Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Profesorul de filosofie și lecția sa

Lecția de viață

Profesorul de filosofie și lecția sa

Un profesor de filosofie stătea în fața studenților având pe catedră câteva lucruri. Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare, gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf.
I-a întrebat pe studenți dacă borcanul este plin și aceștia au convenit că era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenți dacă borcanul era plin, iar aceștia au fost de acord că era plin.
Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenți cum stătea treaba, iar aceștia au răspuns în cor "pliiin"!
Profesorul a scos de sub catedră două cești cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de această dată definitiv. Studenții au râs.
"Acum (a spus profesorul după ce hohotele s-au domolit), aș dori să  înțelegeți că acest borcan reprezintă viața voastră.   
Mingile de golf reprezintă lucrurile importante pentru voi: familia, copiii, sănătatea, prietenii și pasiunile voastre, și că dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viața voastră ar fi tot plină.
Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi: serviciul, casa, mașina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte.
Dacă veți începe cu nisipul (a continuat el), nu veți mai avea unde să puneți mingile de golf și pietricelele.
La fel și în viață, dacă îți irosești tot timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.
Acordă atenție lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, fă-ți controale medicale periodic, ieși cu soția în oraș la cină, joacă golf; vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine știe ce dispozitiv. Ai, în primul rând grijă de mingile de golf, ele contează cu adevărat. Stabilește-ți prioritățile, restul e doar nisip."
Unul dintre studenți a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele  două căni de cafea.
Profesorul i-a răspuns zâmbind: "Mă bucur că întrebi asta. Ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viața ta, e loc întotdeauna pentru două căni de cafea, împreună cu un prieten." (Mariana UNGUR ) 

Trimite email

vineri, 25 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)