Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Acțiuni dedicate Zilei Europei și sezonului cultural România - Franța

La Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea

Acțiuni dedicate Zilei Europei și sezonului cultural România - Franța

Zilele trecute, la Colegiul Național „Iosif Vulcan" din Oradea s-au desfășurat acțiuni dedicate Zilei Europei și sezonului cultural România - Franța.

Sub îndrumarea doamnei profesor Gabriela Nica, elevii din clasele a IX-a și a X-a le-au prezentat colegilor și profesorilor câteva dintre cele mai cunoscute preparate ale gastronomiei franceze.
Luni, elevii din clasele a IX-a A, a IX-a C și a X-a A au devenit, pentru câteva ore, maeștri bucătari specializați în preparate franțuzești. Papilele gustative ale invitaților au avut ocazia să se bucure de aromele celei mai rafinate dintre bucătăriile lumii. În fața lor, au fost aduse preparate tradiționale din diferite zone ale Franței, precum: quichelorraine, ratatouille, clafoutis, potage, crêpessalées saucrêpessucrées.
Cristina Nechita, din clasa a IX-a A, este una dintre elevele care au răspuns provocării de a găti franțuzește. „A fost una dintre cele mai interesante ore de franceză! Pe lângă faptul că am gătit un fel de mâncare ca la Paris, a trebuit să ne și documentăm despre cum și unde a apărut fiecare dintre rețete. Poate că unele cuvinte le mai uităm, dar gustul, cu siguranță, îl vom ținte minte!"
Gabriela Nica, profesor de franceză și organizator, ne-a declarat: „Există mai multe studii care dovedesc că elevii înțeleg și rețin mai ușor informația atunci când o percep pe mai multe căi, folosindu-și inclusiv simțuri diferite. Iar Franța este, mai presus de orice altă țară, în măsură să impresioneze plăcut și să creeze impresii de neuitat fiecăruia dintre cele cinci simțuri. Pot aminti în acest sens muzica franceză, parfumurile create aici, moda sau rafinamentul unei grădini franțuzești. Dar astăzi (luni - n.n.), în cinstea apropiatei Zile a Europei, am ales să învățăm franceza folosind simțul gustului.
Bucătăria franceză înseamnă mult mai mult decât simpla alimentație, decât să mănânci ceva, atunci când ți-e foame. Ea se remarcă prin grija cu care sunt alese ingredientele - prospețimea fiind mereu o prioritate -, prin răbdarea cu care acestea sunt apoi preparate, dar și prin modul de servire. Și, în final, toate aceste elemente contribuie la crearea unui gust cu totul deosebit. Ca o recunoaștere a acestui stil inconfundabil de a găti, în anul 2020, gastronomia franceză a fost declarată de către UNESCO ca făcând parte din Patrimoniul cultural imaterial al umanității", susține doamna prof. Gabriela Nica.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Acțiuni dedicate Zilei Europei și sezonului cultural România - Franța.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 iulie 2020