Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri”

Luni, părintele Nicolaie Mara a fost prohodit de peste 30 de preoți

,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri”

,,S-a mutat din viața aceasta în veșnicie vrednicul de pomenire părintele Nicolaie Mara, protoiereu (consilier bisericesc), slujitor și la Biserica Sf. Apostol Andrei, dintru începuturi, după cum aveam să aflăm duminică, 26 ianuarie 2020, de la părintele vicar Vasile Bota.

Așa cum i-am făgăduit în timpul vieții, aici, am să-l prohodim, în Biserica Sf. Apostol Andrei. L-am îmbrăcat după rânduiala bisericii... Aseară (sâmbătă - n.n.), am săvârșit prima slujbă a privegherii. Astăzi (duminică - n.n.), iată, a rânduit Dumnezeu zi de duminică, Ziua Învierii, să fim împreună, noi în preajma trupului neînsuflețit al părintelui, deseară (duminică seara - n.n.), vom săvârși a doua parte a slujbei privegherii, iar mâine (luni - n.n.), la ora 12.00, tot aici, în Biserica Sf. Apostol Andrei, am să-l prohodim și apoi, purtat pe mâini de către preoți, vom înconjura biserica în procesiune și-apoi o să-l petrecem spre mormânt..."
Mesajul preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec
Astăzi (luni, 27 ianuarie), părintele Nicolaie Mara a fost prohodit de peste 30 de preoți (până la 40, apreciază părintele vicar Vasile Bota), la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea.
La sfârșitul slujbei de înmormântare, părintele Ciprian Balint, consilier juridic al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, preot paroh al Bisericii Buna Vestire, a prezentat mesajul preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, din care spicuim: ,,Dumnezeu l-a chemat (pe părintele Nicolaie Mara - n.n.) să fie slujitor al altarului cel ceresc al Împărăției Sale celei veșnice... Familiei îndoliate și tuturor credincioșilor care l-au cunoscut și prețuit, vrem să transmitem întreaga noastră compasiune, cuvânt de îmbărbătare și de speranță, împletit cu rugăciunea către milostivul Dumnezeu ca să așeze sufletul său dimpreună cu toți sfinții și drepții care au bine plăcut înaintea feței Sale... Veșnica lui pomenire, vrednică de amintire. În veci să fie pomenirea lui"! - Sofronie, episcopul Oradiei.
Vorbind în nume personal, părintele Ciprian Balint a ținut apoi să facă cunoscute ,,gesturile de frățietate și dragoste", de care se bucură părintele Nicolaie Mara în Parohia Buna Vestire. ,,Pentru că iată, din când în când, se nasc oameni minunați, din când în când apar și preoți deosebiți... care reușesc să rămână adevărate repere în inimile noastre..."
,,A știut să râdă plângând, a știut să plângă râzând"
Cunoscându-l atât de bine, părintele Vasile Sabău, fost consilier economic al Episcopiei (în timp ce părintele Nicolaie Mara era consilier administrativ), a conturat profilul moral și profesional al regretatului părinte Mara, a depănat amintiri și a concluzionat: ,,A știut să râdă plângând, a știut să plângă râzând și asta numai pentru că  a iubit și pe Dumnezeu și pe oameni. Va rămâne în sufletele noastre ca un reper".
Și părintele vicar Augustin Lucian a depănat amintiri, dar a dorit să sublinieze sub ce presiune au făcut școala și teologia o mână de studenți la Sibiu în 1965. ,,Nu a fost ușor să fii student la teologie în anii 1954, 58, 60. Eram ocărâți"!
,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri"
La rândul său, părintele vicar Vasile Bota, sufletul, organizatorul și moderatorul manifestărilor desfășurate la Biserica Sfântul Apostol Andrei (sâmbătă, duminică și luni) pentru împlinirea tuturor rânduielilor bisericești întru cinstirea regretatului părinte Nicolaie Mara, a prezentat câteva repere din viața și activitatea părintelui Nicolaie Mara (născut în Urviș, în 10 decembrie 1936, absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, între 1956-1960; 1961-1971, preot în Parohia Tulca, 1971-1974 - secretar eparhial al Episcopiei Oradea, apoi 15 ani consilier administrativ bisericesc al Episcopiei Oradea, preot paroh la Biserica Buna Vestire, până în 2006, când s-a pensionat, la vârsta de 70 de ani, între 2001 și 2004, a slujit și la Biserica Sf. Apostol Andrei).
,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri pentru că, dragii mei, preotul rămâne preot și aici pe pământ, dar și după ce se mută în Împărăția lui Dumnezeu. Ce este preoția? Este o chemare; o primă trăsătură și cea mai importantă este dăruirea și slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor... Părintele Nicolaie Mara a fost înzestrat cu multe daruri, cu mulți talanți. A avut o voce de excepție. Câte inimi a luminat prin cuvântul său...
Sunt foarte fericit că am putut să-i organizăm astfel înmormântarea, așa cum se cuvine unui preot", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (97 de poze) în Galeria foto: ,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri”.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 31 iulie 2021