Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

Corul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” a cântat la București

Proiectul ,,Orașul cântă”

Corul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” a cântat la București

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" din Oradea au luat parte la proiectul ,,Orașul cântă", proiect asociat Festivalului Internațional George Enescu și organizat de Programul Național Cantus Mundi prin Corul Național de Cameră ,,Madrigal - Marin Constantin", cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive.

Acest proiect oferă bucureștenilor peste 250 de evenimente muzicale neconvenționale, care au loc în parcuri, muzee, centre comerciale și clădiri de birouri din toate colțurile Bucureștiului în perioada 31 august - 22 septembrie. Concertele și recitalurile sunt susținute de peste 2.000 de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi, precum și de artiști invitați. Acest program complex și ambițios a pus în mișcare nu doar mii de muzicieni, coriști și instrumentiști, ci și sute de tehnicieni, specialiști și coordonatori din cadrul Programului Național Cantus Mundi, care toți și-au propus să dăruiască publicului frumusețea muzicii culte.
Corul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" a fost unul dintre corurile selectate în program, astfel o parte a corului, 20 de elevi, au avut ocazia de a vizita Bucureștiul, și de a susține trei  recitaluri în două centre comerciale și în Parcul Drumul Taberei, în perioada 13-15 septembrie 2019.
Corul s-a prezentat deseori cu program artistic la diferite evenimente de comemorare ale comunității maghiare din Oradea, însă prima apariție importantă a fost în anul școlar 2017-2018 la Olimpiada Corală Națională, când la Piatra Neamț, la etapa națională, a câștigat premiul I - la categoria școlilor generale/gimnaziale. În anul școlar 2018-2019, corul a câștigat premiul I. la aceeași Olimpiadă Corală Națională - etapa regională.
În București, Corul Școlii ,,Szacsvay Imre" s-a prezentat cu un repertoriu susținut timp de 20 de minute, alcătuit din piese la două și trei voci din diferite epoci muzicale, a capella sau cu  acompaniament instrumental, muzică cultă și prelucrări folclorice în cinci limbi: maghiară, română, latină, germană, franceză. A prezentat două piese foarte cunoscute: Balázs Árpád: Bodzavirág (din filmul de scurtmetraj: ,,Mindenki" - Sing, care a primit premiul Oscar în 2017) soliști: Madarász Melissa și Csengeri Bicsak Csongor, și o piesă de Bruno Coulais: Vois sur ton Chemin (din filmul: ,,Les Choristes"). Ultima piesă este o prelucrare folclorică la trei voci de Ion Șerfezi: Cât îi țara Crișului. Corul a  fost acompaniat live la pian de domnul Kiss Huba Ernő.
La cele trei apariții, corul a cântat împreună cu alte coruri din București: ,,Sunete vesele" și ,,Românașul" - corul Palatului Național al Copiilor din București. Astfel vocile curate ale copiilor au încununat aceste evenimente cu o prelucrare a piesei ,,Coborâi din deal în vale" și imnul ,,Cantus Mundi".
Felicitări și mulțumiri tuturor!
Aș dori  să mulțumesc tuturor celor care au făcut tot posibilul ca membrii corului Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" din Oradea să ia parte la acest eveniment.
Mulțumiri organizatorilor, corului ,,Madrigal - Marin Constantin", care ne-au dat posibilitatea de a prezenta roadele muncii noastre publicului bucureștean, ne-au asigurat o cazare de patru stele la hotelul ,,Phoenicia Express", răsplătindu-ne munca cu această experiență și mici cadouri.
Mulțumiri Consiliului Județean Bihor, care a asigurat banii necesari călătoriei cu trenul dus-întors la cușetă pentru cei 19 copii și doi adulți.
Mulțumiri copiilor, care depun cu bucurie acest efort de a lucra tot anul la piesele prezentate, dar și părinților, care votează, dau încredere acestei activități corale, și nu în ultimul rând, mulțumiri Direcțiunii și comunității profesorale Szacsvay, care ne susțin necontenit.
Kiss Tünde Anna,
dirijorul corului Szacsvay
 
Felicitări, dragi ambasadori ai Oradiei și Bihorului!
Felicitări, dragi elevi coriști de nota 10! Voi sunteți ambasadorii noștri cei mai frumoși și cei mai minunați!
Felicitări, doamnă profesor Kiss Tünde Anna!
Felicitări, doamnă director Gabriella Pasztor!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email

marţi, 19 ianuarie 2021