Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala de dans și bune maniere „Ars Nova” din Oradea

O nouă provocare

Școala de dans și bune maniere „Ars Nova” din Oradea

Școala de dans și bune maniere „Ars Nova” din Oradea s-a născut ca o încercare de a readuce orădenilor șansa de a experimenta dansul în adevăratul sens al cuvântului, de a oferi fiecăruia posibilitatea dezvoltării personale pe care o poate aduce această activitate – scopul nostru fiind dincolo de performanța strict tehnică, formarea și consolidarea unor valori prea puțin întâlnite în prezent – stil, eleganță, încredere, armonie…

 Pe lângă excelența în dans, „Ars Nova” promovează excelența în plan personal, educând atât fizicul, cât și psihicul.
 Școala a luat ființă cu 10 ani în urmă, sub conducerea a două gimnaste, multiple campioane naționale, cu scopul de a continua și a modela noi talente în arta jazz-baletului, baletului clasic, a show-dance-ului și a gimnasticii ritmice.
 De-a lungul celor zece ani, școala a crescut constant, ajungând în prezent la un număr de aproximativ 100 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 13 ani, care practică o gamă largă de cursuri: gimnastică de inițiere, gimnastică de întreținere, balet, jazz-balet, show-dance, majorete și gimnastică ritmică, sub atenta coordonare a profesorilor de specialitate ai școlii.
 Atenția pe care o acordăm fiecărei sesiuni de pregătire, precum și dedicația profesorilor în educarea copiilor și inspirarea noțiunilor de performanță sau profesionalism se observă în participarea acestora la campionate naționale, europene și mondiale, unde rezultatele n-au întârziat să apară.
 Școala oferă în același timp cursuri inedite și pentru adulți - aerobic dance, GAG, tone-up, tae-bo, master streching, step aerobic, jazz-balet, ore private de aerobic și modelare corporală.
 Cine suntem
• cea mai renumită școală de dans, promotoarea showdance-ului, jazz balet-ului, majoretelor
• cele mai bune rezultate atât pe plan național, cât și pe plan internațional la secțiunile la care am participat
• cei mai valoroși și experimentați profesori antrenori
• cei mai buni coregrafi
• cei mai buni organizatori și realizatori de show-uri publicitare
• cele mai variate programe de pregătire în dans
• cea mai prezentă școală de dans în emisiuni de televiziune
• cele mai inedite programe de pregătire fizică, modelare corporală și recreere, atât pentru copii, cât și pentru adulți
 Ce ne propunem
 Să milităm pentru ideea că sportul este:
  •sănătos și sigur, loial și tolerant, bazându-se pe valori etice înalte, capabil să favorizeze  înflorirea personală la toate nivelurile
   •un mijloc de recreere - o modalitate de petrecere plăcută a timpului liber
    •un mijloc de îmbunătățire a sănătății, a aspectului, a unor calități
    •un mijloc de corectare a deficiențelor fizice sau psihologice             
    •o modalitate de câștig 
    •un mod de viață
 Să milităm  pentru frumos, armonie, eleganță, ocaziile apreciabile care ți le oferă pentru contacte interumane și integrare în societate; socializare între indivizi, bună dispoziție, relaxare, plăcerea de a trăi prin sport și muzică, bucuria succesului, fair play.
  Rolul nostru este de a încuraja spiritul sportiv, toleranța, respectul pentru ceilalți și de a prezenta programe de educație despre toleranță și alte valori etice prin practicarea sportului.
Pentru mai multe detalii, accesați www.arsnova.ro (secțiunea Evenimente)
Activități  în 2009
 1. Cantonament Pădurea Neagră
