Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

Concursul de prezentare a produselor tradiționale românești, specifice toamnei, 2019

În cadrul proiectului ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”

Concursul de prezentare a produselor tradiționale românești, specifice toamnei, 2019

Joi, 24 octombrie, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 28 Oradea a lansat concursul de prezentare a produselor tradiționale românești, specifice toamnei - De prin cămări adunate... și la lume prezentate - eveniment inclus în agenda proiectului educațional ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", 2019.

Concursul s-a adresat părinților, bunicilor și copiilor înscriși în grădinița noastră, precum și cadrelor didactice din unitate sau partenere în proiect.
Concursul a fost structurat pe două secțiuni:1.Preparate sărate (zacuști, tocane, sosuri, murături, ketchup, bulion etc.) 2. Deserturi (magiunuri, dulcețuri, compoturi, siropuri, prăjituri etc.).
Cu acest proiect s-a urmărit încurajarea, promovarea tradițiilor culinare românești; consolidarea și valorificarea sentimentului de identitate locală și culturală în comunitate.
Atmosfera de sărbătoare a toamnei, a tradițiilor culinare românești a fost întreținută de cântec, joc și voie bună, cu susținerea generoasă a invitaților speciali și parteneri în proiect: Ansamblul folcloric ,,Crișana", Oradea - condus de instructor, prof. Adrian Balog, artista Antonela Ferche-Buțiu (alături de colaboratori) - de la Școala Populară de Arte  ,,Francisc Hubic", Oradea.
Copiii au avut plăcerea să participe la ateliere de activități practic-gospodărești, unde au creat o lume ,,animaterra" din fructe și legume de toamnă.
Expoziția de artă culinară a îmbrăcat și un scop caritabil -  participanții au degustat, iar doritorii au putut să achiziționeze specialități preparate cu măiestrie de cadrele didactice și părinți. Produsele prezentate în concurs, cât și cele expuse vor ajunge la familii nevoiașe, din apropierea orașului, alături de alte produse alimentare.
Membrii juriului au avut o misiune ,,delicioasă" și  au apreciat creativitatea, calitatea gastronomică a produselor, impresia generală; la prima secțiune au jurizat: doamna inspector școlar, prof. Monica Costa, de la I.S.J.Bihor, doamna prof. Rodica Farcaș, de la
Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" și bucătăreasa Grădiniței Nr. 28, doamna Georgeta Ianța; la secțiunea a doua au jurizat: doamna inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, prof. Daniela Sopota, de la I.S.J.Bihor, directorul Grădiniței Nr. 56, doamna prof. Dana Lukacs și bucătarul părinte la Grădinița Nr. 28, domnul Bolojan Liviu.
In timp ce juriul a degustat și deliberat premiile, cei prezenți au luat parte la programul artistic susținut de invitații noștri.
Rezultatele concursului
Să-i cunoaștem pe ,,maeștrii în arta culinară". La prima secțiune: premiul I - Stanca Simona (murături), pr. II: Pârcălab Crina (castraveți murați), pr. III: Borși Maximilian (murături asortate), mențiune: Săbăduș Ștefania (murături). La secțiunea a doua: premiul I: Spătariu Simona (brânzoici), pr. II: Jurcuț Valentina (prăjitură cu măr), pr. III: Șerfezi Erika (plăcintă cu dovleac), mențiune: Marian Marcela (gomboți cu prune). Toți concurenții au primit diplome de participare și surprize din partea organizatorilor.
Doamna director Cornelia Româneac, responsabil de proiect, apreciază implicarea colectivului de cadre didactice al instituției pe care o conduce, mobilizarea părinților și copiilor, reușita manifestării și dorește să le mulțumească tuturor, prin intermediul presei, pentru prezență și contribuție, iar invitaților și artiștilor, felicitări sincere, ei fiind, prin mesajul lor, în deplin acord cu obiectivele proiectului nostru ,,Tradiție, moștenire și simțire românească".
Prof. Adela Horga
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Concursul de prezentare a produselor tradiționale românești, specifice toamnei, 2019.

Trimite email
luni, 15 decembrie 2025 la 03:20:53 Ora standard a Europei de Est