Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Cursul festiv al celei de-a 16-a promoții a Universității Agora

Vineri, 5 iulie, la Universitatea Agora, s-a desfășurat

Cursul festiv al celei de-a 16-a promoții a Universității Agora

Pe un timp splendid, absolvenții celei de-a16-a promoții, îmbrăcați ca niciodată mai frumos, la unison, în robele care le dau distincție, personalitate și responsabilitate, au fost în centrul atenției și al evenimentului, având alături, în prezidiul manifestării, conducerea Universității Agora și decanii de an, aleși de studenți pentru acest curs festiv, precum și cei patru șefi de promoție, fiecare cu mesajul său aparte adresat absolvenților și părinților.

Bogăția spirituală versus bogăția materială
Ca de obicei, mesajul domnului rector, prof. univ. dr. Ioan Dzițac, a fost, și de această dată, unul neașteptat, care a vizat, precum în scripturi, cele două căi pe care ni le oferă Dumnezeu: calea spre bine, care e mai dificilă, și calea spre rău , care e mai ușoară, lăsându-l pe fiecare să decidă și să aleagă singur, după cum avea să sublinieze distinsul nostru rector. Pentru exemplificare, s-a apelat la două poezii îndrăgite de rectorul Universității Agora: ,,Dacă...", de Joseph Rudyard Kipling, respectiv „Altfel...", de  Kostas Varnalis.
Dacă...
Dacă-ți rămâne mintea când cei din jur și-o pierd
Și fiindcă-o ai te apasă sub vorbe care dor,
Dacă mai crezi în tine când alții nu mai cred
Și-i ierți și nu te superi de îndoiala lor,
Dacă de așteptare nu ostenești nicicând,
Nici de minciuna goală nu-ți clatini gândul drept,
Dacă, izbit de ură, nu te răzbuni urând
Și totuși nu-ți pui mască de sfânt sau înțelept
.........................................................
Dacă ajungi să umpli minutul trecător
Cu șaizeci de clipe de veșnicii,
Mereu,
Vei fi pe-ntreg Pământul deplin stăpânitor
Și, mai presus de toate, un OM - copilul meu!
 
