Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special

Joi, 16 mai, la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, s-au sărbătorit

Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special

,,Sărbătoarea de azi (de joi - n.n.), intitulată ,,Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special în cadrul liceului nostru", a spus doamna director, profesor ing. drd. Ileana Varga, stă sub semnul responsabilității, întrucât tradiția ne obligă să ducem mai departe realizările generațiilor anterioare.

Încrustarea pe răbojul vremii a celor 70 de ani împliniți de învățământ tehnologic special oferă plăcutul prilej, pentru absolvenții acestei școli și pentru zeci de profesori, din trecut și de azi, să-și îndrepte gândurile spre școala care le-a luminat calea vieții, le-a oferit posibilitatea de a forma și chiar de a schimba caractere, prețuiți și respectați la locurile lor de muncă și în viața socială. Retrăind cele mai plăcute crâmpeie din viața de elev sau de profesor, mai tineri sau mai vârstnici, ne simțim fericiți că am ajuns să sărbătorim acest eveniment și să ne bucurăm de progresele și realizările școlii în care am învățat din bănci sau am predat la catedră..."
În cuvântul de deschidere, doamna director a mulțumit apoi distinșilor invitați prezenți, tuturor partenerilor instituționali care au dat curs invitației: doamnei inspector școlar general adjunct Codruța Bogdan, conducerii Consiliului Județean Bihor, directorilor de școli speciale și foștilor directori ai acestei școli, conducerii A.J.O.F.M. Bihor (reprezentate de doamna Nica Daciana), conducerii Penitenciarului (comisar șef. Hliban Paul), reprezentanților C.J.R.A.E. Bihor, ai I.P.J. Bihor, partenerilor culturali: Palatul Copiilor și Elevilor (director, Peter Dan), S.N.A.C. (partenerilor fideli de la Colegiul Național,,Iosif Vulcan"), părintelui preot Bărcăuan Vasile, membrilor corului general ,,Traian Moșoiu", artiștilor, protagoniști ai momentului artistic,  părinților și colegilor profesori din școlile partenere...
,,70 de ani de școală tehnică înseamnă 70 de generații, 70 de ani de muncă, timp în care școala noastră a traversat mai multe etape, începând cu anul 1948 când se înfiripă ca ,,Centru de reconversie profesională"- moment în care se introduce învățământul tehnic în școala  noastră - denumire pe care o va păstra până în anul 1952 când devine Școala Profesională Nr.7 pentru deficienţi locomotori,singura instituție care la acea vreme școlariza elevi cu CES; mai târziu primește titulatura de Grup Școlar Nr. 12, iar în 1992, unitatea şcolară cunoaşte o nouă transformare, scindându-se în două unități școlare (Școala Profesională Nr.1 de băieți  și Școala Profesională Nr. 2 de fete), devenite mai târziu școli de arte și meserii „George Barițiu", respectiv „Ioan Bococi", iar în 2008 - 2012, se transformă în grupuri școlare, având atât clase de învățământ profesional cât și clase de liceu. Din 2012, funcționează sub titulatura  de  Liceul Tehnologic ,,George Barițiu" și Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi", iar de la 1 septembrie 2017, cele două școli  s-au reunit sub denumirea de azi, Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea", a precizat doamna director într-un scurt istoric al instituției.
În cadrul unui material pregătit (și prezentat în PowerPoint) de doamna director adjunct Elena Pop și coordonat de prof. Ramona Călău, au fost evidențiate oferta educațională, activități semnificative și proiectele reprezentative. La ceas aniversar, doamna inspector școlar general adjunct Codruța Bogdan a felicitat colectivul de cadre didactice al liceului, pe foștii truditori ai școlii care au clădit instituția în cei 70 de ani, și le-a urat un drum ascendent, cu realizările pe care și le doresc. După binecuvântarea omagială adusă de părintele preot Vasile Bărcăuan, am asistat la un moment artistic consistent, deschis (și închis) de membrii Corului ,,General Traian Moșoiu". Pe scenă, au mai evoluat: frații Miruna și Patrick Cherman (de la Clubul ,,Feeling Dance", antrenați de Cristian Jurcuț), Paula Țenț (de la C.N. ,,Iosif Vulcan", coordonator, prof. Sânziana Neșiu), elevul Kozac Bela (coordonat de prof. Adrian Simuț și Viorel Boțiu) a interpretat Imnul liceului, iar echipa de dans ,,Curcubeul primăverii", coordonată de prof. Anca Paula Ciurba și Adriana Susa, a colorat și înveselit scena. Nu puțini au fost artiștii Palatului orădean care ne-au încântat cu nestemate ale muzicii ușoare și populare și cu o suită de dansuri populare din Bihor.
La final, momentul aniversar a fost asezonat și cu un număr special de socializare, așa cum se obișnuiește la români, când se taie tortul și se fac urări gazdelor.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 27 noiembrie 2021