Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,STOP POLUĂRII AERULUI” spun și elevii L.T.B. ,,Emanuel”!

De Ziua Mondială a Mediului

,,STOP POLUĂRII AERULUI” spun și elevii L.T.B. ,,Emanuel”!

Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător, este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței ,,Ecologia Umană" de la Stockholm.

Tema aleasă pentru anul 2019 este ,,poluarea atmosferei", iar gazdă a evenimentului este China. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană (UE). În fiecare an, în UE, acest tip de poluare cauzează în jur de 400.000 de decese premature, iar costurile sale externe legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro. Persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc. Particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului constituie poluanții atmosferici considerați răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature (http://publications.europa.eu/webpub/eca/special-reports/air-quality-23-2018/ro/).
Poluarea atmosferei este considerată a fi o cauză importantă a schimbărilor climatice, ale căror efecte pot fi observate deja în Europa și în întreaga lume și se prevede o intensificare a acestora în următoarele decenii. Temperaturile cresc, modelele de precipitații se schimbă, ghețarii se topesc, nivelul mării este din ce în ce mai ridicat și fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente, aducând pericole, precum inundațiile și seceta.(http://ec.europa.eu/environment/basics/global-challenges/consequences/index_ro.htm)
O importantă măsură pentru prevenirea poluării atmosferice ar fi utilizarea pe scară largă a energiei verzi, fapt pentru care Comisia Europeană şi-a propus ca, în anul 2020, 20% din consumul de energie să fie din surse regenerabile. La rândul său, România s-a angajat ca 24% din consumul din 2020 să fie energie verde.
Proiecte pe teme de actualitate
Ținând cont de toate aceste aspecte, elevii clasei a XI-a B, din cadrul Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel", sub îndrumarea dnei profesor Iștoc Ramona, au ales să marcheze Ziua Mondială a Mediului (5 iunie 2019), prin realizarea unor proiecte pe teme precum: ,,Energia regenerabilă - soluție pentru viitor", ,,Surse de poluare ale aerului în Bihor", ,,Metode de combatere a poluării atmosferice", ,,Poluarea atmosferică - principala cauză a schimbărilor climatice?" și ,,Stop poluării atmosferice!".
Elevii au amenajat stand-uri în fața școlii, cu afișe, pliante, machete prin care au încercat să atragă atenția orădenilor, dar în mod deosebit a colegilor din L.T.B. ,,Emanuel", cu privire la necesitatea implicării fiecărui locuitor în promovarea unei dezvoltări durabile, a unui comportament responsabil față de mediu, care să asigure și generațiilor viitoare posibilitatea unei dezvoltări armonioase.
Vizitatorii stand-urilor au fost încurajați să folosească mijloace de transport nepoluante precum bicicletele, să aleagă energia verde în dauna celei convenționale, să lase o amprentă ecologică cât mai redusă. De asemenea, au fost provocați să răspundă la diverse întrebări legate de protecția mediului, fiind răsplătiți cu dulciuri și limonadă, după cum ne-a spus coordonatorul de proiect, doamna profesor Ramona Iștoc.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,STOP POLUĂRII AERULUI” spun și elevii L.T.B. ,,Emanuel”!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019