Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

Un strop de speranță în renașterea unei relicve biologice

Proiectul Apă de la A la Z

Un strop de speranță în renașterea unei relicve biologice

Echipa de elevi, mentori în activitățile proiectului Apă de la A la Z, de la Școala Gimnazială Szacsvay Imre din Oradea, s-a simțit privilegiat pentru posibilitatea observării nufărului termal (Nymphaea lotus var. Thermalis) - specie endemică a Rezervaţiei Naturale „Pârâul Peţea", din Băile 1 Mai, Nymphaea lotus var. thermalis ,cu ocazia vizitei efectuate vineri (10 mai 2019), în laboratorul de biotehnologii vegetale din Oradea.

Povestea acestei plante prezintă mult interes în viziunea elevilor școlii noastre, de aceea participăm voluntar când ni se oferă posibilitatea la acele activități care sprijină supraviețuirea speciei.
Această minune a naturii, unică în lume, este în pericol să dispară pentru totdeauna, din cauza secării apei din rezervaţie, dar are şanse de supravieţuire  graţie eforturilor făcute de o echipă de cercetători coordonată de Cristian F. Blidar, şef de lucrări la Catedra de Biologie a Facultăţii de Ştiinţe (Universitatea din Oradea), doctor în domeniul biotehnologiilor vegetale.
Am aflat că cercetările echipei au demarat în 2013 prin încercarea de a cultiva in vitro nufărul termal, condamnat la extincţie. Demersul a fost un succes, iar ca habitat propice dezvoltării şi înmulţirii naturale a Nymphaea lotus var. thermalis a devenit unul din bazinele alimentate cu apă termală (bazinul 3), din centrul staţiunii. Transplantarea în acest microclimat unic în Europa se datorează similitudinii sub aspectul mineralizării, al pH-ului şi al temperaturii.
Domnul profesor Blidar ne-a făcut o scurtă descriere despre anatomia plantei, apoi ne-a oferit detalii despre modalitatea înmulțirii și întreținerii nufărului în condiții artificiale. Ne-a permis să analizăm apa în care trăiește specia, cu ajutorului aparaturii de laborator digital, finanțat din Fondul Științescu și am aflat despre ph-ul apei, conținutul în nitrați, clor și potasiu.
Așteptăm cu nerăbdare noutățile referitoare la soarta speciei și a rezervației naturale. Activitatea ne-a permis să participăm în mod real în această poveste ecologică, trezindu-ne interesul participării în mai multe acțiuni verzi și în găsirea de soluții în conservarea naturii pe plan local, ne povestește doamna profesor de biologie Kincs Grete.
Găsiți mai multe poze in Galeria foto: Un strop de speranța în renașterea unei relicve biologice.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 19 ianuarie 2021