Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Treizeci de ani de ,,Vatră Românească” în Bihor!

,,Unde-i fratele David”? Unde-s Andrei și Alexandru?

Treizeci de ani de ,,Vatră Românească” în Bihor!

Domnul economist Ioan Chivari, prim-vicepreședinte al Uniunii ,,Vatra Românească", Filiala Bihor , ne-a invitat marți, 10 martie 2020, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" Bihor, la sărbătorirea celor treizeci de ani de ,,Vatră Românească" în Bihor, vorba domniei sale, Ioan Chivari. Puteam să-l refuz pe Excelența sa?

,,Dacă fratele Dabija" (cum i-ar spune ,,fratele David" - domnul profesor Teodor David), distinsul academician și scriitor Nicolae Dabija, românul cu titlu de excelență din Republica Moldova, ar fi participat, ieri, la Oradea, la sărbătoarea ,,Vetrei Românești", ar fi întrebat: ,,Unde-i fratele David"?  observând absența domnului profesor Teodor David din prezidiul manifestării.
Unde sunt mai tinerii vrednici, studentul Andrei și profesorul Alexandru, reprezentanți ai viitorului ,,Vetrei" orădene și bihorene? întrebăm noi...
,,Iubiți-vă vatra și nu o lăsați nimănui pentru nimic"!
Domnul președinte Ioan Laza a propus și s-a intonat Imnul național al României, după care părintele Vasile Sabău a rostit rugăciunea Domnească ,,Tatăl Nostru", fiind și primul vorbitor  (din public) care a arătat că este printre cei care au fost prezenți în sală (sala festivă a Lic. T. ,,Aurel Lazăr"), la 1 martie 1990, la constituirea Filialei Bihor a ,,Vetrei Românești". ,,Țineți-vă de vatră. Iubiți-vă vatra și nu o lăsați nimănui pentru nimic", a conchis părintele Vasile Sabău.
,,Iată, bibliotecarii pot să fie eroi"
În cuvântul său, doamna Ligia Mirișan, managerul instituției gazde, s-a referit la invitatul special al evenimentului, bibliotecarul-erou Avram Iancu, invitat în prezidiu (iar soția și cele trei fetițe în primul rând).
,,Salutăm prezența colegului nostru Avram Iancu pentru că și el este bibliotecar. Îi mulțumim că a venit la Biblioteca Județeană, că participă la acest minunat eveniment... Îi mulțumim că a făcut din meseria de bibliotecar una de erou. Iată, bibliotecarii pot să fie eroi, și nu orice eroi", a concluzionat doamna director Ligia Mirișan.
Filiala Bihor este a treia înființată, după Târgu Mureș și Cluj
Aruncând o privire prin sală, președintele Filialei Bihor a Uniunii ,,Vatra Românească", domnul profesor Ioan Laza, a remarcat prezența unor domni generali (generalul în retragere Mihai Corneliu Lungu, fostul comandant al Garnizoanei Oradea, generalul  de brigadă cu o stea (r.) Vasile Creț (președinte al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ,,General Traian Moșoiu", Filiala Bihor), conf. univ. dr. la Universitatea Agora din Oradea - n.n.), alți ofițeri (col. ing. Dan Poinar, președintele A.N.C.E. „Regina Maria"; istoricul militar, colonel (r.) dr. Constantin Moșincat - n.n.), sculptorul Dumitru Paina (sculptorul statuii Regina Maria), elevi de Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" și Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", precum și mulți prieteni...
,,O organizație patriotică, de atitudine civică. social- culturală"...
Din amplul raport prezentat de președintele filialei, am reținut câteva linii directoare și activități semnificative.
,,La ceas aniversar, putem afirma că în aceste trei decenii, Uniunea ,,Vatra Românească" nu a contenit să fie o organizație patriotică, de atitudine civică, social-culturală, o susținătoare a idealurilor de reîntregire, de unitate și de demnitate națională"; a luat atitudine tranșantă în problemele economice de interes național, față de derapajele păguboase înregistrate în gestionarea economiei țării, față de distrugerea unor platforme economice, împotriva jafului din economie, a privatizărilor contrare interesului național, față de mafia retrocedărilor de proprietate, fie ele imobiliare sau silvice; a apreciat ca fiind antinațională și contrar interesului producătorului autohton liberalizarea vânzării pământului către străini; a sancționat neimplicarea statului în protejarea avuției naționale...; a susținut, a organizat ori s-a implicat în desfășurarea de acțiuni cultural-patriotice (spectacole, concerte, conferințe, gala tinerelor talente); în plan editorial, s-a implicat în realizarea și publicarea de articole și volume, în acțiuni pentru strângere de fonduri destinate ridicării unei statui a voievodului Menumorut sau pentru ajutorarea unor comunități care au suferit de pe urma unor inundații; organizarea pelerinajului ,,Florile recunoștinței", valorizând pentru memoria comunității zestrea de monumente  ale municipiului Oradea; organizarea unor întâlniri memorabile, a unor lansări de carte cu reputați oameni de cultură, istorici, diplomați, academicieni și jurnaliști; participare la toate evenimentele importante ale comunității, de istorie locală și națională: 24 Ianuarie, 1 Decembrie, 9 Mai, 12 Octombrie, 20 Aprilie...; depuneri de coroane cu acest prilej, dar și cu alte ocazii în județ, dar și în afara țării, la monumente ale ostașilor români căzuți în al doilea război mondial pe teritoriul Ungariei și Slovaciei; prezențe constante la manifestări de suflet la Țebea, Alba Iulia, Blaj...; colectare și donare de carte pentru frații noștri din Republica Moldova, Ungaria și Banatul Sârbesc, iar la acest capitol ,,fratele Teodor David și fratele Ioan Chivari sunt campioni și pot povesti câte mii de volume au fost dăruite fraților de peste Prut și câte biblioteci au fost înființate cu cărțile dăruite de orădeni și bihoreni, câte articole s-au publicat și câte cărți s-au tipărit, care ilustrează truda și râvna frățească...
Iar noi vorbim în cunoștință de cauză, fiind martori (fotoreporteri) la nenumărate acțiuni organizate de fratele David și fratele Chivari, împreună cu fratele Dabija, la Livada - Nojorid, la Prefectura Bihor sau la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna"...
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Treizeci de ani de ,,Vatră Românească” în Bihor!

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 04:30:06 Ora de vară a Europei de Est