Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

În Vinerea Mare, am participat la Prohodul Domnului

Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Pătimiri

În Vinerea Mare, am participat la Prohodul Domnului

Duminică, 21 aprilie 2019, la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea, ne-am bucurat împreună sărbătorind Floriile sau Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim.

Atunci, părintele vicar Vasile Bota ne-a îndemnat să participăm și în Săptămâna Mare, Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri, când, în fiecare seară, va avea loc o denie, o slujbă specială în care se face o pomenire cu semnificații adânci pentru mântuirea noastră.
Luni, am avut Pilda smochinului neroditor, marți - Pilda celor 10 fecioare, o atenționare: să fim pregătiți în orice clipă să dăm răspuns bun la înfricoșata judecată a lui Hristos, miercuri - Pilda femeii păcătoase, o pildă de smerenie; tot miercuri, Iuda l-a trădat și l-a vândut pe Hristos pentru 30 de arginți; joi, Hristos a spălat picioarele ucenicilor și le-a sărutat ca semn al umilinței, al smereniei desăvârșite, iar seara, la Cina cea de taină, a instituit Sfânta Liturghie. Tot în Joia Mare, am avut denia celor 12 evanghelii.
În Vinerea Mare - Sfintele Patimi
Aseară, în Vinerea Mare, au avut loc Sfintele Patimi, când am participat la Prohodul Domnului, Hristos a fost răstignit pe cruce. Marele Iosif, care era și el ucenic al lui Iisus, i-a cerut lui Pilat să-i dea trupul lui Iisus. ,,L-a înfășurat în giulgiu curat de in și L-a pus într-un mormânt nou, al său însuși, pe care îl săpase în stâncă. După aceea a prăvălit o piatră mare la ușa mormântului și s-a dus. Iar Maria Magdalena și cealaltă Marie erau acolo și ședeau în fața mormântului".
Astăzi este Sâmbăta Mare
Nu sunt denii speciale, avem doar Liturghia Sf. Vasile cel Mare. În Sâmbăta Mare, Hristos a coborât în Iad, de unde i-a descătușat (eliberat) pe toți drepții Vechiului Testament, începând cu Adam și Eva.
Dimineață (după ora 8.00), pe solea din fața Bisericii Sf. Apostol Andrei, vor fi pregătite 15.000 de pungulițe cu paște pentru Noaptea Învierii.
La ora 24.00, veniți de luați Lumină și participați la Liturghia din Noaptea Învierii, Liturghie care se va săvârși în biserica de jos. Aduceți și coșul cu mâncărurile de dulce spre a fi sfințite (binecuvântate).
Duminică, vom sărbători Ziua Domnului - Ziua Învierii sau Paștele.
Sărbători luminate, cu bucurii duhovnicești!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (45 de poze) în Galeria foto: În Vinerea Mare, am participat la Prohodul Domnului.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 22 ianuarie 2020