Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Cinstire eroilor neamului la Sânlazăr

Florian Popovici, eroul satului

Cinstire eroilor neamului la Sânlazăr

Un eveniment memorabil a avut loc în satul Sânlazăr, comuna Chişlaz, cu ocazia dezvelirii monumentului ridicat în cinstea eroului satului, Florian Popovici.

Este o dovadă vie și incontestabilă a sentimentelor de recunoştinţă și preţuire pentru eroul Florian Popovici care acum 100 de ani a fost atacat mişeleşte de duşmanii străini (bolşevici), pe stradă și apoi ucis cu barbarie, în curtea casei din satul Sânlazăr, sub privirile îngrozite ale soţiei şi copilaşilor săi.
Monumentul ridicat și dedicat eroului Florian Popovici reprezintă o cinstire post mortem, un pios omagiu adus în amintirea acestui erou; moartea sa a îndoliat sătucului Sânlazăr, dar este o dovadă evidentă a unui act de curaj, de dăruire şi de sacrificiu pentru realizarea dorinţei locuitorilor de a scăpa de teroriştii care au făcut multe victime şi au prădat casele gospodarilor care nu acceptau să devină vânzători de ţară și de neam.
Înaltă preţuire și recunoştinţă tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui monument.
Soborul de preoți (Sorin Crăciun din Episcopia Greco-Catolică Oradea, preot Adrian Simion Cioara din Sânlazăr, preot Cioara Gheorghe din Ghenetea,  preot Todean Vasile din Izvoarele și preot Seica Gheorghe din Salonta) a sfinţit monumentul în acordurile Imnului Eroilor și ale Imnului Național al României, interpretate de corul ,,General Traian Moşoiu".
În alocuțiunea sa, domnul Ioan Graţian Horgoş a cuprins date despre viaţa eroului, despre familie și descendenţii familiei (cei cinci fraţi, prezenţi la eveniment, sunt copiii fiicei eroului comemorat). A fost o revelaţie pentru toţi participanții la eveniment, prezenţa lui Horgoş Gavril, de 92 de ani, fost prim curator al Bisericii din Sânlazăr și fost consilier comunal. Autorităţile parlamentare au fost reprezentate de domnul deputat Gavrilă Ghilea.
Pe soclul monumentului sunt încrustate versurile poetului Horgoș Aurel: „Să nu-i lăsăm singuri pe martirii eroi./ În veşnicie să-i ţinem alături de noi,/ Prin ei vor trăi cu demnitate urmaşii,/ Pe cărările vieţii călăuzi-le voi paşii".
Poetul satului Sânlazăr, Aurel Horgoş, a recitat cu mare însufleţire versurile poeziei intitulate „Lui Florian Popovici din Sânlazăr".
Ing. Miorița Săteanu,
Cetăţean de onoare al Municipiului Oradea

Trimite email

duminică, 9 mai 2021