Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am savurat momente din Istoria Marii Britanii, prezentate de micii actori ai Școlii Gimnaziale Internaționale Agora

Joi seara, în Aula Galbenă a Universității Agora din Oradea,

Am savurat momente din Istoria Marii Britanii, prezentate de micii actori ai Școlii Gimnaziale Internaționale Agora

În mare secret, cum numai cei mici îl știu păstra, îndrăgitul profesor de engleză Crina Miere a pregătit cu elevii din ciclul primar al Școlii Gimnaziale Internaționale Agora două scenete (piese de teatru) spre delectarea, la ceas de seară, a colegilor mai mari, a profesorilor, părinților și bunicilor.

Aseară (joi, 21 noiembrie 2019), pe scena unde studenții de la Drept prezintă procese simulate, cu infractori, procurori, avocați, judecători și polițiști, elevii din ciclul primar ne-au delectate cu roluri mari (precum Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Prințul Filip, dar și cei patru copii ai familiei regale: Charles, Prințul de Wales; Ane, prințesă regală; Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex), prezentând, în limba engleză, lucruri serioase, precum abdicarea Regelui Eduard al VIII-lea și alte momente și personalități marcante din Istoria Marii Britanii, cu ,,armele" lor proprii și secrete (ale copiilor): sinceritate, naivitate, drăgălășenie, spontaneitate, șarm și cu totală dăruire...
Abdicarea Regelui Edward VIII
Așadar, primarii Agora (care nu sunt puțini... fără număr, fără număr, unu și unu) ne-au încântat peste măsură. Imaginile (deloc puține) vorbesc în graiul lor sugestiv despre starea de spirit a primarilor (înainte de alegerea președintelui României - de duminică 24 noiembrie, turul al doilea), stare de-a dreptul molipsitoare, care a întreținut arderea, focul viu în sală, de unde li s-a răspuns artiștilor cu aplauze, cu zâmbete și hohote, după caz, iar ,,corul de cameră" (postat în primele rânduri) le-a ținut isonul.
Superb spectacol regal!
La abdicarea Regelui Edward VIII, marile roluri au fost atribuite lui Andrei Drugaș (mic de statură, mare la sfat) - Regele Edward VIII, față-n față cu frumoasa prințesă Agora, Alexandra Iacob, în rolul - Wallis Simpson; Levai Eric a fost Winfield, Grau-Roșu Eric - Earnest, Ema Mănucu a făcut pe naratorul, iar Mattia Magri l-a întruchipat pe Winston Churchill.
Familia regală britanică
În cea de-a doua scenetă, am făcut cunoștință cu familia regală: cu Regina Elisabeta a II-a, pe numele său complet Elizabeth Alexandra Mary Windsor (Queen of England), jucată de Dalia Pașaniuc și prințul Philip (Duke of Edingurgh), fost prinț al Greciei și Danemarcei, jucat de Giorgio Riccio (mic de statură, dar cu o personalitate puternică, energic și mândru), cu care a avut patru copii: Prince Charles - marele Maxim Drugaș, Andrew (Duke of York) - Marc Levai, Edward (Earl of Wessex) - Max Vidican, respectiv Diana Slusar-Ane (princess Royal) - Natalia Bârsan; în alte roluri: Mara Tutunaru - Camilla Parker, Octavian  Galea - Dodi Al Fayed, Ianis Suciu - William, Emilia Pașaniuc - Kate,  Darius Bulzan - Prince George, Adela Ghiară - Princess Charlotte, Radu Tutunaru - Prince Louis, Hari Țiplea - Prince Harry, Sofia Urs - Meghan, Lukman Warsame - Archie, Filip Iluțan și Mattia Magri - paparazzi.
După căderea cortinei, pe scenă a urcat (în afara concursului) frumoasa familie a domnișoarei prof. Crina Miere, pentru felicitările și pozele de rigoare; nu a lipsit din impresionanta suită de frați, surori, unchi, mătuși, nepoți și verișori, mica prințesă de un an și jumătate, Cezara, care, singură, a umplut scena cu farmecul său inegalabil, aplaudând-o la scenă deschisă pe Kiki, dar și pe primarii Agorei.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (84 de poze) în Galeria foto: Am savurat momente din Istoria Marii Britanii, prezentate de micii actori ai Școlii Gimnaziale Internaționale Agora.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:18:42 Ora de vară a Europei de Est