Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

L-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Aseară și astăzi,

L-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Potrivit bunelor rânduieli, aseară (vineri seara, 29 noiembrie 2019), la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, a fost săvârșită Vecernia, împreunată cu Litia; în procesiune, s-a înconjurat biserica cu sfintele moaște și icoana sărbătorii, purtată de patru militari, după care, în biserică, s-au cântat preacinstitul Paraclis al Sf. Apostol Andrei și Acatistul Sf. Apostol Andrei.

Astăzi (sâmbătă, 30 noiembrie), de dimineață, s-au săvârșit Utrenia și Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, fiind hramul bisericii, s-au pomenit ctitorii și binefăcătorii bisericii, dar și eroii și martirii neamului nostru, care s-au jertfit pentru biserică, pentru neamul nostru, pentru idealul Marii Uniri. Tot acum a fost binecuvântată coliva Sf. Ap. Andrei.
Aseară și astăzi, la sfintele slujbe a oficiat un sobor de 15 preoți: părintele arhimandrit Pantelimon Ilieș de la Mănăstirea Rohia din Maramureș, părintele vicar Lucian Augustin, părintele Bota Vasile din Medieșu Aurit, județul Satu Mare, părintele Bota Marius din Parohia Gelu, județul Satu Mare, părintele Gudea Ioan din Oradea, părintele Ioniță Călin din Aleșd, părintele Merce Lazăr din Petrileni, părintele Bura Nicolae din Băița, părintele Pop Marius din Oradea părintele Jurcă Florin de la Maternitatea Oradea, părintele Măgui Nicolae din Apateu, părintele Todinca Marcel din Săliște de Vașcău, precum și cei trei părinți ai bisericii noastre: părintele vicar Vasile Bota, părintele dr. Ion Alexandru Mizgan și părintele arhidiacon Mihai Dragoș. La sărbătoarea hramului din acest an am fost onorați și de prezența domnului Stelian Gomboș, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, care ne-a bucurat cu cuvântul de învățătură (vineri seara), a domnului senator Cornel Popa și a corului Voces din Oradea.
,,Aș vrea să împletim împreună o cunună"
Astăzi, cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele vicar Lucian Augustin. După ce ne-a vorbit cu sufletul de Sfântul Apostol Andrei, Cel dintâi chemat, Ocrotitorul României, părintele ne-a mărturisit cu mâna pe inimă: ,,Aș vrea să împletim împreună o cunună în care să prindem sărbătoarea de astăzi cu cea de mâine (Ziua Națională a României - n.n.). Noi vom sărbători ziua de mâine tot cu ajutorul lui Dumnezeu. Nu a fost o întâmplare, ci o împlinire la 1 Decembrie. Nu a fost adusă de nimeni, noi am făurit-o, noi am plămădit-o cu mare sacrificiu. Noi am pus pâinea care s-a copt în cuptorul credinței, a dragostei de glia strămoșească. Apoi am scos-o și am împărțit-o la toți zicând: mâncați. Este pâine pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Fiecare popor are un sfânt al lor. Nouă ni l-a dăruit Dumnezeu pe Sfântul Apostol Andrei. Să ne bucurăm și să-l cinstim! Amin".
,,Predica Sf. Apostol Andrei a fost scurtă, dar mărturisitoare"
În intervenția sa de mulțumire, părintele vicar Vasile Bota a ținut să sublinieze: ,,Creștinismul nostru este de sorginte apostolică. Noi nu am fost încreștinați printr-un decret imperial sau dintr-o anumită întâmplare. Încreștinarea poporului român a coincis cu formarea poporului român. De aceea a fost un proces lent, dar profund. Ne-am încreștinat odată cu formarea noastră ca și popor. Și nu ar trebui să fie doar sărbătoarea bisericii noastre; nici măcar sărbătoarea creștinilor ortodocși; ar trebui să fie sărbătoarea tuturor creștinilor din România.
Predica Sf. Apostol Andrei a fost scurtă, dar mărturisitoare. Le-a spus strămoșilor noștri în Dobrogea: ,,L-am găsit pe Mesia, care este Hristos". Și l-a propovăduit pe Hristos cel Răstignit și Înviat.
Să nu ne uităm rădăcinile. Astăzi, sărbătorim Ziua poporului român, sărbătoarea duhovnicească, mâine, sărbătorim Ziua Națională a României", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (86 de poze) în Galeria foto: L-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 1 octombrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!