Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Olimpiada gastronomică de la Stuttgart!

Şefii bucătarilor din întreaga lume au gustat, în premieră, produse alimentare tradiţionale bihorene!

Olimpiada gastronomică de la Stuttgart!

Proiectul a fost iniţiat şi derulat de „GOOD CHEFS Oradea", cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România.

Produsele alimentare tradiţionale bihorene au fost promovate la cel mai important eveniment culinar mondial al anului: Olimpiada gastronomică de la Stuttgart! La degustarea organizată luni, 17 februarie 2020, de „GOOD CHEFS Oradea" au participat conducerea World Association of Chefs Societies (inclusiv preşedintele Thomas Gugler), şefii bucătarilor din mai toate ţările participante la Olimpiadă, dar şi echipele naţionale de seniori şi juniori ale României. Pe masă au fost pâine, mezeluri şi brânzeturi, miere şi dulceţuri, zacuscă şi murături, siropuri, sucuri şi ceaiuri, pălincă, vin şi bere, toate din Bihor. Degustătorii au fost încântaţi...
Degustarea a avut loc chiar la standul W.A.C.S. (World Chefs Village). Produsele oferite spre degustare, pe care le enumerăm integral mai jos, au fost oferite gratuit de producătorii bihoreni, cărora le mulţumim! De asemenea, mulţumim şi conducerii A.N.B.C.T. România (în special preşedintelui Ştefan Bercea, lui Paul Siserman şi Adrian Neag) pentru oportunitate şi pentru munca de pregătire a mesei!
Pâine tradiţională, cornuleţe cu gem de prune, chec cu vişine (Pită Lugaş)
Salam „D'ALE PORCULUI" (Carmangeria Bene - Salonta)
Cârnaţi, jumări şi salam de mangaliţă, salam de vânat, tobă tradiţională (Andromi, Carmangeria Bene - Salonta)
Pastramă de vânat (Carmangeria La Seba - Oradea)
Caşcaval maturat din lapte organic de capră cu busuioc/ chimen (Lapte organic de capră - Uileacu de Munte)
„Fructonată", dulceaţă bio din fructe (Phenalex)
Sirop şi dulceaţă bio din cătină, cătină bio în miere (Mateaş Ramona I.I. - Oşorhei)
Miere de brad şi zmeur, castan, mană, salcâm, tei, polifloră; sâmburi de nucă în miere (Stupina Popa - Pomezeu, Maria Brânzaş P.F.A. - Calea Mare)
Păstrăv afumat cu brad, pate din ficat de păstrăv, zacuscă cu păstrăv (Păstrăvia Şoimuş - Roşia)
Zacuscă bio de pitoance şi ghebe/ fasole/ vinete (Straiţa Bunicii - Sălişte de Vaşcău, Phenalex)
Dulceaţă de ardei iute cu pepene galben/ prune/ piersici (Straiţa Bunicii)
Siropuri naturale (Straiţa Bunicii, Bocceluţa cu Bucate, Melisa Plant - Poienii de Jos)
Trufe din Ţara Beiuşului (Bocceluţa cu bucate)
Fructe bio uscate (Phenalex)
Hribi şi gălbiori uscaţi (Bocceluţa cu bucate)
Pălincă de Pomezeu; Pălincă de gutui (Manufactura Fenesi Oradea)
Vin de Diosig (Crama Mados); Vin de coacăze (Manufactura Fenesi)
Prima bere sălbatică românească, fermentată pe coacăze negre (Addictive Brewing Oradea)
Must concentrat de struguri (Phenalex)
Suc din fructe presate la rece (Freshbit Oradea)
Ceai din plante medicinale (Melisa Plant)
Produse bio din lavandă (Lavanda Criss - Calea Mare)
Delegaţia „GOOD CHEFS Oradea" i-a cuprins pe Nicolae Pop, iniţiatorul conceptului, Ciprian Urs (ManagEvent) şi Horia Ciocan (Addictive Brewing).

Trimite email

marți, 7 decembrie 2021