Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Dacii ȘI romanii

Revista ,,Curtea de la Argeș” pe luna august

Dacii ȘI romanii

Deși luna iulie este luna lui Cuptor, (în)fierbințeala o simțim parcă mai pronunțată (fiind chiar declarată) în editorialul distinsului academician Gheorghe Păun în luna august.

Cât privește titlul ,,Dacii ȘI romanii" (scris cu ȘI - ambele cu majuscule), primim, dintru început, explicații din partea autorului (domnului redactor-șef).
,,Nu e o greșeală de tipar, am scris dinadins cu majuscule conjuncția care leagă cei doi termeni din titlu, pentru că acesta este mesajul. ȘI copulativ, nu sau disjunctiv, fie el și ne-exclusiv (logica formală ar face lucru-rile mai clare decât DEX-ul, dar ar trebui să folosesc simboluri). Iar textul de față este o reacție ușor alergică la înverșuna-rea aproape copilăroasă, superficială și total neproductivă, a adepților exclusiviști ai celor două poziții sugerate de titlu...
Citiți și mai multe la adresa cunoscută: http://curteadelaarges.ro/X_8_105.php
Și conchide distinsul academician: ,,Suntem români, trăim în România/Dacia și vorbim limba română! Restul, dacă nu ar fi înfierbințeală și politică (și înfierbântate interese geo-politice) ar trebui să fie tăcere... Sau discuție senină, sub semnul lui ȘI..."
Ce mai puteți citi în numărul din august: Horia Bădescu: Nelumitul, Theodor Codreanu: Fragmentarium despre filosofia istoriei la Raymond Aron, Acad. Alexandru Boboc: Armonia în muzică, Mihaela Malea Stroe: Antimioritismul mai pe şleau..., Constanţa Vaida Haliţă: Oraşul meu, Ilie Popa: Făuritori ai Marii Uniri, martiri în închisorile comuniste (V), Maria Vaida: Constantin Cubleşan, poetul, Olimpia Popescu: Lucian Blaga despre spiritul mathematic, Lucian Costache: Urmuz (II), Ion Pătraşcu: Popasuri prin Turcia, Nicolae Melinescu: Migraţia şi populismul, Mihai Posada: Silviu Oravitzan... și multe altele.
Ovidiu Dan

Trimite email

vineri, 25 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)