Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Vacanţa mea – aventură şi cunoaştere” (Băiţa – 2019)

Tabăra internaţională de vară

„Vacanţa mea – aventură şi cunoaştere” (Băiţa – 2019)

Ziua de sâmbătă, 3 august 2019, a început prin a fi mohorâtă şi ploioasă, un început nu prea promiţător pentru debutul taberei noastre.

Voluntarii s-au pregătit pentru a întâmpina copiii din prima zi cu entuziasm, dar şi cu o oarecare reţinere pentru că vremea nu ţinea cu noi.
Dar, pe măsură ce ne apropiam de ora 15, ora sosirii copiilor, la un semn, ploaia se opreşte, norii se risipesc, iar zâmbetele copiilor care sosesc aduc lumina şi soarele.
Sosesc primii copii, entuziaşti dar oarecum temători: Ce-o să fie aici!? Vin şi tinerii italieni, cei mai mulţi pentru prima dată în România - Frumoasă ţară! - îşi spun ei.
Deci soare avem, copii entuziaşti avem, ce ne mai lipseşte? Să înceapă aventura şi cunoaşterea!
Cum stă bine unor buni organizatori, am făcut o prezentare a locului.
Am inţiat proiectul Taberei pentru a reînvia spiritul Taberei Nucet, încă viu în amintirea multor generaţii. Am ţinut ca în prima zi să prezint un istoric al Băiţei, veche localitate minieră, atestată documentar la 1270 şi menţionată într-un document din secolul XVI al lui Ioan Huniade Corvin. Am prezentat cele trei biserici: Biserica Greco-Catolică, sfinţită la 1930 de episcopul Valeriu Traian Frenţiu (beatificat de Papa Francisc cu ocazia vizitei în România din acest an), Biserica Ortodoxă - pe al cărei turn „în partea de răsărit a boltiturei se află scris anul 1835", cum menţiona la 1903 Moise Popoviciu în revista Biserica şi Şcoala, prezentând o scurtă monografie a Băiţei, prezentată ca orăşel montan. Și Biserica Catolică - monument istoric, ctitoria Mariei Tereza, împărăteasa Austriei. De asemenea, Şcoala din Băiţa, care azi poartă numele ,,Înv. Bortoş Costea Maria", edificiu vechi de peste 150 de ani; aici în Băiţa funcţionând cam pe la 1854 trei şcoli - românească, ungurească şi nemţească - Miron Pompiliu, folcloristul şi poetul născut la Ştei, a studiat la Școala din Băiţa".
În prima zi, am cuprins: turul localităţii şi vizitarea obiectivelor prezentate; la Biserica Greco-Catolică, am fost întâmpinaţi de pr. Rostaş Marcel, la  Şcoala ,,Înv. Bortoş Costea Maria" de d-na înv. Petruse Carla, la Biserica Ortodoxă, de pr. Bura Nicolae, iar la Biserica Catolică, de pr. Popa Paul; prima zi de tabără s-a încheiat cu o cină servită împreună.
La Oradea, în ,,mica noastră Vienă"
Pe parcursul derulării taberei, copiii au avut parte de activităţi diverse, distractive şi educative, cum ar fi: ziua dedicată sportului în cadrul căreia d-l prof. Cristea Aurelian - fost director al Liceului Greco-Catolic din Oradea şi d-na prof. Bortoş Andreea Bernadet - sportiv de performanţă şi profesor de educaţie fizică, fii ai satului, şi-au prezentat realizările profesionale, iar d-na profesoară şi performanţele sportive. În zilele următoare, copiii au avut parte de o excursie la Oradea, unde au vizitat Muzeul Cetăţii Oradea şi centrul istoric; de o zi dedicată astronomiei, când au descifrat tainele stelelor prin jocuri, au privit direct astrele printr-un telescop, sub îndrumarea doamnei profesor Pazmany Nicoleta - președintele Astroclub Meridian Zero Oradea. O altă zi a fost dedicată spiritualităţii, când Don Feliciano Rizzetti, preot catolic italian, şi-a prezentat experienţele sale spirituale punând accent pe legătura noastră cu divinitatea.
O invitată dragă inimilor noastre - Paula Seling
De asemenea, pe tot parcursul taberei, tinerii, împărţiţi în grupe mixte români şi italieni, mici şi mari, şi-au pregătit un program artistic care, joi seara, în penultima zi a taberei, a fost prezentat membrilor comunităţii, care au dorit să participe la Casa de Cultură „Ion Davideanu" din Nucet. La spectacol, surpriza serii a fost recitalul susţinut de îndrăgita interpretă Paula Seling. Aceasta a răspuns invitaţiei pr. Popa Paul, dorind să se alăture nouă pentru a aduce bucurie copiilor şi întregii comunităţi.
Ca preşedinte al Asociaţiei „Înv. Bortoş Costea Maria", i-am înmânat Diploma de Membru de Onoare lui Don Feliciano Rizzetti, acesta acceptând s-a alăturat astfel, simbolic, comunităţii noastre.
În ultima zi, au fost înmânate diplome tuturor participanţilor şi voluntarilor. Ţinem să mulţumim pe această cale, prin intermediul presei, voluntarilor pentru activitatea depusă şi sprijinul acordat pe timpul derulării taberei.
Poate reușim să stârnim interese și curiozități, să deschidem ferestre și uși, să creăm punți
Dorim să precizăm că Tabăra internaţională „Vacanţa mea - aventură şi cunoaştere" de la Băiţa a fost gratuită, la ea participând 53 de copii de la școlile din Nucet şi Băiţa, precum şi 22 de tineri italieni.
Scopul acţiunilor noastre, la care s-au alăturat, ca parteneri, Consiliul Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Primăria Nucet, Parohia Greco-Catolică Băiţa, Parohia Catolică Băiţa, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Nucet, Asociaţia Ave Miriam, Asociaţia Zileos şi localitatea Berbeno din Valtelina Italia, este de a oferi tinerilor din comunitate o alternativă pe timpul vacanţei de vară, de a-şi petrece timpul liber distrându-se în mod organizat, dar şi învăţând prin jocuri și activități educative. Biserica şi şcoala, cei doi piloni importanți ai comunităţii, s-au unit şi s-au alăturat nouă pentru a contribui la creşterea şi dezvoltarea tinerilor, la realizarea scopului și obiectivelor propuse prin derularea taberei noastre internaționale, o premieră în peisajul zonei și o provocare pentru viitor. Poate reușim să stârnim interese și curiozități, să deschidem ferestre și uși, să creăm punți pentru noi întâlniri în Nucetul taberelor de altădată!
Bortoş Nicolae
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „Vacanţa mea – aventură şi cunoaştere” (Băiţa – 2019).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 15 mai 2021