Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

,,Siguranţa persoanei şi construirea capitalului social”

Vineri, la Arad, Conferinţa cu participare internaţională

,,Siguranţa persoanei şi construirea capitalului social”

Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean Arad, a organizat vineri, 8 noiembrie 2019, Conferinţa cu participare internaţională „Siguranţa persoanei şi construirea capitalului social".

Lucrările conferinţei s-au desfășurat în Sala „Vasile Goldiş" a Consiliului Judeţean Arad. 
Conferinţa a fost deschisă de domnul Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, care a urat bun venit participanţilor, cadre didactice, cercetători, doctoranzi din comunităţile educaţionale: Arad, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Debrecen, Miskolc, Oradea, Tîrgu-Lăpuş. După prezentarea oraşului Arad pe care l-a evidenţiat ca fiind ,,Poarta de intrare a României", a vorbit despre momentul conferinţei privind spre viitor, subliniind importanța modului în care alegem să construim capitalul social, amintind trei piloni pe care s-ar putea construi capitalul social. În acest context, domnul Sergiu Bîlcea s-a referit la valori, proiecte și încredere, apreciind că: ,,România europeană de astăzi nu poate să ţină pasul cu Europa decât prin proiecte - proiectele personale, dar şi proiectele comunităţii".
Alături de dl Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, în prezidiul conferinței au fost invitați: prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, secretar general al Academiei de Ştiinţe Juridice din România, directorul publicaţiilor Dreptul, vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, consilier al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cercetător ştiinţific de onoare al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române; prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Agora din Municipiul Oradea, membru în Şcoala Doctorală de Drept din Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza; prof. univ. dr. habil. Constantin Duvac, preşedinte al Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale şi prodecan al Facultăţii de Drept, Universitatea „Română - Americană", Bucureşti; ec. Ioana Enghelhardt, director interimar al Centrului Cultural Judeţean Arad.
Parteneri la eveniment au fost: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Asociaţia Română de Științe Penale, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne - Filiala „Menumorut" Bihor, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Grupul Editorial Universul Juridic.   
Proiectul din care face parte conferinţa a fost prezentat de doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, directorul echipei care realizează activităţile acestuia şi fondatorul conferinţei.
Pe lângă susţinerea lucrărilor din program au mai avut loc trei momente: Acordarea distincţiei „Investeşte în resursa umană", domnului prof. univ. dr. Ovidiu Predescu; precum și două prezentări de carte: „Drepturile omului şi ordinea mondială. Cum să trăim, într-o lume a schimbărilor excepţionale" autor, Ovidiu Predescu, și ,,Ubi bene?... Ubi patria?... autor, Valeria Bilţ.
Dorim să mai menționăm faptul că evenimentul a fost transmis în direct de Grupul Editorial Universul Juridic, grație domnului președinte Nicolae Cîrstea, care a fost prezent la lucrările conferintei.
https://www.facebook.com/portaluj/videos/2443246225946550/
Director ştiinţific şi fondator al conferinţei,
prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Siguranţa persoanei şi construirea capitalului social”.
 

Trimite email
Sunday, 24 September 2023