În perioada vacanței dintre semestre, sportivele de la „Ars Nova” nu au intrat în repaus. Ele au participat la un stagiu de pregătire fizică, un bun exercițiu de socializare și maturizare, balerinele gospodărindu-se singure și organizându-și timpul liber după propriul plac.
 2. Proiectul „Sport pentru o viață mai sănătoasă
Academia de dans „Ars Nova”, împreună cu Asociația județeană „Sportul pentru toți”, te invită să iei parte la proiectul „Sport pentru o viață mai sănătoasă”, participând în fiecare zi de luni, la ora 16.30, la cursuri gratuite de aerobic, step, stretching, tae-bo, aerobic latino-dance. Pentru mai multe informații, vezi www.arsnova.ro).
 3. Proiectul „Crește frumos, trăiește sănătos”
Academia de dans „Ars Nova”, în parteneriat cu Direcția județeană pentru sport Bihor , Asociația județeană „Sportul pentru toți”, Inspectoratul Școlar al județului Bihor și Asociația națională de majorete - MBTA, promovează proiectul "Crește frumos, trăiește sănătos”, ce se va desfășura în incinta grădinițelor din județul Bihor, în perioada 18 februarie – 31 mai 2009, fiind vizate, în special, grupele mari și pregătitoare.
 Personalul ce se va implica în acest proiect este reprezentat de profesori de educație fizică specializați în gimnastică artistică și gimnastică ritmică: Teodora Lăzuran, Ioana Pele, Anca Hulujan și Dacian Reștea.
La faza finală, care va avea loc în data de 31 mai 2009, în Orășelul copiilor din Oradea, în cadrul unui amplu spectacol dedicat Zilei internaționale a copilului, vor lua parte, alături de cele 10 grădinițe, artiști consacrați din diferite domenii, precum  gimnastică, dans modern, muzică, dans popular etc, eveniment ce va fi mediatizat de către toată mass-media locală.
 Primii trei desemnați ca fiind câștigători, vor fi premiați de către oficialii județului Bihor, cu diplome, medalii, cupe și cadouri-surpriză.
 Înscrieri, la numărul de telefon: 0359/ 174.682 sau pe e-mail: contact@arsnova.ro
 4. Cursuri de gimnastică inițiere și dans modern
 Academia de dans „Ars Nova”, în colaborare cu Orășelul copiilor Oradea, organizează, pentru toți copiii care vor să-și formeze un trup armonios, dar în același timp să-și dezvolte și psihicul și încrederea în sine, cursuri de gimnastică de inițiere (marți și vineri între orele 17.00 și 17.50) și dans modern și majorete (marți și vineri, între orele 18.00 și 18.50.
  Prețul cursurilor este de 100 RON/lună.
Informații la tel: 0359/174.682 (după ora 14.00) sau contact@arsnova.ro (vezi www.arsnova.ro).
 5. Curs de acrobatică
 „Ars Nova” organizează cursuri de acrobatică, flick-uri, salturi, elemente acrobatice.
Te așteaptă dotări speciale, precum și profesori de specialitate
*curs intensiv: două luni - 14 febr. - 14 apr. 2009 (marțea, între orele 19.00 și 21.00, sâmbăta, între orele 10.00 și 12.00)
Taxă curs: 360 RON (18 antrenamente x 2 ore); înscrieri la tel. 0359/174.682 (după ora 14.00).
 6. Concursul internațional de dans Expression (în 20 - 22 februarie 2009, la Firenze, Italia, organizator: IDA – International Dance Association)
 7. Concursul internațional de dans Grand Prix  (în 18 - 22 iunie 2009, în Italia)
 8. Concursul internațional de dans „Barcelona Dance Award 2009” (în 9 - 13 aprilie 2009, la Costa Brava, Spania)
 9. Stagiu de pregătire
 Asociația națională de Majorete cu Baston și Twirling România vă invită să participați în 14 - 15 martie 2009 la cel de-al doilea stagiu de pregătire pentru arbitri și antrenori, stagiu în urma căruia aveți posibilitatea de a obține titulatura de arbitru național de majorete. Acest stagiu va fi susținut de dna Teodora Lăzuran, președintele Asociației naționale de Majorete din România.
