Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Valențe transfrontaliere în formarea profesională dobândită în învățământul preuniversitar

Prima mobilitate, în localitatea Barcelos din Portugalia

Valențe transfrontaliere în formarea profesională dobândită în învățământul preuniversitar

În perioada 25 noiembrie - 6 decembrie 2019, s-a desfășurat în localitatea Barcelos din Portugalia, prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, formare profesională VET, „Plasamente transnaționale pentru dobândirea de competențe profesionale și personale conforme cu cerințele pieței muncii", beneficiar fiind Liceul Teoretic „Arany Janos" din Salonta.

Parteneri în cadrul proiectului sunt PAQ-Equipamentos de escritório și Amigos de Mobilidade din Barcelos, Portugalia. Valoarea totală a proiectului este de 75.380 de euro, sumă ce acoperă toate cheltuielile necesare pentru derularea eficientă, în bune condiții, a activităților propuse a fi desfășurate în cadrul mobilității, precum și în etapa de selecție a participanților.
Scopul acestui proiect este să ofere elevilor participanți posibilitatea completării pregătirii teoretice din liceu în domeniul IT cu o dimensiune practic-aplicativă, printr-o formare inițială de calitate, care să contribuie la dezvoltarea competențelor, abilităților și cunoștințelor necesare unui profesionist cu calificare medie în domeniul I.T, astfel încât acesta să atingă o pregătire temeinică, care să-i permită găsirea cu ușurință a unui loc de muncă sau accesul spre continuarea studiilor la un nivel superior.
Obiectivele proiectului, așa cum au fost ele formulate inițial, sunt: dezvoltarea competențelor, cunoștințelor și abilităților practice în domeniul IT, astfel încât acestea să corespundă standardelor firmelor de profil și elevii să se poată integra și să fie competitivi pe piața muncii; îmbunătățirea competențelor lingvistice pentru a înțelege limbajul profesional IT, a comunica în relațiile de muncă și în diverse contexte; valorificarea oportunităților de colaborare și parteneriat transnațional cu firme din domeniul IT pentru dobândirea de cunoștințe din domeniul antreprenorial și îmbunătățirea practicilor managementului instituțional; dezvoltarea abilităților sociale și civice ale participanților, prin formarea unui comportament profesional și sporirea adaptabilității la medii socio-culturale noi.
Beneficiarii proiectului sunt 30 de elevi ai Liceului Teoretic „Arany Janos", Salonta, din clasa a XI-a A, filiera teoretică, profil real, specializarea matematică-informatică/ intensiv informatică.
Elevii care au fost selectați pentru a participa în prima activitate de mobilitate s-au întors îmbogățiți din toate punctele de vedere de experiența de învățare desfășurată într-un mediu internațional, multicultural, în care au avut ocazia de a împărtăși idei și de a pune bazele unor viitoare proiecte de colaborare transfrontalieră. Elevii din cadrul școlii din România au avut posibilitatea de a dialoga cu elevi din Grecia și din Finlanda, ocazie cu care s-au legat prietenii ce depășesc cadrul restrâns al celor două săptămâni petrecute împreună. Memorabile pentru elevi au fost întâlnirile cu Oceanul Atlantic și cu bogăția culturală și arhitecturală a orașului Porto, vizitat în prima săptămână a mobilității.
Prin participarea la această mobilitate elevilor li s-a oferit oportunitatea de a aprofunda dimensiunea practică a activității de informatician, indiferent de domeniul pe care intenționează să îl urmeze în continuare, competențele dobândite fiind atestate printr-un certificat recunoscut internațional.
Experiența a fost plasată de la bun început sub semnul succesului, mai ales datorită seriozității elevilor care s-au implicat în propria devenire profesională. Au contribuit la buna desfășurare a proiectului atitudinea pozitivă a părinților elevilor, care au conștientizat importanța acestei oportunități, implicarea firmelor partenere din țara gazdă și, nu în ultimul rând, experiența echipei de proiect.
În concluzie, obiectivele proiectului au fost realizate, cel puțin în ceea ce privește primul flux prevăzut în cadrul mobilității, o dovadă concretă a acestui aspect fiind reprezentată de mărturiile elevilor și de atitudinea lor pozitivă față de tot ceea ce au experimentat în cadrul mobilității.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Valențe transfrontaliere în formarea profesională dobândită în învățământul preuniversitar.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 18 mai 2021