27 noiembrie 2021