Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

,,Our digital classroom” - un mare succes

Conferința de lansare a proiectului Erasmus+

,,Our digital classroom” - un mare succes

Marți, 29 octombrie 2019, la școala noastră, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" din Oradea, a avut loc conferința de lansare a proiectului ,,Our digital classroom", având nr. 2019-1-RO01-KA101-061519 din cadrul programului Erasmus+, proiecte de mobilitate, formare profesională-educație școlară.

Ne-am bucurat să avem alături colegi, inspector școlar, elevi, reprezentanți ai presei, o sală plină de invitați. Au luat cuvântul d-l director, prof. Timar Iulius-Radu, dar si d-na inspector școlar Kery Hajnal, care a felicitat conducerea, dar și cadrele didactice pentru implicarea lor în astfel de proiecte.
Moderatorul conferinței a fost d-na profesor Lucia Cighir, coordonatorul acestui proiect. Dânsa a prezentat audienței care sunt obiectivele, partenerii, beneficiarii acestui proiect, providerii de curs (Anatolia Education și Eruditus), dar și care au fost criteriile și etapele de selecție a cadrelor didactice. Doamna profesor a subliniat faptul că cele 20 de cadre didactice selectate, în patru grupe de câte cinci profesori, vor participa la cursuri de perfecționare care vizează domeniul tehnologiei și al instrumentelor web, în cele patru țări: Franța, Spania, Norvegia și Italia.  Reprezentanți din cele patru grupe au prezentat tema cursului, perioada și obiectivele acestuia: d-na prof. Simuț Alina a prezentat tema cursului ,,Interactive teaching", care se va desfășura în Franța, la Paris, în perioada 6-10.07.2020 și pe ceilalți colegi care fac parte din echipă: Ivan Livia, Tăut Crina, Feșnic Luminița și Vesa Ilie; d-na prof. Marinău Daniela a prezentat tema cursului ,,Super teachers of the 21-st century", care va avea loc în Spania, la Barcelona,  în perioada 20-24.07.2020 și pe ceilalți colegi care fac parte din echipă: Cighir Lucia, Luncan Alina, Farcaș Rodica și Fulop Adelina; d-na prof. Timofte Camelia a prezentat tema cursului ,,Web 2.0 technology", care va avea loc în Norvegia, la Oslo, în perioada 20-24.07.2020 și pe ceilalți colegi care fac parte din echipă: Belbe Ionela, Chiș Carmen, Tencuțiu Adrian și Pintean Brîndușa; d-na prof. Dubău Luminița a prezentat tema cursului ,,ICT based classes", care va avea loc în Italia, la Roma, în perioada 3-7.08.2020 și pe ceilalți colegi care fac parte din echipă: Carpăn Anca, Sandor Lilla, Lazăr Laura și Costolaș Laura.
În partea a doua a conferinței, d-na prof. Cjghir Lucia a prezentat informații și despre proiectul ,,Dimensions of European Cultural Heritage", care are ca obiectiv transmiterea și valorizarea Patrimoniului Cultural Național din mai multe țări europene, prin intermediul câtorva școli partenere implicate în proiect: colegiul nostru ,,Onisifor Ghibu" din Oradea, Școala Tin Ujevic din Osilek, Croația, Colegiul Edouard Glissant din Le Lamartin, Franța, Școala Gimnazială Peta din Arta, Grecia și Instituto de Educacion Secundaria Martaguisela din O Barco de valdeorras, Spania, coordonatorul acestui proiect fiind Școala Janka Bytnara Rudego din Varșovia, Polonia.   
Așadar, ne mândrim cu faptul că școala noastră face parte din mai multe proiecte Erasmus+, prin intermediul cărora atât elevi, cât și profesori ai școlii pot beneficia de formare profesională de calitate și de experiențe inedite. 
Prof. Tăut Crina-Lavinia
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Our digital classroom” - un mare succes.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Friday, 9 June 2023