Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Vacanţa mea – aventură şi cunoaştere” (Băiţa – 2019)

Tabăra internaţională de vară

„Vacanţa mea – aventură şi cunoaştere” (Băiţa – 2019)

Ziua de sâmbătă, 3 august 2019, a început prin a fi mohorâtă şi ploioasă, un început nu prea promiţător pentru debutul taberei noastre.

Voluntarii s-au pregătit pentru a întâmpina copiii din prima zi cu entuziasm, dar şi cu o oarecare reţinere pentru că vremea nu ţinea cu noi.
Dar, pe măsură ce ne apropiam de ora 15, ora sosirii copiilor, la un semn, ploaia se opreşte, norii se risipesc, iar zâmbetele copiilor care sosesc aduc lumina şi soarele.
Sosesc primii copii, entuziaşti dar oarecum temători: Ce-o să fie aici!? Vin şi tinerii italieni, cei mai mulţi pentru prima dată în România - Frumoasă ţară! - îşi spun ei.
Deci soare avem, copii entuziaşti avem, ce ne mai lipseşte? Să înceapă aventura şi cunoaşterea!
Cum stă bine unor buni organizatori, am făcut o prezentare a locului.
Am inţiat proiectul Taberei pentru a reînvia spiritul Taberei Nucet, încă viu în amintirea multor generaţii. Am ţinut ca în prima zi să prezint un istoric al Băiţei, veche localitate minieră, atestată documentar la 1270 şi menţionată într-un document din secolul XVI al lui Ioan Huniade Corvin. Am prezentat cele trei biserici: Biserica Greco-Catolică, sfinţită la 1930 de episcopul Valeriu Traian Frenţiu (beatificat de Papa Francisc cu ocazia vizitei în România din acest an), Biserica Ortodoxă - pe al cărei turn „în partea de răsărit a boltiturei se află scris anul 1835", cum menţiona la 1903 Moise Popoviciu în revista Biserica şi Şcoala, prezentând o scurtă monografie a Băiţei, prezentată ca orăşel montan. Și Biserica Catolică - monument istoric, ctitoria Mariei Tereza, împărăteasa Austriei. De asemenea, Şcoala din Băiţa, care azi poartă numele ,,Înv. Bortoş Costea Maria", edificiu vechi de peste 150 de ani; aici în Băiţa funcţionând cam pe la 1854 trei şcoli - românească, ungurească şi nemţească - Miron Pompiliu, folcloristul şi poetul născut la Ştei, a studiat la Școala din Băiţa".
În prima zi, am cuprins: turul localităţii şi vizitarea obiectivelor prezentate; la Biserica Greco-Catolică, am fost întâmpinaţi de pr. Rostaş Marcel, la  Şcoala ,,Înv. Bortoş Costea Maria" de d-na înv. Petruse Carla, la Biserica Ortodoxă, de pr. Bura Nicolae, iar la Biserica Catolică, de pr. Popa Paul; prima zi de tabără s-a încheiat cu o cină servită împreună.
La Oradea, în ,,mica noastră Vienă"
Pe parcursul derulării taberei, copiii au avut parte de activităţi diverse, distractive şi educative, cum ar fi: ziua dedicată sportului în cadrul căreia d-l prof. Cristea Aurelian - fost director al Liceului Greco-Catolic din Oradea şi d-na prof. Bortoş Andreea Bernadet - sportiv de performanţă şi profesor de educaţie fizică, fii ai satului, şi-au prezentat realizările profesionale, iar d-na profesoară şi performanţele sportive. În zilele următoare, copiii au avut parte de o excursie la Oradea, unde au vizitat Muzeul Cetăţii Oradea şi centrul istoric; de o zi dedicată astronomiei, când au descifrat tainele stelelor prin jocuri, au privit direct astrele printr-un telescop, sub îndrumarea doamnei profesor Pazmany Nicoleta - președintele Astroclub Meridian Zero Oradea. O altă zi a fost dedicată spiritualităţii, când Don Feliciano Rizzetti, preot catolic italian, şi-a prezentat experienţele sale spirituale punând accent pe legătura noastră cu divinitatea.
O invitată dragă inimilor noastre - Paula Seling
De asemenea, pe tot parcursul taberei, tinerii, împărţiţi în grupe mixte români şi italieni, mici şi mari, şi-au pregătit un program artistic care, joi seara, în penultima zi a taberei, a fost prezentat membrilor comunităţii, care au dorit să participe la Casa de Cultură „Ion Davideanu" din Nucet. La spectacol, surpriza serii a fost recitalul susţinut de îndrăgita interpretă Paula Seling. Aceasta a răspuns invitaţiei pr. Popa Paul, dorind să se alăture nouă pentru a aduce bucurie copiilor şi întregii comunităţi.
Ca preşedinte al Asociaţiei „Înv. Bortoş Costea Maria", i-am înmânat Diploma de Membru de Onoare lui Don Feliciano Rizzetti, acesta acceptând s-a alăturat astfel, simbolic, comunităţii noastre.
În ultima zi, au fost înmânate diplome tuturor participanţilor şi voluntarilor. Ţinem să mulţumim pe această cale, prin intermediul presei, voluntarilor pentru activitatea depusă şi sprijinul acordat pe timpul derulării taberei.
Poate reușim să stârnim interese și curiozități, să deschidem ferestre și uși, să creăm punți
Dorim să precizăm că Tabăra internaţională „Vacanţa mea - aventură şi cunoaştere" de la Băiţa a fost gratuită, la ea participând 53 de copii de la școlile din Nucet şi Băiţa, precum şi 22 de tineri italieni.
Scopul acţiunilor noastre, la care s-au alăturat, ca parteneri, Consiliul Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Primăria Nucet, Parohia Greco-Catolică Băiţa, Parohia Catolică Băiţa, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Nucet, Asociaţia Ave Miriam, Asociaţia Zileos şi localitatea Berbeno din Valtelina Italia, este de a oferi tinerilor din comunitate o alternativă pe timpul vacanţei de vară, de a-şi petrece timpul liber distrându-se în mod organizat, dar şi învăţând prin jocuri și activități educative. Biserica şi şcoala, cei doi piloni importanți ai comunităţii, s-au unit şi s-au alăturat nouă pentru a contribui la creşterea şi dezvoltarea tinerilor, la realizarea scopului și obiectivelor propuse prin derularea taberei noastre internaționale, o premieră în peisajul zonei și o provocare pentru viitor. Poate reușim să stârnim interese și curiozități, să deschidem ferestre și uși, să creăm punți pentru noi întâlniri în Nucetul taberelor de altădată!
Bortoş Nicolae
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „Vacanţa mea – aventură şi cunoaştere” (Băiţa – 2019).

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 23:18:09 Ora de vară a Europei de Est