Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun (XIX)

Lecturile copilăriei - 2019

O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun (XIX)

Activitatea- concurs ,,O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun" face parte din proiectul județean cu participare interjudețeană ,,Lecturile copilăriei" și se află la cea de-a XIX-a ediție.

Proiectul este amplu și se desfășoară pe tot parcursul anului școlar 2019-2020. În cadrul proiectului avem parteneriate cu unități de învățământ și cu alte instituții din diferite localități ale județului Bihor, dar și din alte județe: Primăria Ștei, Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ștei, Biblioteca orășenească, Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, Grădinița Nr. 1 Ștei, Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" Oradea,  Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș", Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca, Grădinița și Școala Primară - Săliște de Vașcău, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" Oradea, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu", Beliș - Cluj, Liceul Tehnologic ,,Dragomir Hurmuzescu" Deva - Hunedoara.
 Proiectul ,,Lecturile copilăriei" este structurat în două părți. Partea întâi cuprinde mai multe activități și s-a derulat în primul semestru, iar partea a doua se va derula pe parcursul semestrului II. În prima parte, respectiv în semestru I, elevii claselor a IV-a A, B, C din partea școlii gazde au avut de citit 10 opere literare (povești, basme, poezii, proverbe, ghicitori) din programa școlară. Elevii le-au rezumat și ilustrat într-un caiet de lecturi, iar munca lor a fost verificată și evaluată, la finele semestrului, de d-na bibliotecar Ileana Tomescu și învățătorii: Cristian Bunta, Lavinia Stan și Bogoșel Voichița.
Tot în cadrul primei părți, am avut un alt moment de pregătire, intitulat ,,În lumea teatrului - scenete". În urma consultării cu profesorii de la catedra de limba și literatura română (prof. Simona Pantea - director, Adelina Panici-Mangra, Ioana Toth, Sanda Merce), dar și cu sprijinul diriginților (prof. Alexandra Sere și Alin Pasca), au fost selectați cei mai talentați elevi-actori din clasele a V-a A și B, pentru a juca diverse roluri în scenetele propuse: Scrisoarea III, Dumbrava minunată, Moș Ion Roată și Unirea (îndrumați de bibl. Tomescu Ileana), iar elevii din clasa a V-a, de la Colegiul Național ,,Avram  Iancu" Ștei, au pregătit sceneta ,,Muma lui Ștefan cel Mare" (coordonați de d-na bibliotecar Cristina Epureanu, cu sprijinul prof. de lb. română Inga Rusu); cele mai frumoase personaje costumate au fost prezente de micuții școlari de la Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș (coordonați de prof. Ruxandra Domokos). Toate aceste pregătiri s-au oglindit în cadrul activității literar-artistice din luna decembrie ,,O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun". Activitatea s-a desfășurat la biblioteca Centrului de Documentare și Informare al Școlii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" Ștei, în data de 19.12.2019, iar organizatorii și conducerea școlii i-au întâmpinat cu drag pe elevii, părinții și partenerii proiectului. Prezentatoarele concursului literar-artistic au fost bibliotecar Ileana Tomescu (organizator și inițiator al proiectului) și prof. documentarist Cristina Andru.
E bine de precizat scopul și obiectivele urmărite în derularea acestui proiect: cultivarea și dezvoltarea gustului pentru lectură, importanța cititului, modul în care îi antrenăm pe elevi în universul lecturii, modul în care le călăuzim pașii spre lumea fermecătoare a poveștilor, a basmelor, a poeziei, spre o lume a cunoașterii, în general. Un dascăl care dovedește măiestrie pedagogică în ceea ce face este un artist desăvârșit în meseria lui. El trebuie să fie o oază de bucurie în universul cunoașterii.
Concursul, juriul și scenetele
Concursul care a urmat, și la care s-au întrecut trei echipaje, a fost jurizat de prof. Liana Moruț, director adjunct (președintele juriului), prof. Sanda Merce și Ioana Toth (membri); echipajul clasei a IV-a A a fost îndrumat de prof. Bunta Cristian, echipajul clasei a IV-a B, de prof. Stan Lavina, iar echipajul clasei a IV-a C, de prof. Bogoșel Voichița; concurenții au avut de trecut șase probe (povești și personaje - scenete; ghicitori literare - descoperă personajul; cine știe răspunde; proverbe românești; chipul autorului; recunoașteți fragmentul). Între probe am avut cântece și colinde; și-au dat concursul membrii grupului de colindatori ,,Tinere mlădițe" (elevi din clasele a II-a A, a II-a C, a III-a C, a III-a D, a IV-a C, îndrumați de învățătorii: Angelica Miara, Felicia Țoța și Fâșie Romulus), eleva Roberta Moș (a VIII-a D), care a interpretat un colind în limba engleză, coordonator, prof. Natalia Bunduruș, precum și grupul vocal ,,Armonia", condus de dl. prof. Gheorghe Drăgan. La anunțarea rezultatelor și înmânarea premiilor, președintele juriului, d-șoara prof. Liana Moruț, a ținut să sublinieze rolul, importanța și valoarea lecturii.
Darurile Moșului
Nelipsit de la întâlnirea noastră a fost și la această ediție Moș Crăciun, pe care îl așteptăm cu toții cu mult drag în fiecare an cu darurile sale. De această dată, Moșul a fost însoțit de cinci crăciunițe dansatoare, care au prezentat un dans modern (coordonate de prof. Cristina Andru și Sanda Merce). Mulțumim sponsorilor (Primăria, Consiliul Local și S.C. Buru S.R.L.), care l-au ajutat pe Moșul în procurarea darurilor .
Cele mai frumoase desene!
Dorim să felicităm partenerii noștri pentru lucrările pe care ni le-au expediat și la această ediție. E vorba despre un mare număr de desene, aparținând unor elevi talentați, coordonați de prof. Crișan Monica, Chirilă Monica, Șuscu Anca, Bota Corina (de la Liceul Tehnologic ,,Dragomir Hurmuzescu", Deva - Hunedoara); prof. Mocean Mihaela și Vancea Gabriel (de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Beliș - Cluj); bibl. Tipi Delia, director, prof. dr. Bîrlădeanu Gheorghina și Culda Florin (de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" Oradea); director, prof. Bara Georgeta, Tomescu-Bogdan Ioana, Ruje Lenuța (de la Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" Oradea); prof. Mlendea Delia, Rada Daniela, Nemeș Mihaela (de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș); prof. Cernău Lucreția, Răștaru Ana, Vesa Adina, Stângă Adriana, Tuduce Elena (de la Grădinița Nr 1 Ștei); prof. Ilieș Angela, Heredea Petronela, Șerb Amelia (de la Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca); prof. Meza Mirela, Nica Daciana, Teuca Simona (de la Grădinița și Școala Primară Săliște de Vașcău).
Cele mai izbutite lucrări vor ajunge să fie expuse și la expozițiile de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Casa Corpului Didactic Bihor, unde vor fi evaluate și prezentate de d-na bibliotecar Trofin Mariana și doamna director Bodiu Carmen. (E.P.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun (XIX).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 7 august 2020

Poza zilei

La mulți ani, Alexandru!

Astăzi, joi, 6 august 2020, Alexandru împlinește 8 ani.
La mulți ani, Alexandru!
Poza e făcută într-un loc care îți va stârni amintiri frumoase, cu siguranță.
Noi, toți, te iubim și te îmbrățișăm de la distanță...
de la mii de kilometri, de peste mări și țări!