Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


La vânătoarea de comori locale şi europene

Elevii de la Liceul Tehnologic ,,Unirea” Ştei,

La vânătoarea de comori locale şi europene

19 echipaje formate din elevi ai şcolilor şi liceelor din Beiuş şi din Ţara Beiuşului s-au aliniat sâmbătă, 2 noiembrie 2019, la startul concursului ,,Vânătoarea de comori locale şi europene", organizat de Asociaţia ,,Avram Iancu" Beiuş.

Concursul s-a desfăşuat în cadrul proiectului Valori Naţionale, Valori Europene, derulat de Asociaţie şi finanţat de Primăria Municipiului Beiuş.
Concursul de orientare turistică a avut loc în Pădurea Delani, unde elevii au descoperit ,,comorile" doar în urma răspunsurilor corecte la întrebări legate de Uniunea Europeană şi locul României în cadrul Uniunii. După concurs a urmat o vizită la Moara Roşia şi un popas la Căminul Cultural din Roşia, unde s-a făcut evaluarea rezultatelor celor două probe ale concursului, s-au înmânat premii şi plachete echipajelor câştigătoare şi diplome tuturor participanţilor. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Viorii cu goarnă din Lazuri de Roşia.
Printre echipajele aliniate la start s-a numărat şi un echipaj format din trei elevi ai Liceului Tehnologic ,,Unirea" Ştei: Guler Vanesa, Dumşe Salsonya şi Zbârcea Rareş. Echipajul a obţinut premiul III şi s-a bucurat de această experienţă inedită. Rareş, elev în clasa a X-a, spune că: ,,Experienţa de azi a fost una minunată. Concursul a fost cu suişuri şi coborâşuri, cu întrebări mai uşoare şi mai grele, traseul prin pădure a fost puţin complicat, dar din fericire toate echipajele s-au descurcat. Am fost încurajaţi tot timpul de profesorii noştri coordonatori. Mulţumim Asociaţiei ,,Avram Iancu" Beiuş pentru această activitate şi pentru toate activităţile educative şi concursurile la care am fost invitaţi să participăm, dar şi profesorilor care ne-au implicat şi ne-au făcut cunoscute activităţile Asociaţiei". Salsonya adaugă: ,,Din punctul meu de vedere, expediţia de azi a fost foarte interesantă, am reuşit să trecem peste nişte provocări inedite şi am învăţat lucruri care cu siguranţă ne sunt de folos". Dorim să reamintim faptul că acelaşi echipaj a obţinut premiul II la concursul din luna iunie 2019, ,,Avram Iancu, Craiul Munţilor".
Preşedintele Asociaţiei, domnul Viorel Ianc, se bucură că a reuşit să antreneze un număr mare de elevi într-o nouă activitate de succes: ,,Asociaţia ,,Avram Iancu" Beiuş, în cei 15 ani de activitate, a derulat proiecte având ca grup ţintă cu precădere elevii, tinerii, dar nu numai. De data aceasta, am organizat altceva faţă de activităţile cu care v-am obişnuit: un concurs de orientare turistică, dublat de unul de aprofundare şi valorificare a unor cunoştinţe de cultură generală despre Uniunea Europeană, circumscrierea ţării noastre în Uniune, elemente de istorie locală şi detalii legate de Asociaţia ,,Avram Iancu" Beiuş. Cele 19 echipaje au avut o zi plină alături de profesorii coordonatori, organizatori, arbitri de teren, tehnicieni şi specialişti în domeniu. La finalul zilei, câştigători au fost toţi elevii, care, în urma unei instruiri prealabile, au aprofundat ce înseamnă busolă, hartă, orientare în teren, reuşind să îşi dezvolte abilităţi şi în acest domeniu".
Ziua s-a încheiat cu zâmbete pe buze şi dorinţa de a relua activitatea în viitor.
Găsiți mai multe în Galeria foto: La vânătoarea de comori locale şi europene.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)