Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu

Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea au obținut

Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu

Competiția națională „Culinariada Juniors' Cup 2019" de la Sibiu, primul eveniment culinar din România destinat viitorilor bucătari, s-a desfășurat la Sibiu, în intervalul 17-18 aprilie 2019.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ, împreună cu Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019 și cu implicarea Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT).
Juriul, format din directori de unități de cazare și alimentație și bucătari cu experiență, premiați la competiții naționale și internaționale, au punctat la fiecare preparat: organizarea și curățenia locului de muncă; prepararea profesională corectă; prevenirea risipei alimentare; prezentarea preparatului; calitatea senzorială a preparatului.
La concurs s-au aliniat 44 de elevi de la 16 licee din România, însoțiți de 21 de cadre didactice de specialitate și 14 directori și profesori ai acestor unități de învățământ.
Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea a fost reprezentat de elevii: Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark, clasa a X-a Bucătari; Ferenczi Zanett și Toader David, clasa a XI-a Bucătari; profesor de instruire practică Popa Lavinia și director adjunct Ardelean Simona.
La fiecare secțiune elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" au fost premiați, clasând colegiul pe primul loc ca număr de premii.
Elevii au obținut următoarele premii:
La secțiunea individual:
clasa a X-a:
1.Feiciuc Alexandru - medalie de aur, medalie de bronz;
2.Kovacs Roland Mark - medalie aur, medalie de argint;
clasa a XI-a:
1.Ferenczi Zsanett - medalie aur, medalie de argint;
2.Toader David - medalie argint, medalie bronz.
La Secțiunea echipe:
clasa a X-a:
Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark - Trofeul de argint;
clasa a XI-a:
Ferenczi Zanett și Toader David - Cupa de Aur, categoria ,,Cea mai buna echipă".
Câștigători „Cupa de aur":
Individual:
1.FEICIUC ALEXANDRU ADRIAN, clasa a X-a;
2.FERENCZI ZSANET, clasa a XI-a;
Echipe:
1.FERENCZI ZSANET și TOADER DAVID SORIN, clasa a XI-a.
„Acest concurs a fost o experiență profesională deosebită. Mi-a plăcut  tot ceea ce am văzut. A fost o experiență de neuitat și foarte frumoasă. Am cunoscut bucătari profesioniști, pe care i-am impresionat cu unele tehnici învățate la școală și la unitatea de practică. Cu domnul executiv chef Vârlescu Emilian, am făcut schimb de telefon și voi păstra legătura. Pe parcursul concursului am primit foarte multe sfaturi de bine și le mulțumesc. Mulțumesc doamnei diriginte, maistru Popa Lavinia cât și doamnei director adjunct Ardelean Simona pentru șansa acordată de a participa la acest concurs minunat" (Ferenczi Zsanet, clasa a XI-a).
„A fost o experiență frumoasă, de neuitat. Am învățat cum se lucrează sub presiune, contra timp. Comisia a fost formată din oameni cu multă experientă, de la care am primit sfaturi utile. Mulțumesc tuturor celor care au crezut în mine. Am învățat să-mi păstrez calmul, chiar dacă toată lumea se uita la mine în timp ce găteam. Colegii și doamna maistru, împreună cu doamna director adjunct, mi-au fost alături, și le mulțumesc. Aș repeta experiența cu mare drag și la anul" (Toader David Sorin, clasa a XI-a).
„Concursul Culinariada pot să zic că m-a adus cu picioarele pe pământ. La început nu am dat atât de multă importanță și regret, dar în final primind multe sfaturi de bine și încurajări, am reușit chiar să iau Cupa de aur. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru că au avut o răbdare de fier cu mine. Concursul a fost minunat, bine organizat și format din bucătari cu multă experiență și premiați cu foarte multe medalii de aur" (Feiciuc Alexandru Adrian, clasa a X-a).
„Întregul concurs s-a desfășurat în condiții foarte bune. Am lucrat pe bancuri de lucru, exact ca la un concurs televizat. Juriul a fost corect, am primit sfaturi utile de care am să țin cont pe viitor. Mulțumesc doamnei maistru și doamnei director adjunct pentru că mi-au acordat șansa de a participa la acest concurs. La anul abia aștept să particip ca să iau marele premiu" (Kovacs Roland Mark, clasa a X-a).
Premiile obținute de elevi sunt rezultatul muncii în echipă, în cadrul unui parteneriat asumat între elevi, profesorul de instruire practică Popa Lavinia, care i-a instruit și îndrumat cu mult profesionalism, responsabilitate și iubire (pe toată durata participării la concurs am constat cu bucurie că sentimentul este reciproc) și agenții economici în calitate de parteneri pentru practica elevilor respectiv, Hotel Double Tree By Hilton, Executive Chef Alessandro Corradi - tutore de practică al elevilor Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark; Restaurant „Tu Chef", Executive Chef  Samuiel Rus - tutore de practică al elevei Ferenczi Zsanet; Restaurant „Solay", Executive Chef  Paraschiv Beniamin - tutore de practică al elevului Toader David.
Prof. ec. Simona Ardelean,
director adjunct,
vicepreședinte, Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 07:02:14 Ora de vară a Europei de Est