Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
22 decembrie 2025

SURSE: Daniel David și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației și Cercetării / Marilen Pirtea – în pole position pentru a prelua portofoliul


Daniel David și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației și Cercetării, potrivit surselor Edupedu.ro.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, este cotat cu cele mai mari șanse de a prelua portofoliul cel mai dur lovit de măsurile de austeritate aplicate deja prin Legea Bolojan și cu un dosar fierbinte pe masă, și anume controversata programă de limbă română ce readuce cronicarii spre a fi studiați de elevii de 14-15 ani, la clasa a IX-a.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu

Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea au obținut

Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu

Competiția națională „Culinariada Juniors' Cup 2019" de la Sibiu, primul eveniment culinar din România destinat viitorilor bucătari, s-a desfășurat la Sibiu, în intervalul 17-18 aprilie 2019.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ, împreună cu Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019 și cu implicarea Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT).
Juriul, format din directori de unități de cazare și alimentație și bucătari cu experiență, premiați la competiții naționale și internaționale, au punctat la fiecare preparat: organizarea și curățenia locului de muncă; prepararea profesională corectă; prevenirea risipei alimentare; prezentarea preparatului; calitatea senzorială a preparatului.
La concurs s-au aliniat 44 de elevi de la 16 licee din România, însoțiți de 21 de cadre didactice de specialitate și 14 directori și profesori ai acestor unități de învățământ.
Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea a fost reprezentat de elevii: Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark, clasa a X-a Bucătari; Ferenczi Zanett și Toader David, clasa a XI-a Bucătari; profesor de instruire practică Popa Lavinia și director adjunct Ardelean Simona.
La fiecare secțiune elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" au fost premiați, clasând colegiul pe primul loc ca număr de premii.
Elevii au obținut următoarele premii:
La secțiunea individual:
clasa a X-a:
1.Feiciuc Alexandru - medalie de aur, medalie de bronz;
2.Kovacs Roland Mark - medalie aur, medalie de argint;
clasa a XI-a:
1.Ferenczi Zsanett - medalie aur, medalie de argint;
2.Toader David - medalie argint, medalie bronz.
La Secțiunea echipe:
clasa a X-a:
Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark - Trofeul de argint;
clasa a XI-a:
Ferenczi Zanett și Toader David - Cupa de Aur, categoria ,,Cea mai buna echipă".
Câștigători „Cupa de aur":
Individual:
1.FEICIUC ALEXANDRU ADRIAN, clasa a X-a;
2.FERENCZI ZSANET, clasa a XI-a;
Echipe:
1.FERENCZI ZSANET și TOADER DAVID SORIN, clasa a XI-a.
„Acest concurs a fost o experiență profesională deosebită. Mi-a plăcut  tot ceea ce am văzut. A fost o experiență de neuitat și foarte frumoasă. Am cunoscut bucătari profesioniști, pe care i-am impresionat cu unele tehnici învățate la școală și la unitatea de practică. Cu domnul executiv chef Vârlescu Emilian, am făcut schimb de telefon și voi păstra legătura. Pe parcursul concursului am primit foarte multe sfaturi de bine și le mulțumesc. Mulțumesc doamnei diriginte, maistru Popa Lavinia cât și doamnei director adjunct Ardelean Simona pentru șansa acordată de a participa la acest concurs minunat" (Ferenczi Zsanet, clasa a XI-a).
„A fost o experiență frumoasă, de neuitat. Am învățat cum se lucrează sub presiune, contra timp. Comisia a fost formată din oameni cu multă experientă, de la care am primit sfaturi utile. Mulțumesc tuturor celor care au crezut în mine. Am învățat să-mi păstrez calmul, chiar dacă toată lumea se uita la mine în timp ce găteam. Colegii și doamna maistru, împreună cu doamna director adjunct, mi-au fost alături, și le mulțumesc. Aș repeta experiența cu mare drag și la anul" (Toader David Sorin, clasa a XI-a).
„Concursul Culinariada pot să zic că m-a adus cu picioarele pe pământ. La început nu am dat atât de multă importanță și regret, dar în final primind multe sfaturi de bine și încurajări, am reușit chiar să iau Cupa de aur. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru că au avut o răbdare de fier cu mine. Concursul a fost minunat, bine organizat și format din bucătari cu multă experiență și premiați cu foarte multe medalii de aur" (Feiciuc Alexandru Adrian, clasa a X-a).
„Întregul concurs s-a desfășurat în condiții foarte bune. Am lucrat pe bancuri de lucru, exact ca la un concurs televizat. Juriul a fost corect, am primit sfaturi utile de care am să țin cont pe viitor. Mulțumesc doamnei maistru și doamnei director adjunct pentru că mi-au acordat șansa de a participa la acest concurs. La anul abia aștept să particip ca să iau marele premiu" (Kovacs Roland Mark, clasa a X-a).
Premiile obținute de elevi sunt rezultatul muncii în echipă, în cadrul unui parteneriat asumat între elevi, profesorul de instruire practică Popa Lavinia, care i-a instruit și îndrumat cu mult profesionalism, responsabilitate și iubire (pe toată durata participării la concurs am constat cu bucurie că sentimentul este reciproc) și agenții economici în calitate de parteneri pentru practica elevilor respectiv, Hotel Double Tree By Hilton, Executive Chef Alessandro Corradi - tutore de practică al elevilor Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark; Restaurant „Tu Chef", Executive Chef  Samuiel Rus - tutore de practică al elevei Ferenczi Zsanet; Restaurant „Solay", Executive Chef  Paraschiv Beniamin - tutore de practică al elevului Toader David.
Prof. ec. Simona Ardelean,
director adjunct,
vicepreședinte, Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu.

Trimite email
luni, 29 decembrie 2025 la 01:16:30 Ora standard a Europei de Est