Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

L-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Aseară și astăzi,

L-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Potrivit bunelor rânduieli, aseară (vineri seara, 29 noiembrie 2019), la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, a fost săvârșită Vecernia, împreunată cu Litia; în procesiune, s-a înconjurat biserica cu sfintele moaște și icoana sărbătorii, purtată de patru militari, după care, în biserică, s-au cântat preacinstitul Paraclis al Sf. Apostol Andrei și Acatistul Sf. Apostol Andrei.

Astăzi (sâmbătă, 30 noiembrie), de dimineață, s-au săvârșit Utrenia și Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, fiind hramul bisericii, s-au pomenit ctitorii și binefăcătorii bisericii, dar și eroii și martirii neamului nostru, care s-au jertfit pentru biserică, pentru neamul nostru, pentru idealul Marii Uniri. Tot acum a fost binecuvântată coliva Sf. Ap. Andrei.
Aseară și astăzi, la sfintele slujbe a oficiat un sobor de 15 preoți: părintele arhimandrit Pantelimon Ilieș de la Mănăstirea Rohia din Maramureș, părintele vicar Lucian Augustin, părintele Bota Vasile din Medieșu Aurit, județul Satu Mare, părintele Bota Marius din Parohia Gelu, județul Satu Mare, părintele Gudea Ioan din Oradea, părintele Ioniță Călin din Aleșd, părintele Merce Lazăr din Petrileni, părintele Bura Nicolae din Băița, părintele Pop Marius din Oradea părintele Jurcă Florin de la Maternitatea Oradea, părintele Măgui Nicolae din Apateu, părintele Todinca Marcel din Săliște de Vașcău, precum și cei trei părinți ai bisericii noastre: părintele vicar Vasile Bota, părintele dr. Ion Alexandru Mizgan și părintele arhidiacon Mihai Dragoș. La sărbătoarea hramului din acest an am fost onorați și de prezența domnului Stelian Gomboș, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, care ne-a bucurat cu cuvântul de învățătură (vineri seara), a domnului senator Cornel Popa și a corului Voces din Oradea.
,,Aș vrea să împletim împreună o cunună"
Astăzi, cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele vicar Lucian Augustin. După ce ne-a vorbit cu sufletul de Sfântul Apostol Andrei, Cel dintâi chemat, Ocrotitorul României, părintele ne-a mărturisit cu mâna pe inimă: ,,Aș vrea să împletim împreună o cunună în care să prindem sărbătoarea de astăzi cu cea de mâine (Ziua Națională a României - n.n.). Noi vom sărbători ziua de mâine tot cu ajutorul lui Dumnezeu. Nu a fost o întâmplare, ci o împlinire la 1 Decembrie. Nu a fost adusă de nimeni, noi am făurit-o, noi am plămădit-o cu mare sacrificiu. Noi am pus pâinea care s-a copt în cuptorul credinței, a dragostei de glia strămoșească. Apoi am scos-o și am împărțit-o la toți zicând: mâncați. Este pâine pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Fiecare popor are un sfânt al lor. Nouă ni l-a dăruit Dumnezeu pe Sfântul Apostol Andrei. Să ne bucurăm și să-l cinstim! Amin".
,,Predica Sf. Apostol Andrei a fost scurtă, dar mărturisitoare"
În intervenția sa de mulțumire, părintele vicar Vasile Bota a ținut să sublinieze: ,,Creștinismul nostru este de sorginte apostolică. Noi nu am fost încreștinați printr-un decret imperial sau dintr-o anumită întâmplare. Încreștinarea poporului român a coincis cu formarea poporului român. De aceea a fost un proces lent, dar profund. Ne-am încreștinat odată cu formarea noastră ca și popor. Și nu ar trebui să fie doar sărbătoarea bisericii noastre; nici măcar sărbătoarea creștinilor ortodocși; ar trebui să fie sărbătoarea tuturor creștinilor din România.
Predica Sf. Apostol Andrei a fost scurtă, dar mărturisitoare. Le-a spus strămoșilor noștri în Dobrogea: ,,L-am găsit pe Mesia, care este Hristos". Și l-a propovăduit pe Hristos cel Răstignit și Înviat.
Să nu ne uităm rădăcinile. Astăzi, sărbătorim Ziua poporului român, sărbătoarea duhovnicească, mâine, sărbătorim Ziua Națională a României", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (86 de poze) în Galeria foto: L-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 26 septembrie 2021