Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special

Joi, 16 mai, la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, s-au sărbătorit

Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special

,,Sărbătoarea de azi (de joi - n.n.), intitulată ,,Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special în cadrul liceului nostru", a spus doamna director, profesor ing. drd. Ileana Varga, stă sub semnul responsabilității, întrucât tradiția ne obligă să ducem mai departe realizările generațiilor anterioare.

Încrustarea pe răbojul vremii a celor 70 de ani împliniți de învățământ tehnologic special oferă plăcutul prilej, pentru absolvenții acestei școli și pentru zeci de profesori, din trecut și de azi, să-și îndrepte gândurile spre școala care le-a luminat calea vieții, le-a oferit posibilitatea de a forma și chiar de a schimba caractere, prețuiți și respectați la locurile lor de muncă și în viața socială. Retrăind cele mai plăcute crâmpeie din viața de elev sau de profesor, mai tineri sau mai vârstnici, ne simțim fericiți că am ajuns să sărbătorim acest eveniment și să ne bucurăm de progresele și realizările școlii în care am învățat din bănci sau am predat la catedră..."
În cuvântul de deschidere, doamna director a mulțumit apoi distinșilor invitați prezenți, tuturor partenerilor instituționali care au dat curs invitației: doamnei inspector școlar general adjunct Codruța Bogdan, conducerii Consiliului Județean Bihor, directorilor de școli speciale și foștilor directori ai acestei școli, conducerii A.J.O.F.M. Bihor (reprezentate de doamna Nica Daciana), conducerii Penitenciarului (comisar șef. Hliban Paul), reprezentanților C.J.R.A.E. Bihor, ai I.P.J. Bihor, partenerilor culturali: Palatul Copiilor și Elevilor (director, Peter Dan), S.N.A.C. (partenerilor fideli de la Colegiul Național,,Iosif Vulcan"), părintelui preot Bărcăuan Vasile, membrilor corului general ,,Traian Moșoiu", artiștilor, protagoniști ai momentului artistic,  părinților și colegilor profesori din școlile partenere...
,,70 de ani de școală tehnică înseamnă 70 de generații, 70 de ani de muncă, timp în care școala noastră a traversat mai multe etape, începând cu anul 1948 când se înfiripă ca ,,Centru de reconversie profesională"- moment în care se introduce învățământul tehnic în școala  noastră - denumire pe care o va păstra până în anul 1952 când devine Școala Profesională Nr.7 pentru deficienţi locomotori,singura instituție care la acea vreme școlariza elevi cu CES; mai târziu primește titulatura de Grup Școlar Nr. 12, iar în 1992, unitatea şcolară cunoaşte o nouă transformare, scindându-se în două unități școlare (Școala Profesională Nr.1 de băieți  și Școala Profesională Nr. 2 de fete), devenite mai târziu școli de arte și meserii „George Barițiu", respectiv „Ioan Bococi", iar în 2008 - 2012, se transformă în grupuri școlare, având atât clase de învățământ profesional cât și clase de liceu. Din 2012, funcționează sub titulatura  de  Liceul Tehnologic ,,George Barițiu" și Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi", iar de la 1 septembrie 2017, cele două școli  s-au reunit sub denumirea de azi, Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea", a precizat doamna director într-un scurt istoric al instituției.
În cadrul unui material pregătit (și prezentat în PowerPoint) de doamna director adjunct Elena Pop și coordonat de prof. Ramona Călău, au fost evidențiate oferta educațională, activități semnificative și proiectele reprezentative. La ceas aniversar, doamna inspector școlar general adjunct Codruța Bogdan a felicitat colectivul de cadre didactice al liceului, pe foștii truditori ai școlii care au clădit instituția în cei 70 de ani, și le-a urat un drum ascendent, cu realizările pe care și le doresc. După binecuvântarea omagială adusă de părintele preot Vasile Bărcăuan, am asistat la un moment artistic consistent, deschis (și închis) de membrii Corului ,,General Traian Moșoiu". Pe scenă, au mai evoluat: frații Miruna și Patrick Cherman (de la Clubul ,,Feeling Dance", antrenați de Cristian Jurcuț), Paula Țenț (de la C.N. ,,Iosif Vulcan", coordonator, prof. Sânziana Neșiu), elevul Kozac Bela (coordonat de prof. Adrian Simuț și Viorel Boțiu) a interpretat Imnul liceului, iar echipa de dans ,,Curcubeul primăverii", coordonată de prof. Anca Paula Ciurba și Adriana Susa, a colorat și înveselit scena. Nu puțini au fost artiștii Palatului orădean care ne-au încântat cu nestemate ale muzicii ușoare și populare și cu o suită de dansuri populare din Bihor.
La final, momentul aniversar a fost asezonat și cu un număr special de socializare, așa cum se obișnuiește la români, când se taie tortul și se fac urări gazdelor.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Zilele școlii - aniversarea a 70 de ani, de învățământ tehnic special.

Trimite email
vineri, 1 martie 2024, 02:28:05 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Felicitări, domnule președinte!

Apropo de recepția lucrărilor la Campusul de învățământ dual, înfăptuită ieri, 28 februarie 2024.
Așa ceva nu mai există în Bihor, dar poate că nu greșim afirmând că nici în țară nu s-a mai văzut o asemenea realizare deosebită în învățământ!