„Altfel..."
De poți să faci pe prostul când altul te repede-
facând-o pe desteptul- și c-un cuvânt nu-l cerți;
de nu te-ncrezi în nimeni și nimeni nu te crede,
de-ți poți ierta păcatul, dar altora nu-l ierți;
de nu amâni o clipă un rău să-l împlinești
și dacă minți mai tare când alții nu spun drept;
de-ți place în iubire cu ura să izbești
și totuși îți pui masca de sfânt și de-nțelept
.........................................................
dacă nu pierzi momentul să faci oriunde-un rău
și-n umbra lui te-nliniști ca-n umbra unui pom,
al tău va fi Pământul cu tot prisosul său;
vei fi-ntre domni, întâiul,
dar niciodată OM!
Găsiți poeziile în întregime în Galeria foto.
Mulțumiri adresate de președintele Senatului universitar
În prima intervenție, decanul fondator al Universității Agora, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președintele Senatului universitar, a ținut să adreseze mulțumiri profesorilor care au lucrat cu absolvenții, studenților care au rezistat și au învățat trei sau patru ani, dar și reprezentanților familiilor studenților, care ,,într-un fel au fost victime colaterale care au suportat lipsa  de-acasă a studenților noștri, nervii studenților care nu înțelegeau ceva, supărați că trebuie să învețe mai mult", a conchis doamna președinte Adriana Manolescu.
Cam ,,neascultător"... domnul procuror!
Domnul lector univ. dr. Liviu Lascu, în calitate de decan de an al studenților de la Facultatea de Științe Juridice și Adminstrative, a susținut o prelegere, un curs special din cursul de procedură penală, cu subiectul Renunțare la urmărirea penală, chiar dacă doamna președinte i-a sugerat un altul: Măsurile de supraveghere tehnică, ,,subiect controversat și dezbătut pe toate canalele media", după cum avea să sublinieze distinsul procuror; iar refuzul a venit din simplul motiv de a nu mai stârni și alte controverse unor oameni, la ceas de mare sărbătoare...
În încheiere, domnul procuror le-a dat un sfat absolvenților: ,,În alegerea profesiei, să încercați să faceți acel lucru pe care îl iubiți cel mai mult, care vă reprezintă, care vă capacitează, în care dați randamentul cel mai bun".
Succes în carieră, domnilor studenți!
Vorbind în calitate de decan de an al studenților de la Facultatea de Științe Economice, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu a abordat subiectul despre cariere. ,,Acest context economic și social, marcat de societatea informațională, de societatea cunoașterii, caracterizat printr-o complexitate crescândă, prin exigențe sporite, ne motivează indiferent de poziția pe care o avem în societate, să acționăm în direcția sporirii competențelor noastre. Alegerea și dinamica acestei cariere individuale sunt influențate de o serie de factori ai succesului în viață și ai succesului profesional și anume: autoidentitatea, interesele, personalitatea și mediul social"; referindu-se la influența factorilor de mediu social, doamna decan de an a făcut trimitere la: tehnica, tehnologia, educația, pregătirea și nivelul ocupațional, precum și la situația socială și economică a părinților. Concluzionând, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu a spus: ,,În viitor, cariera dumneavoastră va fi determinată de totalitatea pozițiilor, strategiilor, schimbărilor urmate de fiecare în viața sa, și va depinde în foarte mare măsură de experiențele sociale și educaționale care o preced sau o însoțesc. Speranța mea este ca experiența educațională pe care v-a oferit-o Universitatea Agora să fie o adevărată trambulină în dezvoltarea carierei, să vă permită să ajungeți la un nivel superior de înțelegere de sine, de dezvoltare personală, ca urmare a realizării preferințelor dumneavoastră privind cariera și a succesului în ceea ce privește valorile de viață".
,,Trebuie să vă fie dor de ceva ce nu s-a întâmplat încă"
Referindu-se tot la carieră, doamna prorector, conf. univ. dr. Gabriela Bologa, a subliniat faptul că ,,o carieră de succes începe de jos. Și dacă nu le faci pe toate, deci dacă nu începi de la zero, și ajungi acolo în vârf, nu poți să fii om. Trebuie să vă fie dor de ceva ce nu s-a întâmplat încă. Și acel dor este de o profesie pe care să o respectați, de tot ceea ce înseamnă profesionalism, de tot ceea ce înseamnă legalitate și de frumos. Fiți buni în ceea ce faceți!"
,,Sunt convinsă că am reuşit (...) să contribuim la formarea capitalului social înalt"
Sintetizând ideile exprimate de doamna prof. univ. dr. Elena Ana Iancu, decan al Facultății de Ştiinţe Juridice şi Administrative, vom concluziona: ,,Sunt convinsă că am reuşit, în urma relaţionării pe care am avut-o între părinţi - studenţi - cadre didactice şi partenerii noştri din activităţile practice, să contribuim la formarea capitalului social înalt, necesar pentru dezvoltarea durabilă a societăţii.
Cu permisiunea dvs., cu optimism şi având energie pozitivă, aş dori să evidenţiez nevoia de a păstra comunicarea noastră şi în viitor, indiferent de forma acesteia (scrisă, verbală sau nonverbală) pentru a conlucra la dezvoltarea legăturilor între Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, implicit Universitatea Agora unde aţi obţinut pregătirea iniţială şi instituţiile în care veţi munci sau/şi asociaţiile profesionale din care veţi face parte, astfel încât să putem promova valori comune şi să contribuim  la ridicarea gradului de încredere între indivizi, în general, în profesiile noastre, în special.
 În acest fel, vom participa activ în calitate de profesionişti şi la realizarea obiectivelor din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, document cu 17 obiective (adoptat în anul 2015 la Adunarea Generală O.N.U.) care a fost adoptat, implicit obiectivele asumate şi de România şi Uniunea Europeană.  De exemplu, pentru îndeplinirea obiectivului 4 „Educaţie de calitate" în interdependenţă cu obiectivul 16 „Pace, justiţie şi instituţii eficiente", suntem mai responsabili, ţinând seama de domeniile de licenţă şi masterat pe care le are în gestiune Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative".
,,Evaluarea reală este cea pe care ți-o dă piața"
Prin construcție, dar și în calitate de decan al Facultății de Științe Economice, având în sânge științele exacte (și foarte exacte), domnul conf. univ. dr. Casian Butaci a fost scurt și concis, direct și cât se poate de sincer, chiar și atunci când a făcut trimitere la o cartea de ,,căpătâi", intitulată ,,Cum să minți cu statistica". Iar la final a mai rostit un adevăr, de care trebuie să se țină cont, pe bune: ,,Evaluarea reală este cea pe care ți-o dă piața".
Ioana, Cecilia, Florin și Flavia - cei patru șefi de promoție
Apoi, cei doi decani și-au premiat șefii de promoție (câte doi fiecare), înmânându-le câte o plachetă: Stănescu Ioana Andreea - șefă de promoție specializarea Drept, Cozac Cecilia Flavia Andrada - șefă de promoție specializarea Poliție locală, Indrieș Florin Ioan Claudiu - șef de promoție Management, Foghiș Flavia Adelina  - șefă de promoție Contabilitate și informatică de gestiune. La rându-le, în alocuțiunea rostită, fiecare a mulțumit profesorilor ,,care ne-au deschis un drum și ne sunt modele, care nu au fost doar dascăli, ci adevărați prieteni" (Florin I.), ,,cărora le suntem recunoscători și pe care îi apreciem" (Flavia F.) Și tot Flavia avea să concluzioneze: ,,Munca, dăruirea și perseverența ne fac astăzi să zâmbim".
S-a predat și s-a preluat cheia; s-a strigat catalogul (au strigat catalogul: conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu și conf. univ. dr. Ramona Mihaela Urziceanu), prilej cu care fiecare absolvent a primit câte o diplomă și un trandafir; s-a rostit jurământul, iar la final, Natalia Selegean și Carmen Stoica, doi dintre membrii grupului artistic Agora, ne-au încântat cu un moment artistic de nota 10. Natalia a fost și prezentatorul de aur al cursului festiv, iar la butoane și la pupitru s-au aflau Laurențiu și DJ P.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (109 poze) în Galeria foto: Cursul festiv al celei de-a 16-a promoții a Universității Agora. (Vedeți și pe Facebook ovidan)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021