Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proiectul comunitar ,,EU-Back to school”

Interviu cu dr. Paul Șușman, Legal Officer la Comisia Europeană

Proiectul comunitar ,,EU-Back to school”

În cadrul proiectului comunitar ,,EU-Back to school", școala noastră a fost vizitată de către dr. Paul Șușman, Legal Officer la Comisia Europeană, în perioada 7-8.05.2019.

Cu această ocazie, membrii Consiliului elevilor au avut onoarea de a sta de vorbă cu invitatul special al L.T.B. ,,Emanuel", acesta având amabilitatea de a le răspunde la câteva întrebări.
Întrebare: Care este viziunea Europei pentru învățământul românesc în următorii ani?
Răspuns: Comisia Europeană promovează învățământul, existând diverse proiecte prin care se pot face schimburi atât între elevi cât și între studenți din diferite țări, unul dintre acestea fiind Erasmus Plus, prin care în cadrul facultății se poate pleca de la 6 luni până la un an de zile într-un program de schimb în una din țările membre. Sunt diverse parteneriate pe care le au facultățile între ele, fiind localizate în state diferite, tot în cadrul Erasmus și Erasmus Plus. Pe lângă acest program, mai sunt diverse alte programe care pot fi folosite de către studenți, profesori, elevi, reprezentând o primă mare nișă unde Comisia și Uniunea Europeană doresc să pună accentul atât pe învățământ, dar și pe relațiile interstatale la nivel de persoană. Dacă un student pleacă în străinătate, inevitabil va ține legături și va forma relații de networking, inclusiv sociale și culturale, cu alți cetățeni sau elevi din alte state membre. În legătură cu programa propriu-zisă, sunt anumite domenii unde Uniunea intervine, dar și unele în care alege să nu intervină, dar intrăm în discuții destul de complexe și specifice. Ceea ce trebuie să reținem este că Uniunea și Comisia Europeană pun accent pe educație și pe viitorul Europei, pentru că generațiile următoare sunt și fac parte din acest viitor al Europei.
,,Valorile și fundamentele pe care le clădești (...) rămân cu tine o viață întreagă"
Întrebare: Cum își poate păstra un creștin valorile într-o poziție de influență în societate?
Răspuns: Un creștin își poate păstra valorile indubitabil în societate cu ajutorul Domnului. Să știți că nu e tot timpul ușor, dar nu a fost ușor nici când citim din Biblie și când aflăm de Iosif sau de Daniel, când făceau față primejdiilor, atacurilor sau tentațiilor lumii, nu? La fel se poate rezista și, cu ajutorul Domnului, putem fi o mărturie în societatea de mâine, în primul rând pornind de la o educație creștină. Faptul că eu am beneficiat, fiind un alumni al Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel", să știți că m-a format și mi-a ,,cizelat" caracterul. Valorile și fundamentele pe care le clădești, începând din liceu, rămân cu tine o viață întreagă, indiferent de ce ai alege ca profesie ulterior.
Întrebare: Ce sfat ți-ai da ție cu 10 ani în urmă? Ce ai face diferit?
Răspuns: Cred că cel mai mare sfat pe care mi l-aș da este să nu îmi fie rușine de identitatea creștină. Avem tendința asta uneori ca evanghelici, baptiști, penticostali, creștini după evanghelie, ca oameni cu fundamente creștine, să facem un pas în spate din cauza faptului că nu gândim la fel ca ceilalți, ne complexăm și credem că dacă invocăm valorile creștine, în societate, apărem ca inferiori. Vreau să vă spun că oamenii mari, inclusiv ai Uniunii Europene, au fost oameni creștini. Avem părinții fondatori ai Europei printre care se numără Robert Schuman, Alcide de Gasperi și Konrad Adenauer care au avut fundamente creștine, care au studiat într-o școală creștină și în ciuda faptului că circulau ideologii de la Comunism la Nazism în timpul vieții lor, ei ca tineri , după aceea ca oameni de profesie în activitatea lor, s-au hotărât și au găsit ca bun să apeleze la valorile creștine și la fundamentele creștine, fără să le fie rușine. Acum 70-80 de ani mai târziu, cred că nici nouă nu ar trebui să ne fie rușine chiar dacă contextul e diferit sau chiar dacă în jurul nostru circulă alte ideologii. Să știți că așa cum în trecut au fost oameni pe care Dumnezeu i-a ridicat, tot așa și în prezent Dumnezeu poate să ridice și în momente de criză să se folosească de oameni care caută să facă voia Lui.
Reporteri, Octavian Trifan, Rebeca Pruncuţ şi Thomas Ban

Trimite email

joi, 22 august 2019