Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proiectul ,,Să vorbim despre bani şi bănci”

Luni, la Şcoala Gimnazială Nr.1 Sălişte de Vaşcău

Proiectul ,,Să vorbim despre bani şi bănci”

Luni, 13.05.2019, la Şcoala Gimnazială Nr.1 Sălişte de Vaşcău a fost derulat proiectul ,,Să vorbim despre bani şi bănci", inițiat de Banca Naţională a României în colaborare cu Ministerul Educației Naționale.

Scopul proiectului constă în însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar prin folosirea unor metode formale şi non-formale de educaţie. Principalele tematici educaţionale promovate se referă la: economisire, credit, dobândă, istoria monedei naţionale, elemente de siguranță ale bancnotelor sau rolul şi funcţiile băncii.
 Prezentarea proiectului a fost făcută de doamnele Petrea Adriana și Foghiș Ancuța, în calitate de referenți de specialitate ai Băncii Naționale Române, Agenția Oradea.  Doamna Petrea a început prezentarea explicându-le elevilor originile și istoria monedei românești, de unde provine numele acesteia și cum au apărut primele bancnote românești, locul unde se fabrică banii sau anul apariției primelor monede românești pe teritoriul țării (1867 - în timpul regelui Carol I ).
Pe lângă informațiile primite, elevii au vizionat și trei filmulețe pentru a le facilita înțelegerea: primul filmuleț, Istoria banilor, a explicat originea și materialul din care erau confecționate monedele sau cum se făceau depozitele la bancă în trecut. Ancuța Foghiș a continuat prezentarea cu al doilea filmuleț, Elemente de siguranță ale bancnotelor,  explicând elevilor simbolistica fiecărei monede și bancnote în parte, arătându-le acestora și câteva bancnote vechi pentru a-i face să înțeleagă astfel, ce a însemnat procesul de denominare a banilor. Captivați de toate aceste informații elevii au răspuns rapid la întrebările adresate de către reprezentatele BNR în cadrul prezentării. Al treilea filmuleț, Viața banilor, a exemplificat, pe scurt, durata de viață a bancnotelor, ce factori contribuie la deteriorarea acestora, dar și ce se poate face în cazul în care o bancnotă a fost deteriorată.
Activitatea s-a încheiat prin vizionarea unor imagini din trecut ale Agenției B.N.R. Oradea, iar elevii s-au declarat mulțumiți de întreaga activitate și de multitudinea de informații din domeniul financiar, deoarece acestea le vor fi utile în viitor, e de părere doamna prof. Terme Alexandra.

Trimite email

sâmbătă, 19 octombrie 2019