Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un strop de speranță în renașterea unei relicve biologice

Proiectul Apă de la A la Z

Un strop de speranță în renașterea unei relicve biologice

Echipa de elevi, mentori în activitățile proiectului Apă de la A la Z, de la Școala Gimnazială Szacsvay Imre din Oradea, s-a simțit privilegiat pentru posibilitatea observării nufărului termal (Nymphaea lotus var. Thermalis) - specie endemică a Rezervaţiei Naturale „Pârâul Peţea", din Băile 1 Mai, Nymphaea lotus var. thermalis ,cu ocazia vizitei efectuate vineri (10 mai 2019), în laboratorul de biotehnologii vegetale din Oradea.

Povestea acestei plante prezintă mult interes în viziunea elevilor școlii noastre, de aceea participăm voluntar când ni se oferă posibilitatea la acele activități care sprijină supraviețuirea speciei.
Această minune a naturii, unică în lume, este în pericol să dispară pentru totdeauna, din cauza secării apei din rezervaţie, dar are şanse de supravieţuire  graţie eforturilor făcute de o echipă de cercetători coordonată de Cristian F. Blidar, şef de lucrări la Catedra de Biologie a Facultăţii de Ştiinţe (Universitatea din Oradea), doctor în domeniul biotehnologiilor vegetale.
Am aflat că cercetările echipei au demarat în 2013 prin încercarea de a cultiva in vitro nufărul termal, condamnat la extincţie. Demersul a fost un succes, iar ca habitat propice dezvoltării şi înmulţirii naturale a Nymphaea lotus var. thermalis a devenit unul din bazinele alimentate cu apă termală (bazinul 3), din centrul staţiunii. Transplantarea în acest microclimat unic în Europa se datorează similitudinii sub aspectul mineralizării, al pH-ului şi al temperaturii.
Domnul profesor Blidar ne-a făcut o scurtă descriere despre anatomia plantei, apoi ne-a oferit detalii despre modalitatea înmulțirii și întreținerii nufărului în condiții artificiale. Ne-a permis să analizăm apa în care trăiește specia, cu ajutorului aparaturii de laborator digital, finanțat din Fondul Științescu și am aflat despre ph-ul apei, conținutul în nitrați, clor și potasiu.
Așteptăm cu nerăbdare noutățile referitoare la soarta speciei și a rezervației naturale. Activitatea ne-a permis să participăm în mod real în această poveste ecologică, trezindu-ne interesul participării în mai multe acțiuni verzi și în găsirea de soluții în conservarea naturii pe plan local, ne povestește doamna profesor de biologie Kincs Grete.
Găsiți mai multe poze in Galeria foto: Un strop de speranța în renașterea unei relicve biologice.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 24 august 2019