Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O zi festivă, dedicată Zilei Imnului Naţional al României

Timp de calitate la Centrul Social Multifuncţional Rogerius II,

O zi festivă, dedicată Zilei Imnului Naţional al României

Persoanele care au ales să petreacă timp de calitate la Centrul Social Multifuncţional Rogerius II, au avut parte de o zi festivă, dedicată Zilei Imnului Naţional al României, organizată de către voluntarii din cadrul Asociaţiei Pro Lirica Oradea, sub coordonarea dnei Mioriţa Săteanu (cetățean de onoare al municipiului Oradea și membru al parlamentului Seniorilor din România).

În cadrul evenimentului au fost recitate poezii de către dna Ileana Bodi, dna Ioana Precup şi dl Horgoş Aurel şi s-au intonat cântece patriotice (Doamne când eu te-am găsit, Ţara mea frumoasă, Ţara mea cu mândru nume) şi bineînţeles Imnul României.
D-na Mioriţa Săteanu a făcut un scurt istoric al versurilor care aveau să devină Imnul de stat al României. Astfel, la 29 iulie 1848 „Deşteaptă-te, române!" a fost cântat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Râmnicul Vâlcea, la originea Imnului naţional al României aflându-se poemul patriotic „Un răsunet", de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1948 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură", pe o melodie culeasă de Anton Pann.
Puterea motivaţională a versurilor a făcut ca acest imn să fie simbol în timpul Războiului de Independenţă, în Primul Război Mondial şi în 1918 la Marea Unire, imnul a răsunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba Iulia. De asemenea, a fost intonat în al Doilea Război Mondial, iar în timpul crizei care a urmat după 23 august 1944, când România s-a alăturat aliaţilor, acest imn a fost cântat spontan şi emis pe toate staţiile radio.
Iată că cele 11 strofe care concentrează toate energiile vitale mobilizând spiritul patriotic al fiecărui român, vor rămâne simbol naţional alături de drapel şi stemă, pentru că puţine lucruri exemplifică mai bine coeziunea unei naţiuni decât atitudinea în faţa Imnului naţional.

Trimite email

luni, 19 august 2019