Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Casa muzeu, construită în anul 1918, adusă din localitatea Șanț

Din 4 august, Mănăstirea Izbuc e mai bogată cu

Casa muzeu, construită în anul 1918, adusă din localitatea Șanț

Trecând miercuri (28 august 2019) pe la Mănăstirea Izbuc, aveam să aflăm de la însuși starețul mănăstirii, că pe 4 august 2019, a fost inaugurată Casa muzeu, iar la Marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului, în 15 august, la icoana Maicii Domnului Făcătoare de minuni s-au închinat peste 8.000 de credincioși din toată țara.

,,Am cumpărat Casa muzeu din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, și am remontat-o aici în 2018. Interiorul este compus din tindă și cele două camere. Ele au fost mobilate și înfrumusețate, așa cum se vede, de trei interpreți de muzică populară din localitatea Șanț, dl profesor Dănilă Filipoi, de față cu noi, doamna Lucreția Pomohaci și doamna profesor Viorica Hojda", a precizat, ieri, părintele stareț, arhimandritul Mihail Tărău.
În prezentarea celor trei încăperi, am avut șansa unică de a-l asculta chiar pe domnul profesor Dănilă Filipoi.
,,Aici, unde mă aflu, avem două paturi și leițări (laviță); este cu capac și în interior se pun hainele și țesăturile (cergi, peretare); pe lângă dulapuri, masă și leițări, avem podișor (dulap unde se țineau vasele). Pe pereți: cingeauă, procuț, blighe sau farfurii ornamentale, pe masă, un colac adevărat, uscat, făcut de opincăreasa, vestita opincăreasă a județului nostru, Floarea Cozmii. În tindă este cam același mobilier, ca și în celelalte, doar culoarea diferă. Tinda este foarte frumos împodobită; are și ea două paturi, ladă, podișor pentru vase, cuier pentru prosoapele care se foloseau la ștersul vaselor, draperii la ferești, cingeaua, fețe de pernă, furca de tors lână sau câlți sau cânepă; cingeaua are diverse motive (cireșe), coșarca cu vaci, cu trandafiri, coșulețul cu flori, buchetul de flori. În cealaltă încăpere, numită și casa de parade, la noi la Șanț, cum ar fi casa de oaspeți, camera frumoasă în care nu se locuiește, un fel de living; ce are specific această casă față de celelalte: aranjamentul de pe perete se numește rudă pentru că cele trei peretare sunt prinse nu de perete, ci de trei rude, una deasupra celeilalte; ruda de sus e prinsă chiar de grindă, iar deasupra rudei se aflau pernele care nu se folosesc pentru dormit, ci doar de frumusețe. Ce mai vedeți pe pereți: sunt foarte multe cingele, ștergare sau prosoape cu diverse motive, coșarca cu maci, cireșele, macii, pasărea, coșul cu flori, păsările, struțul miresei sau buchetul miresei, cununa miresei sau cununa de pe Someș, cerga aleasă, două fețe de masă mari; și acolo avem cuierul. Aici avem costumul tradițional de la Șanț: la bărbat este format din cămașă, prinsă cu o curea din piele. Cureaua mi-a aparținut mie până în clasa a IV-a. Așa eram de siluet. Cămașa are la poale și la mâneci ajur, la guler are mărgele; mai jos poartă ițari sau izmene, cum se mai numesc la Șanț; în picioare are opinci și colțuni de obiele. Acolo vedeți și cizmele, pentru că bărbatul năsăudean era mândru și nu era nici sărac; folosea cizmele în duminici și la sărbători, ca și vara la joc. Femeia este încălțată în opinci, costumul nu este tradițional de la Șanț; ia se numește la Șanț cept; cel mai autentic cept pe care îl vedeți se numește cept cu pană piste (peste) cot, cu model la mijloc, mâneca este foarte largă, bufantă, cu fodor (se zice la noi la fodră) și la capăt se termină cu dantelă. De asemenea, are un model deosebit la guler și la mânecă; costumul are 100 de ani, iar ia aceasta are și mai mult", ne-a explicat domnul profesor Dănilă Filipoi.
Am vizitat mănăstirea, am băut apă rece de la izvor, ne-am rugat, mulțumindu-i bunului Dumnezeu pentru tot ce ne ne dăruiește, bune și rele, ajutor și spor în toate, sănătate și multă iubire!   
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (65 de poze) în Galeria foto: Casa muzeu, construită în anul 1918, adusă din localitatea Șanț.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 mai 2022