Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Micii păstrători ai vechilor tradiţii...

Coborâtori din istorie, din hotare la Hotar

Micii păstrători ai vechilor tradiţii...

Desprinse din negura vremurilor, făcând parte de secole din viaţa ţăranului şi a satului tradiţional românesc, obiceiurile şi tradiţiile populare trăiesc şi azi, în ciuda asaltului nivelator al civilizaţiei contemporane.

Prichindeii din grupa ,,Buburuzelor" de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 - Hotar, au fost protagoniştii unor evenimente din viaţa satului bihorean, de pe valea Crişului Repede.
Îndrumaţi cu dragoste şi căldură de educatoarea Luca Claudia Mirela, prichindeii au pătruns şi ei în lumea mirifică a satului românesc, păstrătorul unor străvechi forme de cultură şi obiceiuri. Au început în toamnă, când au participat activ la despănuşatul porumbului de pe holdă. Au continuat apoi cu tradiționalele plăcinte cu varză şi cartofi, făcute chiar cu mânuţele lor şi ajutaţi de bunicuţa Irina Ţurcaş. Periplul lor prin lumea satului s-a încheiat cu mersul la colindat.
Îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, păstrate şi purtate din generaţie în generaţie, micii colindători au pornit la colindat pe uliţele satului pe la casele sătenilor şi ale părinţilor, care le-au fost gazde minunate. După datina străbună, copiii au fost răsplătiţi cu mere şi nuci şi bineînţeles cu nelipsitele dulciuri.
,,Fără trecut, nu putem avea viitor. Suntem un popor cu o istorie de milioane de ani, cu obiceiuri şi  tradiţii care s-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie şi care ne definesc ca naţie...
Avem datoria ca şi dascăli de a le promova şi de a le transmite mai departe tinerilor și copiilor noștri, pentru că doar așa ne putem păstra identitatea. Prin intermediul acestui proiect mi-am dorit ca cei mici să aibă ocazia să cunoască obiceiurile, tradițiile de odinioară, să le descopere într-o formă cât mai atractivă, pliată pe nevoile lor și zonele lor de interes", afirmă educatoarea Mirela Luca.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Micii păstrători ai vechilor tradiţii...

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 18 mai 2021