Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk

Sâmbătă, la Cetatea din Oradea

Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk

Festivalul Naţional de Folk de la Oradea a debutat sâmbătă, 21 septembrie 2019, cu un eveniment cultural special, dedicat Anului Cărţii...

Este vorba de lansarea a patru volume de poezie, dintre care trei reprezentând „Antologie de sonete" a poetei Mihaela Dindelegan, şi volumul „Nespus de tânără", scris de Carmen Ifrim Săsărman. Acestora li s-a adăugat albumul de textier „Acorduri de mai", pe versuri aparţinând poetei Eugenia Ponta Pete de la Pecica, Arad.
În spaţiul elegant, oferit cu generozitate de prof. univ. Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei Milessime, s-a adunat un public numeros şi select, iubitor de poezie şi de muzică folk. Cea căreia i-a revenit misiunea de a prezenta cele trei volume de Antologie, însumând 2.500 de pagini şi aproape 5.000 de sonete, a fost doamna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea. Lăudând vocaţia poetei Mihaela Dindelegan pentru arta scrisului, şi în special a sonetului, vorbitoarea a făcut o succintă trecere în revistă a unora dintre cărţile acesteia, cărţi „izvorâte din preaplinul inimii", trecute prin filtrul gândirii şi puse în versuri melodioase, pentru a putea fi păstrate pentru posteritate.
Revelaţia evenimentului a fost tânărul Biro Patrick Joshua, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" din Oradea, pe care poeta Mihaela Dindelegan l-a invitat să-și exercite arta oratorică. Minte strălucită, gândire vizionară şi filozofică, Joshua a cucerit publicul prin abordarea demnă de un cadru didactic universitar pe tema „disciplinei artei autentice" pe care poeta Mihaela Dindelegan a practicat-o în scrierea sonetelor.
 Cea de-a doua autoare de poezii prezentă în debutul Festivalului de Folk este sora binecunoscutului folkist Florin Săsărman, Carmen Ifrim Săsărman. Fire sensibilă, delicată şi plină de pasiune pentru frumos, autoarea volumului „Nespus de tânără" şi-a prezentat cartea într-o manieră la fel de autentică: interpretând la chitară şi vocal o piesă folk pe care a compus-o chiar pe versurile sale. Impresionanta sa voce a cucerit publicul atât prin timbrul extrem de cald cât şi prin calitatea interpretării, dar şi prin frumuseţea versurilor. Astfel că a fost învitată cu braţele deschise să urce pe scena Festivalului de Folk, acolo unde a interpretat şi celebrul „Cântec pentru mama", al maestrului Tudor Gheorghe.
Eugenia Ponta Pete este cunoscută într-o mică măsură orădenilor ca poetă, prin participările la evenimentele anterioare de lansare de carte din Festivalul de Folk de la Oradea, dar de data aceasta a adus de la Arad, pe lângă cele patru volume de versuri care-i poartă semnătura, noul album de textier „Acorduri de mai", conţinând 16 piese compuse de diferiţi autori pe versurile sale. Eugenia s-a arătat deosebit de încântată de privilegiul de a-şi promova creaţiile la Oradea, cu atât mai mult cu cât i-a fost încredinţată misiunea de a prezenta interpreţii din Festival. 
Înainte însă de aceasta, cei prezenţi la lansarea de carte au avut parte de o altă surpriză specială: fraţii Ana Elena Marian şi Ion Luca Marian, elevi în clasa a IX-a la Liceul de Arte, au interpretat în mod remarcabil la vioară şi orgă „Valsul" lui Shostacovich. (R.P.)
Felicitări, Mihaela (și partenerilor)!
pentru Întâlnirea cu poezia și pentru cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk, eveniment realizat cu brio, sâmbătă și duminică, în Amfiteatrul Cetății!
Regret absența de la momentul de poezie, dar am fost nevoit (forțat de împrejurări nefericite) să plec pentru câteva ore la Satu Mare. (Ovi)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Poezie şi muzică în debutul Festivalului de Folk.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 2 iunie 2020