Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un bal mascat pentru alungarea iernii

Luni, la Grădinița nr. 2 (structura Grădiniței nr. 56 –“Lotus” din Oradea)

Un bal mascat pentru alungarea iernii

Copiii de la secția maghiară a Grădiniței nr. 2 din Oradea (structura Grădiniței nr. 56 – “Lotus”) s-au deghizat, luni (16 februarie 2009), în pisici, zâne, prințese, purceluși, Spiderman, Superman..., iar educatoarele lor, inst. Habineac Erzsebet și Gati Boroka, au fost Zâna zăpezii, respectiv clownul Bobiță.

În cadrul unui carnaval tradițional, ei și-au propus să alunge iarna, potrivit unor obiceiurilor maghiare străvechi.
Carnavalul – o etapă de evaluare
Acest “banal” carnaval trebuie privit însă în toată complexitatea lui ca o etapă de evaluare a unei munci susținute, desfășurate pe o perioadă de două săptămâni, timp în care au avut loc nenumărate activități instructiv-educative: confecționare și decorare de măști, ornarea corespunzătoare a sălii de grupă cu decorațiuni făcute de copii, astfel încât sala lor de grupă a devenit o adevărată sală de teatru (teatru de măști și teatru de umbre cu siluete). Pentru acest teatru, copiii au confecționat diferite personaje de poveste întruchipând animale năstrușnice create de imaginația lor din linguri de lemn, fire de lână, mătură, semințe naturale de floarea-soarelui și boabe de porumb, după cum aveam să aflăm de la inst. Gati Boroka, iar directoarea grădiniței, inst. Dana Lukacs, a ținut să sublinieze, pe lângă munca enormă depusă, “preocuparea constantă a celor două educatoare institutoare în dezvoltarea creativității copiilor, ele însele fiind pline de idei ingenioase, creative, după cum am putut constata și cu prilejul unor activități de inspecție la ore. La o activitate muzicală, au confecționat cu copiii instrumente muzicale simple, iar acum, după cum s-a putut observa, au apelat la o sumedenie de jocuri și întreceri distractive, antrenante, pe grupe, în perechi și individual, pentru o implicare cât mai mare a tuturor copiilor”.
Participarea activă a părinților
Într-adevăr, pentru antrenarea tuturor copiilor, s-a utilizat o gamă bogată și variată de jocuri de mișcare: deplasare în cerc pe o piesă muzicală cu ocuparea locului pe scaun la oprirea melodiei (dar, între timp, educatoarele au subtilizat câte un scaun-două, astfel încât un jucător sau doi să rămână în picioare, fiind eliminați din joc), dans în perechi și în cerc, au umflat și au spart baloane, au mâncat gogoși (gogoșii fiind atârnați, copiii trebuiau să se străduiască să-i apuce cu gura fără să se folosească de mâini), umplerea unei sticluțe cu macaroane, precum și ceremonialul de alungare a iernii prin descântec și prin desfacerea unei păpuși din paie.
În partea a doua, copiii și părinții s-au retras într-o altă sală unde au muncit cot la cot, pe grupe, la măsuțe, pentru decorarea unor măști și confecționarea clownului - simbolul carnavalului.
Tot potrivit tradiției, la sfârșit, copiii au fost recompensați cu  gogoși de casă, făcuți de părinți și cu un pahar de suc.
Așa după cum se obișnuiește, la carnaval au participat și colegele de la secția română: inst. Lucia Golban, Maria Calma și Delia Ardelean, alături de inst. Dana Lukacs, directoarea Grădiniței nr. 56 – “Lotus”, grădinița coordonatoare. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un bal mascat pentru alungarea iernii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 5 aprilie 2020