Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Patriotismul și libertățile sunt esențiale, a subliniat domnul prefect Ioan Mihaiu

Duminică, mii de orădeni au sărbătorit Ziua Națională a României

Patriotismul și libertățile sunt esențiale, a subliniat domnul prefect Ioan Mihaiu

Mii de orădeni s-au adunat duminică, 1 Decembrie 2019, în Parcul 1 Decembrie din Oradea și în Centrul Civic, la ceremonia militar-religioasă, respectiv la parada militară, organizate de Instituția Prefectului Bihor și Garnizoana Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și Primăriei Municipiului Oradea.

În cadrul alocuțiunii rostite la ceremonia desfășurată în Parcul 1 Decembrie, domnul prefect Ioan Mihaiu a subliniat ca fiind esențiale în făurirea Marii Unirii, visul și idealul de veacuri ale tuturor românilor, ,,patriotismul celor care simțeau și trăiau românește; responsabilitatea față de țară și binele comun, asumarea identității și curajul de a lua atitudine, de a lupta pentru a vedea concretizat visul Unirii...
Libertățile sunt esențiale. În 1918, am căutat libertatea și chiar am obținut-o. Imediat după 1989, am alergat din nou după libertatea de care am fost privați (...). România sunt eu și România ești tu... România mea este România noastră. România este patria noastră, locul sfânt în care ne manifestăm. Aici râdem și aici plângem; aici visăm și aici iubim...
Vă îndemn pe toți să sărbătorim această zi marcantă pentru istoria poporului nostru. Să recăpătăm încrederea, să redescoperim ideea de unitate națională și să cunoaștem din nou idealuri comune pentru un viitor prosper pentru noi și pentru copiii noștri.
La mulți ani, dragi români, multă sănătate, unitate și echilibru", a urat domnul prefect Ioan Mihaiu, tuturor românilor de Ziua Națională a României.
,,Înțelegându-ne trecutul, pricepem mai bine prezentul..."
,,Trecutul seamănă cu un fel de lampă așezată la intrarea în viitor, a spus (într-o formulare metaforică) doamna conferențiar univ. dr. Alina Stoica în debutul alocuțiunii rostite. Înțelegându-ne trecutul, pricepem mai bine prezentul și poate reușim să organizăm mai bine viitorul". Vorbind despre actul istoric de la 1 Decembrie 1918, a dat Cezarului ce este al Cezarului (și orădenilor, la fel), subliniind ,,Rolul esențial pe care orașul nostru l-a deținut în zorii acelei epoci. La Oradea s-a semnat la 12 octombrie 1918, în mare secret, Declarația de autodeterminare a românilor, redactată de Vasile Goldiș (...). Dragi români, am convingerea că împreună putem duce mai departe creația statală a strămoșilor noștri și a lui Dumnezeu", a conchis doamna conf. univ. dr. Alina Stoica.
Simboluri bihorene (încântătoare), depuneri de flori și parada militară
Grupul vocal ,,Simboluri bihorene", acompaniat de taraful Liceului de Arte, a făcut mai plăcută pentru suflet trecerea de la cele două alocuțiuni la depunerea coroanelor de flori. De evidențiat este faptul că au fost mult mai multe organizații și formațiuni politice care au onorat acest moment, iar elevii s-au dublat, cel puțin ca număr de membri, reprezentând cam aceleași școli gimnaziale, licee și colegii reprezentative ale învățământului orădean. Alături de părinți, însă, am reperat sute de copii, în brațe și pe jos, cu stegulețe tricolore, veniți să admire militarii, mașinile de poliție, câinii și armamentul, obișnuiți fiind cu toate acestea de la zilele Poliției și Jandarmeriei.
Despre parada militară, unde am avut parte de o surpriză (făcută de domnul prefect Ioan Mihaiu) vom vorbi în articolul următor.
Dincolo de tot ceea ce ne diferențiază pe unii de alții, să trăim uniți, dragi români, și să sărbătorim Ziua Națională așa cum simțim fiecare, în armonie și deplin respect reciproc!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (100 de poze) în Galeria foto: Patriotismul și libertățile sunt esențiale, a subliniat domnul prefect Ioan Mihaiu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 10 aprilie 2020