Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Oradea va găzdui etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română

După 13 ani,

Oradea va găzdui etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română

Domnii Radu Mazilescu și Gheorghe Tirla, inspectori de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, au organizat, ieri (miercuri, 28 ianuarie 2009), o conferință de presă cu prilejul găzduirii de către municipiul Oradea a etapei naționale a Olimpiadei de limba și literatura română, și, obținerea unor rezultate deosebite de către matematicienii gojdiști la concursul internațional de matematică „TM-Mate”, desfășurat săptămâna trecută la Timișoara.

 Tot dl Radu Mazilescu a „gestionat”, și în urmă cu 13 ani, etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română, în calitatea sa de inspector școlar de specialitate. De această dată, însă, a ținut să sublinieze noutățile  legate de organizarea probelor de concurs. Proba individuală (proba scrisă, obișnuită) se va  desfășura luni (2 februarie), între orele 11.00 și 13.00, atât pentru gimnaziu, cât și pentru liceu, fiind găzduită de Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Cea de-a doua probă (proba în echipă), susținută până acum doar de elevii de gimnaziu,  devine probă obligatorie de concurs și pentru liceeni. Este vorba despre o probă de comunicare orală în vederea elaborării unui proiect de grup pe una din cele trei teme propuse (legate de obiceiuri și tradiții de Anul Nou în spațiul românesc, obiceiuri și tradiții populare legate de evenimentele capitale din viața omului, precum și călătoria ca mijloc de cunoaștere). Constituirea echipelor se va face prin tragere la sorți, luni dimineața, la Filarmonica de Stat, după festivitatea de deschidere - care este programată pentru ora 8.45. Din toate echipajele județelor și municipiului București se vor constitui zece echipe de câte patru sau cinci județe, întrucât efectivele de elevi nu sunt aceleași (trei județe, Bihor, Hunedoara și Galați, au obținut câte un bonus de trei locuri pentru performanța obținută la ediția trecută, ceilalți dețin câte șase sau opt locuri, Bucureștiul – 20). În final, Bihorul, în calitate de gazdă, s-a mai ales cu patru
locuri, totalizând 15 locuri. Din echipajul județului nostru fac parte elevi gojdiști și eminescieni, elevi de la „Oltea Doamna” și „Nicolae Bălcescu”, C.N. „Avram Iancu” Ștei, de la școlile gimnaziale din Salonta și Marghita...
Proba de lucru în echipă a fost eșalonată în două zile: marți, primele cinci echipe (echipele I-III, între orele 9.30 și 14.00), iar echipele IV și V, între orele 15.00 și 18.15); miercuri, echipele VI-VIII, între orele 9.30 și 14.00, iar ultimele două echipe - IX și X, între orele 15.00 și 18.15.
O pregătire prealabilă pentru proba în echipă se va face luni, la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, prin vizionarea  spectacolului și DVD-ului, urmând ca la ora 21.00, să aibă loc o întâlnire specială în vederea pregătirii pentru proba în echipă.
Tot marți și miercuri, echipajele care nu sunt planificate să susțină proba în echipă vor avea alternative de petrecere a timpului liber: vizitarea unor obiective culturale, spectacole de teatru la Casa de Cultură a Sindicatelor, excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău, iar miercuri, de la ora 18.30, la Biblioteca județeană „Gheorghe Șincai”, este planificată o întâlnire cu criticul literar Alex Ștefănescu (președintele de onoare al comisiei centrale a olimpiadei), Ion Simuț (președintele executiv al comisiei centrale), Ioan Moldovan (redactor-șef al revistei „Familia”)...   
339 de concurenți, 46 de profesori însoțitori, 38 de membri în comisia centrală
Evenimentul va mobiliza un detașament uriaș de forțe: 339 de concurenți (elevi de gimnaziu și liceu) din cele 41 de județe și municipiul București, care vor fi însoțiți de 46 de profesori, plus dascălii - „ghizi” mobilizați de organizatori; 38 de membri în comisia centrală a olimpiadei,  comisie prezidată de criticul literar Alex Ștefănescu, în calitate de președinte de onoare, prof. univ. dr. Ion Simuț, președintele executiv, vicepreședinții Mina-Maria Rusu și Anca-Denisa Petrache, inspectori generali în cadrul M.E.C.I. (Ministerul Educației, Cercetării și Inovării), inspector școlar Radu Mazilescu, secretar al comisiei centrale...
Cazarea concurenților se va face în internatele școlare a cinci unități de învățământ: la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” (str. Avram Iancu nr. 10, tel. 0259/ 436.208), unde vor fi cazați reprezentanții a nouă județe: Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău,  Constanța, Ialomița, Prahova, Satu Mare, Sălaj și ai municipiului București; la Liceul Teoretic „Ady Endre” (str. Moscovei nr. 1, tel. 0259/ 431.706), reprezentanții a opt județe: Bacău, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Vâlcea și Vrancea; la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” (str. Jean Calvin nr. 3, tel. 0259/ 431.170), opt județe: Dâmbovița, Dolj, Gorj, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu și Teleorman; la Liceul Teologic Greco-Catolic (str. Iuliu Maniu nr. 5, tel. 0259/ 434.526), șase județe: Arad, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu și Suceava; la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” (str. Poieniței nr. 25, tel. 0259/ 431. 426), reprezentanții a nouă județe: Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Maramureș, Timiș, Tulcea și Vaslui.
Dacă deschiderea festivă va avea loc luni, 2 februarie, la sala Filarmonicii de Stat (la ora 8.45), festivitatea de premiere este programată pentru joi (5 februarie), la ora 8.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea; programul zilei de joi va mai cuprinde: vizitarea orașului, iar de la ora 17.00 – spectacol, realizat de elevii C.N. „Mihai Eminescu”, în sala festivă a colegiului; vineri (6 februarie), la ora 9.00 – vizitarea stațiunii Băile Felix, urmată de masa de prânz (la ora 13.00) și plecarea... spre casă.
Premii de circa 91,67 de lei, 50 de lei, 231 de lei (pe echipă) ...
După cum se obișnuiește și se cunoaște, ministerul de resort (mult prea sărac) răsplătește performanța cu sume modice. Premiul mediu (al locurilor I-III) se va cifra la 91,67 de lei, mențiunile vor fi premiate cu 50 de lei fiecare, iar premiul pe echipă cu 231 de lei.
Organizatorii invită firmele private și instituțiile din Oradea și județul Bihor să acorde premii speciale unor olimpici cu performanțe.
Tot organizatorii le-au pregătit olimpicilor două concursuri-surpriză: concursul de fotografii „Ai prins momentul” și concursul de creație „Gândul de aur”.
Dragi olimpici, succes, și să vă simțiți excelent în municipiul de pe Crișul Repede! Ovidiu DAN
P.S. De luni pănă vineri, Ovi va fi alături de voi!

Trimite email

joi, 9 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)