Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Caravana Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a ajuns la Oradea!

Campania națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”

Caravana Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a ajuns la Oradea!

Doamna Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a participat, în calitate de reprezentant al ministerului, la derularea Campaniei naționale ,,Informare acasă! Siguranță în lume!", ediția 2019, în Bihor, eveniment desfășurat în Sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu" din Oradea, bucurându-se de largul concurs al instituțiilor partenere, precum și al reprezentanților liceelor bihorene.

,,Toate unitățile de învățământ liceal din municipiul Oradea și județul Bihor au fost reprezentate în cadrul întâlnirii, de către delegații formate din directori, profesori diriginți, elevi de clasele XI-XII", ne-a spus doamna inspector școlar Cristina Marian.

Tinerii au fost informați despre riscurile, drepturile sociale sau legislația din țările unde doresc să muncească, să studieze sau să se stabilească.
De ce această informare?
,,Considerăm că o lipsă a informării îi pune adesea pe români în situații dificile în statele-gazdă, iar demersul nostru este de a crește gradul de conștientizare a  oamenilor, astfel încât să știe la ce riscuri se expun și să cunoască, totodată, legislația statelor unde aleg să se stabilească, temporar sau definitiv", a spus Lilla Debelka, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
În cadrul reuniunii, au luat cuvântul reprezentanți ai instituțiilor partenere, precum și subprefectul județului Bihor, Ion Iulius Delorean, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, comisarul-șef de poliție Ioana Indrieș din cadrul I.P.J. Bihor, comisarul-șef Dorina Mărcuț, reprezentant al ANITP, Bogdan Cristian - adjunct al inspectorului teritorial - I.T.P.F. Oradea, Bekesi Csaba, director executiv al A.J.O.F.M. Bihor, Codruța Bogdan, inspector școlar general adjunct al I.S.J. Bihor și inspector-șef, Marius Rotar de la I.T.M. Bihor.
Tinerii au fost îndemnați să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă găsite prin intermediul anunțurilor online, convorbirilor telefonice sau al recomandărilor făcute de cunoscuți sau mai puțin cunoscuți. Au fost sfătuiți să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în țara de destinație și să verifice legislația țării în care doresc să plece.
La final, doamna secretar de stat Lilla Debelka a mulțumit participanților pentru atenția acordată și i-a asigurat că ministerul pe care îl reprezintă va fi alături de ei și de toți cetățenii români, pe care îi va sprijini și proteja, indiferent în ce parte a lumii s-ar afla.
Monica Popovici
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Campania Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a ajuns la Oradea!

Trimite email

miercuri, 12 august 2020