Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Instalații spectaculoase la Oradea Festifall

Gaia redă detalii capturate de sateliții NASA deasupra Pământului

Instalații spectaculoase la Oradea Festifall

Avem marele avantaj de a locui într-un oraș cu un centru istoric impresionant pe care ne dorim să-l punem în valoare în cele mai inedite moduri.

Anul acesta, în urma unui parteneriat cu Lights On Romania, va ajunge în Oradea două instalații speciale, spre încântarea celor prezenți la festival.
Gaia este o instalație de artă care circulă între diverse locuri ale globului, fiind creată de artistul britanic Luke Jerram. Măsurând șapte metri în diametru, Gaia redă detalii capturate de sateliții NASA deasupra Pământului la o scară fără precedent (120 dpi). Opera de artă dă publicului ocazia să vadă astfel Planeta noastră într-un cadru tridimensional și la o scară unică.
Instalația creează senzația de imagine de ansamble (overview effect), care a fost descrisă prima dată de autorul Frank White în 1987. Acest lucru se traduce printr-o experiență unică pe care astronauții o manifestă în spațiu, o senzație de înțelegere profundă a diverselor niveluri de interconectare a vieții și un simț redobândit de responsabilitate în privința protejării mediului nostru înconjurător.
În mitologia greacă Gaia este personificarea Pământului. Instalația este acompaniată de o compoziție muzicală care aparține câștigătorului premiului BAFTA Dan Jones.
Instalația este de 1,8 milioane de ori mai mică decât planeta Pământ, astfel că fiecare centimetru îi corespunde de fapt o distanță de 18 kilometri reali la sol. Dacă publicul stă la o distanță de 211 metri față de instalație, va putea vedea exact Pământul așa cum se vede de pe Lună.
Gaia va fi instalată la intrarea în Pasajul Vulturul Negru.
Cea de-a doua instalație, Tunelul, este opera artistului român Silviu Ciora, un talentat sculptor explorator din Cluj-Napoca, care consideră că „tehnologia poate fi o bună unealtă prin care să transmiți emoție". Tunelul sau The Tunel este o construcție hexagonală iluminată care simbolizează un traseu inițiatic prin lumină și culoare și va fi amplasată central în Piața Unirii Oradea.

Trimite email

joi, 4 iunie 2020