Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
31 octombrie 2025

Pe 1 noiembrie are loc cel mai amplu eveniment educațional de robotică din România, dedicat elevilor pasionați de tehnologie, programare și inovație:
Finala Concursului Național de Robotică Nextlab.tech 2025 (P)
Sâmbătă, 1 noiembrie 2025, are loc la Palatul ASE din București, Piata Romana 6, finala Concursului Național de Robotică Nextlab.tech 2025. Noutatea acestei ediții este că elevii vor expune proiectele lor pentru public pe durata întregii zile, oferind vizitatorilor ocazia să descopere inovațiile lor în mod direct.
Concursul este organizat de Asociația ,,Clubul Informaticii Economice – CyberKnowledgeClub” (CKC), fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București, în parteneriat cu Colegiul Național ,,Sf. Sava” din București. Banca Comercială Română este sponsor principal la nivel național al acestui program, alături de care contribuie și compania SAP România si EdAstra Tech.
Sprijinul logistic este oferit de start-up-ul Nextlab.tech.
Nextlab.tech este cel mai mare concurs de robotică din România și este înregistrat în calendarul Ministerului Educației și Cercetării.
La acest eveniment educațional de robotică din România, dedicat elevilor pasionați de tehnologie, programare și inovație sunt așteptați sute de tineri din întreaga țară care își vor prezenta creațiile în cadrul probelor de Robotică Creativă, Robotică Sustenabilă și Verde, Line Follower și Labirint.
Participanții vor avea în continuare ocazia să își testeze roboții și să participe la sesiuni de jurizare organizate de specialiști din domeniul IT și educațional. Punctajele vor fi anunțate la finalul zilei, iar festivitatea de premiere se va desfășura a doua zi în format hibrid.
Vizitatorii sunt bineveniți să participe și să exploreze lumea fascinantă a roboticii educaționale.
Agenda finalei Concursului Național de Robotică Nextlab.tech 2025
Data: 1 – 2 noiembrie 2025
Locația: Academia de Studii Economice din București (ASE) – Piața Romană 6, et. 3-4, București 010552
Sâmbătă, 1 noiembrie 2025
8:00 –9:00 – Acces invitați și participanți / Deschiderea înscrierilor
9:00 – 9:30 – Festivitatea de deschidere (în AMFITEATRU I din clădirea Ion N Angelescu ASE)
9:30 – 10:00 – Pregătirea proiectelor pentru prezentare în zonele alocate de organizatori
10:00 – 13:00 – Jurizarea proiectelor (program specific în funcție de probă)
13:00 – 13:30 – Pauză de masă
13:30 – 17:00 – Jurizarea proiectelor (program specific în funcție de probă)
17:15 – Termen limită pentru depunerea contestațiilor

18:00 – Afișarea rezultatelor parțiale (la probele concursului)
18:00 – 18:45 – Organizarea și desfășurarea probelor de baraj
Duminică, 2 noiembrie 2025
10:00 – Afișarea rezultatelor finale pe site-ul oficial al concursului:
12:00 – Premierea participanților în format hibrid.
Vă așteptăm să fiți alături de tinerii inovatori care modelează viitorul roboticii în România!

Olimpiada gastronomică de la Stuttgart!

Şefii bucătarilor din întreaga lume au gustat, în premieră, produse alimentare tradiţionale bihorene!

Olimpiada gastronomică de la Stuttgart!

Proiectul a fost iniţiat şi derulat de „GOOD CHEFS Oradea", cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România.

Produsele alimentare tradiţionale bihorene au fost promovate la cel mai important eveniment culinar mondial al anului: Olimpiada gastronomică de la Stuttgart! La degustarea organizată luni, 17 februarie 2020, de „GOOD CHEFS Oradea" au participat conducerea World Association of Chefs Societies (inclusiv preşedintele Thomas Gugler), şefii bucătarilor din mai toate ţările participante la Olimpiadă, dar şi echipele naţionale de seniori şi juniori ale României. Pe masă au fost pâine, mezeluri şi brânzeturi, miere şi dulceţuri, zacuscă şi murături, siropuri, sucuri şi ceaiuri, pălincă, vin şi bere, toate din Bihor. Degustătorii au fost încântaţi...
Degustarea a avut loc chiar la standul W.A.C.S. (World Chefs Village). Produsele oferite spre degustare, pe care le enumerăm integral mai jos, au fost oferite gratuit de producătorii bihoreni, cărora le mulţumim! De asemenea, mulţumim şi conducerii A.N.B.C.T. România (în special preşedintelui Ştefan Bercea, lui Paul Siserman şi Adrian Neag) pentru oportunitate şi pentru munca de pregătire a mesei!
Pâine tradiţională, cornuleţe cu gem de prune, chec cu vişine (Pită Lugaş)
Salam „D'ALE PORCULUI" (Carmangeria Bene - Salonta)
Cârnaţi, jumări şi salam de mangaliţă, salam de vânat, tobă tradiţională (Andromi, Carmangeria Bene - Salonta)
Pastramă de vânat (Carmangeria La Seba - Oradea)
Caşcaval maturat din lapte organic de capră cu busuioc/ chimen (Lapte organic de capră - Uileacu de Munte)
„Fructonată", dulceaţă bio din fructe (Phenalex)
Sirop şi dulceaţă bio din cătină, cătină bio în miere (Mateaş Ramona I.I. - Oşorhei)
Miere de brad şi zmeur, castan, mană, salcâm, tei, polifloră; sâmburi de nucă în miere (Stupina Popa - Pomezeu, Maria Brânzaş P.F.A. - Calea Mare)
Păstrăv afumat cu brad, pate din ficat de păstrăv, zacuscă cu păstrăv (Păstrăvia Şoimuş - Roşia)
Zacuscă bio de pitoance şi ghebe/ fasole/ vinete (Straiţa Bunicii - Sălişte de Vaşcău, Phenalex)
Dulceaţă de ardei iute cu pepene galben/ prune/ piersici (Straiţa Bunicii)
Siropuri naturale (Straiţa Bunicii, Bocceluţa cu Bucate, Melisa Plant - Poienii de Jos)
Trufe din Ţara Beiuşului (Bocceluţa cu bucate)
Fructe bio uscate (Phenalex)
Hribi şi gălbiori uscaţi (Bocceluţa cu bucate)
Pălincă de Pomezeu; Pălincă de gutui (Manufactura Fenesi Oradea)
Vin de Diosig (Crama Mados); Vin de coacăze (Manufactura Fenesi)
Prima bere sălbatică românească, fermentată pe coacăze negre (Addictive Brewing Oradea)
Must concentrat de struguri (Phenalex)
Suc din fructe presate la rece (Freshbit Oradea)
Ceai din plante medicinale (Melisa Plant)
Produse bio din lavandă (Lavanda Criss - Calea Mare)
Delegaţia „GOOD CHEFS Oradea" i-a cuprins pe Nicolae Pop, iniţiatorul conceptului, Ciprian Urs (ManagEvent) şi Horia Ciocan (Addictive Brewing).

Trimite email
marți, 4 noiembrie 2025, 05:25:42 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Invitație BestMusic

Eros Ramazzotti va concerta, la
Laminor Arena, București,
miercuri, 22 aprilie 2026, ora 20.00 (acces de la 18.00).