Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Boboteaza sau Botezul Domnului în apa Iordanului

Despre botezul săvârșit de Sf. Ioan Botezătorul și botezul creștin

Boboteaza sau Botezul Domnului în apa Iordanului

Am participat ieri (luni, 6 ianuarie 2020), de Bobotează, la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea și la Sfințirea (apelor) Agheasmei celei Mari.

Despre botezul creștin
În cuvântul de învățătură, părintele vicar Vasile Bota a stăruit asupra botezului săvârșit de Sfântul Ioan Botezătorul la apa Iordanului, la Botezul Domnului nostru Iisus Hristos la apa Iordanului, dar a insistat și pe botezul creștin, botezul copiilor, subliniind faptul că păcatul strămoșesc (cu care ne naștem) nu se poate șterge decât prin baia botezului. Însuși Iisus i-a spus odată învățatului Nicodim: ,,dacă nu se va naște cineva (din nou) din apă și din Duh, nu va putea intra în Împărăția lui Dumnezeu". Acesta este botezul creștin, nașterea din apă și din Duh în numele Preasfintei Treimi. Revenind la botezul copiilor, părintele a subliniat: copilul este afundat de trei ori, nu stropit, în numele Preasfintei Treimi; moare de trei ori împreună cu Hristos și de trei ori este ridicat din apă, de trei ori înviază împreună cu Hristos. Botezul creștin este ușa care se deschide fiecărui om spre Împărăția lui Dumnezeu. Prin botezul creștin se șterge păcatul strămoșesc și noi suntem înfiați de către Dumnezeu, devenim fii ai lui Dumnezeu după har. De ce-i botezăm pe copii? Ca să se mântuiască, să aibă această șansă a mântuirii.
Despre botezul, despre iertarea păcatelor, care prefigurează taina spovedaniei
La Botezul Domnului Iisus Hristos în apa Iordanului, părintele a prezentat tot ,,filmul", cu detalii, de la sosirea lui Iisus (fiul Mariei și al lui Iosif din Nazaret), când a fost (re)cunoscut de Ioan care I s-a și adresat: ,,Nu se cuvine ca Tu  să fii botezat de către mine", dar așa s-a întâmplat pentru că așa trebuia să se întâmple ,,ca să se împlinească dreptatea lui Dumnezeu". În momentul în care a ieșit din apă, cerurile s-au deschis, s-au luminat, Duhul Sfânt în chip ca și de porumbel plutea deasupra capului lui Iisus și un glas din ceruri s-a auzit: ,,Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru care bine am voit". Așadar, la Botezul Domnului se descoperă Sfânta Treime"...
Slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari
Apoi, potrivit obiceiului, afară, în fața bisericii, s-a săvârșit slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari.
,,Astăzi, Proorocul și Înaintemergătorul se apropie de Stăpânul și cu frică stă înaintea Lui văzând pogorârea lui Dumnezeu la noi...
Astăzi apele Iordanului se preschimbă în vindecări, cu venirea Domnului...
Astăzi ne-a sosit nouă tuturor vreme de praznic şi ceata sfinților cu noi se adună, şi îngerii cu oamenii împreună-prăznuiesc. Astăzi, harul Sfântului Duh, în chip de porumbel, peste ape se pogoară. Astăzi, Soarele cel neapus a răsărit şi lumea cu lumina Domnului se luminează...
Astăzi, toată făptura se adapă cu revărsări tainice. Astăzi, păcatele oamenilor se curățesc în apele Iordanului. Astăzi, raiul s-a deschis oamenilor și soarele dreptății ne luminează nouă. Astăzi, apa cea amară care era în vremea lui Moise se preface în dulceață poporului cu venirea Domnului... Astăzi, cele de sus cu cele de jos împreună-prăznuiesc şi cele de jos cu cele de sus împreună-vorbesc. Astăzi, obștea cea sfințită și mult vestită a ortodocșilor se bucură. Astăzi, stăpânul merge la botez ca să ridice firea omenească la înălțime... Te-au văzut apele, Dumnezeule! Te-au văzut apele și s-au temut. Iordanul s-a întors înapoi, văzând focul dumnezeirii pogorându-se trupește și intrând într-Însul. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe Sfântul Duh în chip de porumbel pogorându-se și zburând împrejurul Tău. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe Cel nevăzut în chip văzut, pe Făcătorul întrupat, pe Stăpânul în chip de rob. Iordanul s-a întors înapoi și munții au săltat văzând pe Dumnezeu întrupat. Iar norii au dat glas mirându-se de Cel ce a venit. Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat..."
Cu cuvântul lui Dumnezeu în suflet și în gând, cu agheasmă și cu anafură, credincioșii s-au întors acasă bucuroși, în bună rânduială, mai bogați cu cele aflate și primite.
Se spune că timp de opt zile, pe nemâncate, în fiecare dimineață, e bine să gustăm din agheasma (apa sfințită) luată în ziua Bobotezei care este „izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtarea puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească".   
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (48 de poze) în Galeria foto: Boboteaza sau Botezul Domnului în apa Iordanului.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 31 iulie 2021