Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Vom fi singurul județ din zona de vest cu 12 stații meteo

Bihorul va beneficia de două radare

Vom fi singurul județ din zona de vest cu 12 stații meteo

Ieri, 11 februarie 2020, la Instituția Prefectului - Județul Bihor a avut loc conferința de presă susținută de prefectul Dumitru Țiplea, având ca invitați pe directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu și pe directorul Centrului Meteorologic Regional Banat-Crișana, Silvia Barbu.

În prealabil, directorul general al A.N.M. Elena Mateescu, a participat la o ședință de lucru, solicitată de domnul prefect, ca urmare a acurateții insuficiente a datelor meteorologice furnizate la nivelul județului Bihor la începutul lunii februarie.
În cadrul conferinței s-a anunțat o investiție de peste 5 milioane euro în echipamente pentru sistemul de colectare a datelor meteo în județul Bihor, care va începe în luna aprilie a acestui an și se va finaliza în următorii trei ani. Dotările vor fi sub forma a cinci stații meteo de ultimă generație; un radar meteorologic, precum și un sistem de detecție a fulgerelor.
Amplasarea echipamentelor a fost decisă cu consultarea prefectului Dumitru Țiplea. Cele cinci stații meteo vor fi amplasate, aproximativ în următoarele zone: două stații între Oradea și Chișineu-Criș; o stație între Holod și Borod; una în zona Brusturi, iar cea de-a cincea în zona Marghita - Otomani.
Radarul meteorologic va fi poziționat pe Dealul Vântului, urmând ca senzorul de detecție a fulgerelor să fie amplasat în Oradea.
Bihorul va deveni astfel singurul județ din țară care va beneficia de două radare și singurul județ din zona de vest cu 12 stații meteo.
Prefectul Dumitru Țiplea a dat asigurări că Instituția Prefectului - Județul Bihor va face toate diligențele necesare pentru obținerea amplasamentelor noilor echipamente.
Cancelaria Prefectului

Trimite email

duminică, 29 martie 2020