Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O lecție de istorie cu prof. univ. dr. Ion Zainea

În cadrul proiectului Dincolo de curriculum

O lecție de istorie cu prof. univ. dr. Ion Zainea

Prof. univ. dr. Ion Zainea, de la Facultatea de Istorie-Geografie și Relații Internaționale a Universității din Oradea, a fost invitat, ieri (vineri, 23 ianuarie 2009), în mijlocul elevilor din clasele a III-a A, I B și C, de la Școala cu clasele I-VIII "Dimitrie Cantemir" din Oradea.

Astfel că profesorul universitar a trebuit să se mobilizeze serios în a-și adapta discursul la nivelul de înțelegere a elevilor institutoarei Simona Lucaciu, inst. Florina Bărcan și înv. Cîmpan Florica, dată fiind vârsta lor fragedă, când încă nu au luat contact cu istoria. În clasa a III-a se predau doar lecții cu conținut istoric, iar prichindeii claselor I nici nu pot bănui cu ce se mănâncă istoria.
"Realmente, mi-a venit greu să-mi pregătesc discursul în fața unor elevi atât de mici, astăzi, am făcut-o pentru prima oară", recunoște profesorul universitar la finalul activității în fața învățătoarelor clasei și conducerii școlii (prof. Teodora Codău – director, și Szekely Elisabeta – director adjunct).
Urmărind însă reacția copiilor, ne-am convins de eficiența lecției de istorie despre Unirea cea Mică – Înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859, sub Alexandru Ioan Cuza.
Înaintea intervenției dlui profesor, elevii au urmărit o prezentare în power point tradusă pe înțelesul lor de inst. Simona Lucaciu, prezentare în care au făcut cunoștință cu colonelul Alexandru Ioan Cuza, harta Unirii Principatelor Române, adunările ad-hoc, Hora Unirii...
Proiectul național "Dincolo de curriculum"
Tot de la inst. Simona Lucaciu, aveam să aflăm faptul că manifestarea de ieri, purtând genericul "Hai să dăm mână cu mână",  face parte din proiectul național "Dincolo de curriculum", inițiat în decembrie 2008 de dascăli de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea, un proiect educațional cu o agendă largă și bogată, care cuprinde activități diverse, desfășurate lunar, în total cinci, urmând ca în luna iunie să aibă loc activitatea de evaluare.
"În luna februarie, spre exemplu, vom avea o activitate pe tema alimentației sănătoase, intitulată "Să mâncăm sănătos", conchide inst. Simona Lucaciu. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O lecție de istorie cu prof. univ. dr. Ion Zainea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019