Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

,,The preservative action of sugar on beaker yeast”

De la Cadea la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea

,,The preservative action of sugar on beaker yeast”

În data de 4.12.2019, la Conferința Internațională ,,Innovativa" organizată de Facultatea de Protecția Mediului din Oradea, departamentul ,,Ingineria Produselor Alimentare" au participat trei elevi ai Liceului Tehnologic Nr. 1 Cadea și anume: Korom Attila, clasa a XI-a A, Kis Erika Kitti și Marczin Bernadett, eleve în clasa a XII-a A, toți trei având calificarea profesională Tehnician în industria alimentară cu lucrarea ,,The preservative action of sugar on beaker yeast" (Acțiunea conservantă a zahărului asupra drojdiei de panificație).

Elevii au fost coordonați din punct de vedere științific de către profesorii Lazar Gabriela și Molnar Mihai. Deoarece lucrarea a fost susținută în limba engleză, elevii au fost coordonați la traducerea și în prezentarea lucrării experimentale de către doamna profesor de limba engleză, Molnar Ioana.
Cercetarea a constat din crearea unui sistem compus din apă, zahăr și drojdie. Apoi s-au realizat diferite concentrații de zahăr. Pentru a putea interpreta datele obținute, s-a montat câte un balon deasupra fiecărui pahar Erlenmeyer. Cantitatea de bioxid de carbon format în interiorul balonului a fost introdus prin barbotare într-un cilindru umplut până la preaplin cu apă, acesta din urmă aflându-se imersat cu gura în jos într-un vas cu apă, iar gazul aflat în balon a dislocuit volumul de apă corespunzător volumului de gaz. În cazul fiecărei concentrații de zahăr s-au citit volumele de bioxid de carbon degajat în interiorul cilindrului. Rezultatele au fost exprimate în cm3.
În urma determinărilor realizate, teoretic, elevii s-ar fi așteptat ca activitatea drojdiei de panificație să crească treptat odată cu creșterea concentrației în zahăr a soluției până la un anumit punct, după care să scadă odată cu continuarea creșterii concentrației de zahăr.
Practic însă, determinările realizate în condiții de laborator școlar au demonstrat parțial cele așteptate, deoarece formarea bioxidului de carbon într-adevăr crește odată cu creșterea concentrației în zahăr a soluției, până la un anumit punct, însă după aceea variază oscilant până la declin.
Mulțumim domnilor profesori, dar și elevilor pentru muncă și devotament, iar organizatorilor le mulțumim pentru invitație și încredere dorindu-le multă putere de muncă pentru a putea organiza multe astfel de activități.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,The preservative action of sugar on beaker yeast”.

Trimite email
luni, 15 decembrie 2025 la 22:56:54 Ora standard a Europei de Est