 Absolvenții primului stagiu vor participa la cel de-al doilea, susținând și examenul pentru a doua parte a regulamentului, iar cei ce vor obține notă de trecere, vor deveni arbitri naționali, putând astfel arbitra campionatul național ce va avea loc în luna iunie 2009.
 Pentru cei ce nu au absolvit primul examen, precum și pentru cei nou-veniți, se va prezenta și prima parte a regulamentului, precum și examenul aferent acestuia, dar totodată pot participa și la cea de-a doua parte a stagiului, susținând și pentru acesta, la final, examenul de trecere, examen în urma căruia pot deveni, precum am amintit mai sus, arbitri naționali. 
 Absolvirea a trei astfel de module vă dă dreptul să participați la stagii internaționale, în urma cărora puteți deveni arbitri internaționali.
 Pentru mai multe informații, vezi link-ul: http://www.mbta-majorete.ro/newsflash/stagiu-international-de-majorete-2008.html)
 10. Cupa internațională de Majorete Asociația națională de Majorete - MBTA-România, în colaborare cu D.S.J. Bihor, Asociația județeană „Sportul pentru toți” Bihor și Primăria Oradea, vă invită, în 30 și 31 mai 2009, să participați la cea de-a III-a ediție a Cupei internaționale a Majoretelor, desfășurată la Sala sporturilor „Antonio Alexe” din Oradea, competiție ce va desemna echipele care vor reprezenta România, în octombrie 2009,  la Campionatul european din Croația. 
 Pentru mai multe informații, vezi link-ul:http://www.mbta-majorete.ro/continuturi/competitii.html)
 11. Spectacol de Ziua mamei
 Cu ocazia sărbătoririi Zilei femeii, în 7 martie 2009, Academia de dans „Ars Nova”, în colaborare cu Orășelul copiilor Oradea, va organiza, începând cu ora 17.00, un spectacol extraordinar, dedicat tuturor mamelor, spectacol ce va cuprinde momente artistice susține de balerinele Academiei de dans „Ars Nova” și momente muzicale oferite de soliștii vocali ai Orășelului copiilor, parada modei pentru copii, karate, concursuri de creație și multe surprize.
 12. Spectacolul „Copilărie în pași de dans”
Spectacol extraordinar de muzică, dans, concursuri de creație și multe surprize, în 31 mai.
 Academia de dans „Ars Nova” te așteaptă să participi la acest eveniment special ce marchează două momente importante: 1 Iunie - Ziua internațională a copilului și, totodată, întâlnirea celor 10 grădinițe finaliste ale proiectului „Crește frumos, trăiește sănătos”.
 După aceasta, special pentru voi, vor defila printre invitați toate concurentele de la Cupa internațională a Majoretelor, iar balerinele de la „Ars Nova” vă vor oferi momente artistice deosebite de show-dance și jazz-dance. De asemenea, tot cu ocazia acestui eveniment unic, veți avea parte și de câteva demonstrații de dans oferite de grupurile participante la cursurile de dans modern și gimnastică formate și pregătite în cadrul Orășelului copiilor de către profesorii de la „Ars Nova”, precum și de momente muzicale oferite de laureați ai diferitelor concursuri muzicale și multe alte surprize.
 13. Stagiu de vară în Grecia
„Ars Nova” organizează stagiu de vară pentru copii și adulți (în14 – 24 iunie) în stațșiunea Nei-Pori (Grecia): relaxare, distrație (petreceri în stil grecesc), excursii (la Atena, Meteora), mișcare în aer liber (înot, alergări, jocuri, aerobic cu profesori de specialitate), precum și multă-multă plajă!!!
Costuri: 10 zile (cazare + masă): pentru copii - 280 euro, adulți – 290 euro (garsonieră + H/B) sau 340 euro (garsonieră + F/B);  260 euro (apartament + H/B); 310 euro (apartament + F/B) + transport.
Informații, tel. 0359/174.682 (după ora 14.00), e-mail: contact@arsnova.ro )

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 07:17:35 Ora de vară a Europei de Est