Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 oct. 2020
1.Numărul cazurilor de infectare la copii și tineri cu vârsta 0-19 ani înregistrate în ultimele 40 de zile, de la începutul școlii până acum, l-a depășit pe cel înregistrat de la începutul pandemiei până la 14 septembrie.
.....
Pe 23 octombrie 2020, vineri, a fost înregistrat un număr de 344 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 la grupa de vârstă 0-19 ani, potrivit datelazi.ro. Astfel numărul cazurilor înregistrate de la începutul cursurilor în școli și a activităților în grădinițe, adică din data de 14 septembrie până acum, a depășit pentru prima dată pe cel al cazurilor înregistrate de la începutul pandemiei până la începutul anului școlar.
2. Modelul danez de învățământ, prin ochii unei profesoare din România. Cum e școala în Danemarca pe timp de pandemie. Prezență fizică la ore aproape pentru toată lumea și fără mască în sala de clasă
…..
Profesoara Laura Dachin este stabilită de ani de zile în Danemarca, unde a înființat trei școli românești. Aici vin zeci de copii ai comunității de români din Danemarca. Pentru a nu-i rupe complet de România, părinții îi trimit să învețe limba, să studieze obiceiurile, istoria sau geografia României. „E o punte de legătură și pot să facă comparații. Poate că unii se vor întoarce în România”, povestește profesoara.
3. OFICIAL Pentru toți profesorii din preuniversitar anul acesta școlar nu se fac decât cursuri de formare continuă în sistem online, iar evaluarea finală va fi tot on-line pe bază de portofoliu / Furnizorii trebuie să obțină avizul Comisiei Speciale de Acreditare din minister
.....
În anul școlar 2020-2021 nu se desfășoară activități de formare continuă în sistem față-în-față sau blended-learning, ci doar în sistem online, asta prevede ordinul nr. 5.767 din 15 octombrie 2020 privind acreditarea, organizarea și desfășurarea programelor de formare continuă destinate personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021, publicat vineri în Monitorul Oficial.
4. Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică: Școlile trebuie să poată funcționa on-site cât mai mult. Ministerul Educației să reducă la 15 numărul de elevi din clasă și să introducă sisteme de ventilație cu schimb mare de aer
…..
Școlile vor funcționa tot anul viitor intermitent când în sistem hibrid, când complet online, pentru că și dacă vaccinul va fi disponibil în primăvară, el va fi distribuit și administrat populației de-a lungul anului. Avertismentul vine de la Răzvan Cherecheș, profesor și cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde conduce departamentul de sănătate publică.
5. VIDEO Monica Anisie: Programa va fi adaptată pentru învățarea online și vom anunța cum se va face evaluarea online / În privința olimpiadelor școlare, Ministerul analizează dacă se vor desfășura digital sau dacă se vor anula
.....
Ministerul Educației va modifica programa școlară, ,,pentru învățarea în sistem online”. ,,În curând vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare-învățare și evaluare în sistem online. Asta înseamnă de fapt adaptarea programei. Există această posibilitate și am experimentat în primăvară această adaptare a programei pentru examenele naționale, când am modificat programa pentru examen”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la emisiunea “Viitor cu clasă” moderată de Roxana Hulpe la Știrile Pro TV.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, un nou atac la universitarii-politiceni: E un ,,Bamboo universitar” în beneficiul educației?
-----------
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, lansează un nou atac la adresa rectorilor-politicieni și a universitarilor influenți și conectați politic. Într-un editorial publicat în Adevărul, intitulat ,,Menirea educației” și în care face…
***
2. EXCLUSIV Op Ed / Copiii trebuie să se întoarcă la școală, dar nu este o opțiune ca lucrurile să rămână neschimbate – comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi Henrietta Fore, directoarea UNICEF
-------
Editorial semnat de comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi de Henrietta Fore, directoarea executivă UNICEF „Un copil, un profesor, o carte, un stilou pot schimba lumea”. Aceste cuvinte rostite…
***
3. Peste 60 de universități din Marea Britanie participă la târgul virtual de studii organizat de British Council pentru studenții europeni
--------
Elevii și studenții vor avea oportunitatea de a intra în legătură cu peste 60 de universități britanice, prin întâlniri online directe cu reprezentanții acestora în cadrul târgului Study UK Europe:…
***
4. Ce se întâmplă cu școlile și after school-urile, dacă Bucureștiul intră în roșu? Monica Anisie: Toate școlile și grădinițele rămân închise pentru 14 zile, cu ore în online
-------
Bucureștiul este la limită să intre în scenariul roșu, după un record de infectări ziua trecută (777) și o rată a incidenței comunicate cu întârziere de 5 ore. Deși încă…

Corul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” a cântat la București

Proiectul ,,Orașul cântă”

Corul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” a cântat la București

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" din Oradea au luat parte la proiectul ,,Orașul cântă", proiect asociat Festivalului Internațional George Enescu și organizat de Programul Național Cantus Mundi prin Corul Național de Cameră ,,Madrigal - Marin Constantin", cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive.

