Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk

Sâmbătă, la Cetatea din Oradea

Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk

Festivalul Naţional de Folk de la Oradea a debutat sâmbătă, 21 septembrie 2019, cu un eveniment cultural special, dedicat Anului Cărţii...

Este vorba de lansarea a patru volume de poezie, dintre care trei reprezentând „Antologie de sonete" a poetei Mihaela Dindelegan, şi volumul „Nespus de tânără", scris de Carmen Ifrim Săsărman. Acestora li s-a adăugat albumul de textier „Acorduri de mai", pe versuri aparţinând poetei Eugenia Ponta Pete de la Pecica, Arad.
În spaţiul elegant, oferit cu generozitate de prof. univ. Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei Milessime, s-a adunat un public numeros şi select, iubitor de poezie şi de muzică folk. Cea căreia i-a revenit misiunea de a prezenta cele trei volume de Antologie, însumând 2.500 de pagini şi aproape 5.000 de sonete, a fost doamna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea. Lăudând vocaţia poetei Mihaela Dindelegan pentru arta scrisului, şi în special a sonetului, vorbitoarea a făcut o succintă trecere în revistă a unora dintre cărţile acesteia, cărţi „izvorâte din preaplinul inimii", trecute prin filtrul gândirii şi puse în versuri melodioase, pentru a putea fi păstrate pentru posteritate.
Revelaţia evenimentului a fost tânărul Biro Patrick Joshua, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" din Oradea, pe care poeta Mihaela Dindelegan l-a invitat să-și exercite arta oratorică. Minte strălucită, gândire vizionară şi filozofică, Joshua a cucerit publicul prin abordarea demnă de un cadru didactic universitar pe tema „disciplinei artei autentice" pe care poeta Mihaela Dindelegan a practicat-o în scrierea sonetelor.
 Cea de-a doua autoare de poezii prezentă în debutul Festivalului de Folk este sora binecunoscutului folkist Florin Săsărman, Carmen Ifrim Săsărman. Fire sensibilă, delicată şi plină de pasiune pentru frumos, autoarea volumului „Nespus de tânără" şi-a prezentat cartea într-o manieră la fel de autentică: interpretând la chitară şi vocal o piesă folk pe care a compus-o chiar pe versurile sale. Impresionanta sa voce a cucerit publicul atât prin timbrul extrem de cald cât şi prin calitatea interpretării, dar şi prin frumuseţea versurilor. Astfel că a fost învitată cu braţele deschise să urce pe scena Festivalului de Folk, acolo unde a interpretat şi celebrul „Cântec pentru mama", al maestrului Tudor Gheorghe.
Eugenia Ponta Pete este cunoscută într-o mică măsură orădenilor ca poetă, prin participările la evenimentele anterioare de lansare de carte din Festivalul de Folk de la Oradea, dar de data aceasta a adus de la Arad, pe lângă cele patru volume de versuri care-i poartă semnătura, noul album de textier „Acorduri de mai", conţinând 16 piese compuse de diferiţi autori pe versurile sale. Eugenia s-a arătat deosebit de încântată de privilegiul de a-şi promova creaţiile la Oradea, cu atât mai mult cu cât i-a fost încredinţată misiunea de a prezenta interpreţii din Festival. 
Înainte însă de aceasta, cei prezenţi la lansarea de carte au avut parte de o altă surpriză specială: fraţii Ana Elena Marian şi Ion Luca Marian, elevi în clasa a IX-a la Liceul de Arte, au interpretat în mod remarcabil la vioară şi orgă „Valsul" lui Shostacovich. (R.P.)
Felicitări, Mihaela (și partenerilor)!
pentru Întâlnirea cu poezia și pentru cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk, eveniment realizat cu brio, sâmbătă și duminică, în Amfiteatrul Cetății!
Regret absența de la momentul de poezie, dar am fost nevoit (forțat de împrejurări nefericite) să plec pentru câteva ore la Satu Mare. (Ovi)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk.

Trimite email
luni, 22 aprilie 2024, 17:53:08 Ora de vară a Europei de Est