Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Toți” copiii Oradiei s-au adunat în Parcul 1 Decembrie

De Ziua Pământului

„Toți” copiii Oradiei s-au adunat în Parcul 1 Decembrie

Duminică, după ora 16.00, toate drumurile duceau în Parcul 1 Decembrie, la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Mondiale a Pământului. Pe platoul din fața statuii, era amplasat „Cartierul general”, de unde se dirija și se difuza totul, prin boxele Radio Transilvania.

Activitățile se derulau pe ateliere (vorba dnei inspectoare Georgeta Sadoveanu), atât pe platou, cât și pe aleile din jur, dispuse sub forma razelor de soare, în toate direcțiile. Răsfățații tuturor activităților au fost copiii. Ei au devenit atât obiectul, cât și subiectul, protagoniștii, dar și beneficiarii tuturor demersurilor întreprinse de armata de organizatori...

Pe platou, în  partea stângă, copiii și trecătorii erau invitați să-și lase (să scrie sau să deseneze) mesajul de Ziua Pământului pe coli mari de carton, tip poster, care apoi erau expuse spre a putea fi lecturate…
În dreapta, trei fetițe colorau dalele pavajului cu cretă colorată. Clovni și prințese, extratereștri, pisicuțe și șoricei se plimbau de acolo-acolo în mașinuțe, pe trotinete, triciclete sau biciclete. În spatele statuii, vreo patru băieți, cu două mingi, încercau zadarnic să bată mingea pentru că nu le-a mers din cauza fluxului de trecători și a circulației preșcolarilor motorizați. Părinții își pozau sau filmau odraslele care savurau vată pe băț. De la boxe, răzbătea o muzică dansantă, iar din când în când, se făceau anunțuri. La finalul unor concursuri, dl Mircea Bradu o invita pe dna prof. Dorina Szatmari să premieze câștigătorii. Pe două alei, asfaltul fusese parcelat pentru copiii care s-au înscris la concursul de desene pe asfalt. Picturile elaborate anterior, la orele de arte plastice, pe tema Zilei Mondiale a Pământului, erau expuse pe patru alei, prinse pe sfoară, precum hainele la uscat. Împătimiții rolelor așteptau cu sufletul la gură intrarea în concurs, sub privirile bicicliștilor nerăbdători să primească și ei undă verde. Era atâta lume peste tot în parc, încât te întrebai daca nu e cumva 1 Iunie, și dacă au mai rămas copii acasă, în fața televizorului sau monitorului.
După ora 19.30, organizatorii și parte din copii s-au mutat în Cetatea Oradea, unde dna prof. Nicoleta Pazmany, prof. Marin Bica și ing. Grațian Hoffer le-au pregătit surprize astronomice: o selecție „Discovery”, din cele mai bune o sută de filme documentare despre Pământ, precum și observații astronomice cu telescoapele Astroclubului „Meridian 0”.
Ovi DAN

 

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto, să vedeți ce s-a întâmplat în parc de Ziua Pământului (accesați De Ziua Pământului - 1 și 2, în total 46 de poze).

Trimite email

sâmbătă, 6 iunie 2020