Acest proiect oferă bucureștenilor peste 250 de evenimente muzicale neconvenționale, care au loc în parcuri, muzee, centre comerciale și clădiri de birouri din toate colțurile Bucureștiului în perioada 31 august - 22 septembrie. Concertele și recitalurile sunt susținute de peste 2.000 de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi, precum și de artiști invitați. Acest program complex și ambițios a pus în mișcare nu doar mii de muzicieni, coriști și instrumentiști, ci și sute de tehnicieni, specialiști și coordonatori din cadrul Programului Național Cantus Mundi, care toți și-au propus să dăruiască publicului frumusețea muzicii culte.
Corul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" a fost unul dintre corurile selectate în program, astfel o parte a corului, 20 de elevi, au avut ocazia de a vizita Bucureștiul, și de a susține trei  recitaluri în două centre comerciale și în Parcul Drumul Taberei, în perioada 13-15 septembrie 2019.
Corul s-a prezentat deseori cu program artistic la diferite evenimente de comemorare ale comunității maghiare din Oradea, însă prima apariție importantă a fost în anul școlar 2017-2018 la Olimpiada Corală Națională, când la Piatra Neamț, la etapa națională, a câștigat premiul I - la categoria școlilor generale/gimnaziale. În anul școlar 2018-2019, corul a câștigat premiul I. la aceeași Olimpiadă Corală Națională - etapa regională.
În București, Corul Școlii ,,Szacsvay Imre" s-a prezentat cu un repertoriu susținut timp de 20 de minute, alcătuit din piese la două și trei voci din diferite epoci muzicale, a capella sau cu  acompaniament instrumental, muzică cultă și prelucrări folclorice în cinci limbi: maghiară, română, latină, germană, franceză. A prezentat două piese foarte cunoscute: Balázs Árpád: Bodzavirág (din filmul de scurtmetraj: ,,Mindenki" - Sing, care a primit premiul Oscar în 2017) soliști: Madarász Melissa și Csengeri Bicsak Csongor, și o piesă de Bruno Coulais: Vois sur ton Chemin (din filmul: ,,Les Choristes"). Ultima piesă este o prelucrare folclorică la trei voci de Ion Șerfezi: Cât îi țara Crișului. Corul a  fost acompaniat live la pian de domnul Kiss Huba Ernő.
La cele trei apariții, corul a cântat împreună cu alte coruri din București: ,,Sunete vesele" și ,,Românașul" - corul Palatului Național al Copiilor din București. Astfel vocile curate ale copiilor au încununat aceste evenimente cu o prelucrare a piesei ,,Coborâi din deal în vale" și imnul ,,Cantus Mundi".
Felicitări și mulțumiri tuturor!
Aș dori  să mulțumesc tuturor celor care au făcut tot posibilul ca membrii corului Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" din Oradea să ia parte la acest eveniment.
Mulțumiri organizatorilor, corului ,,Madrigal - Marin Constantin", care ne-au dat posibilitatea de a prezenta roadele muncii noastre publicului bucureștean, ne-au asigurat o cazare de patru stele la hotelul ,,Phoenicia Express", răsplătindu-ne munca cu această experiență și mici cadouri.
Mulțumiri Consiliului Județean Bihor, care a asigurat banii necesari călătoriei cu trenul dus-întors la cușetă pentru cei 19 copii și doi adulți.
Mulțumiri copiilor, care depun cu bucurie acest efort de a lucra tot anul la piesele prezentate, dar și părinților, care votează, dau încredere acestei activități corale, și nu în ultimul rând, mulțumiri Direcțiunii și comunității profesorale Szacsvay, care ne susțin necontenit.
Kiss Tünde Anna,
dirijorul corului Szacsvay
 
Felicitări, dragi ambasadori ai Oradiei și Bihorului!
Felicitări, dragi elevi coriști de nota 10! Voi sunteți ambasadorii noștri cei mai frumoși și cei mai minunați!
Felicitări, doamnă profesor Kiss Tünde Anna!
Felicitări, doamnă director Gabriella Pasztor!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email

miercuri, 28 octombrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!