Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Duminică, am sărbătorit Floriile sau Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim

De astăzi, Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri

Duminică, am sărbătorit Floriile sau Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim

Duminică, 21 aprilie 2019, la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea, ne-am bucurat împreună sărbătorind Floriile sau Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, iar de astăzi, ne așteaptă așa-numita Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri ,,ca o încununare a activității Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru mântuirea neamului omenesc, după cum a subliniat părintele vicar Vasile Bota în cuvântul de învățătură.

Astăzi (ieri - n.n.), comemorăm intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Profetul Zaharia, cu sute de ani înainte de Hristos, spunea: ,,Bucură-te, Fiica Sionului, veselește-te Fiica Ierusalimului că iată Împăratul tău vine la tine drept și biruitor, smerit și călare pe asin, pe mânzul asinei" (Deschideți Sf. Scriptură și citiți Capitolul 9 Zaharia, versetul 9; vă mai recomand să citiți din proorocul Isaia, Cap. 53, unde se vorbește despre Patimile Domnului, cu 700 de ani înainte de Hristos).
Mântuitorul a intrat în Ierusalim pentru ultima dată, dar ca un biruitor, chiar dacă mergea spre patima sa. El nu a mers ca un învins, ci ca un biruitor pentru că știa că după moarte, după răstignire, după cruce, urmează Învierea și mântuirea neamului omenesc. De aceea s-a întrupat, de aceea Dumnezeu-Fiul s-a făcut om. Și s-a adus ca jertfă pentru mântuirea neamului omenesc pentru iertarea păcatelor noastre".
La sfârșitul Sfintei Liturghii, cu ramuri înverzite în mâini. și noi am înconjurat de trei ori biserica în procesiune, vestind biruința Domnului nostru Iisus Hristos asupra morții lui Lazăr, o prevestire a învierii noastre la sfârșitul acestei lumi și o vestire și o prevestire a Învierii lui Hristos, ,,care cu moartea sa pe moarte a călcat și celor din morminte le-a dăruit viață", după cum a precizat părinte Vasile Bota.
Am intrat în Săptămâna Patimilor
Părintele vicar ne-a îndemnat apoi să participăm și în această săptămână, denumită Săptămâna Mare, Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri, când, în fiecare seară, va avea loc o denie, o slujbă specială în care se face o pomenire cu semnificații adânci pentru mântuirea noastră.
Luni (22 aprilie) - vom avea Pilda smochinului neroditor (care ne aduce aminte că fiecare dintre noi suntem chemați să avem roade vrednice de mântuire); marți (23 aprilie) - Pilda celor 10 fecioare, cinci înțelepte și cinci neînțelepte (O atenționare: să fim pregătiți în orice zi și în orice clipă să dăm răspuns bun la înfricoșata judecată a lui Hristos); miercuri (24 aprilie) - Pilda femeii păcătoase (O pildă de smerenie). Tot miercuri, Iuda l-a trădat și l-a vândut pe Hristos pentru 30 de arginți. Se spune că datorită acestui eveniment trist, biserica a rânduit ca în ziua de miercuri să postim ca părere de rău pentru gestul lui Iuda. Joi (25 aprilie), a avut loc Spălarea picioarelor; Hristos a spălat picioarele ucenicilor și le-a sărutat ca semn al umilinței, al smereniei desăvârșite. Iar seara, la Cina cea de taină, a instituit Sfânta Liturghie, slujba prin excelență a bisericii. În Joia Mare, participăm la denia celor 12 evanghelii. Vineri (26 aprilie), au avut loc Sfintele Patimi, când vom participa la Prohodul Domnului, pentru că atunci Hristos a fost răstignit pe cruce, pe altarul mântuirii; cu scump sângele Său, a mântuit și a spălat păcatele oamenilor. Vineri seara a fost așezat cu trupul în mormânt. Sâmbătă (27 aprilie), nu avem denii speciale, avem doar Liturghia Sf. Vasile cel Mare. În Sâmbăta Mare, Hristos a coborât în Iad, de unde i-a descătușat (eliberat) pe toți drepții Vechiului Testament, începând cu Adam și Eva. Duminică (28 aprilie) este Ziua Domnului - Ziua Învierii sau Paștele.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (57 de poze) în Galeria foto: Duminică, am sărbătorit Floriile sau Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 24 ianuarie 2020